Wyłączenie fabrycznych PDC i montaż zwykłych |
Autor |
Wiadomość |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2019, 10:11 Wyłączenie fabrycznych PDC i montaż zwykłych
|
|
|
Witam,
nosze się z zamiarem wyłączenia fabrycznych czujników cofania w ASX MY19 i zamontowanie nieoryginalnych. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Maniaków już przeprowadzał taki zabieg i czy da się to zrobić w jak najmniej inwazyjny sposób ? może polecacie jakieś czujniki w miejsca po firmowych ?
Nie mam pojęcia gdzie może być fabryczna centralka i jak jest spięta z podstawowym wyświetlaczem - przy zegarach wyświetla mi ikonę auta, dodatkowo mam guzik do chwilowego wyłączenia czujników.
• Czy plus ze świateł wstecznych idzie indywidualnie do centralki czy może wpinany jest w wiązkę przy zderzaku i można w łatwy sposób wykorzystać go do nowych czujników ?
• Jak dobrać się do plastiku nadkola aby zamieścić tam nową wiązkę ewentualnie czy macie propozycje innego miejsca ?
• Jak wyłączyć oryginalne czujniki aby system nie zgłaszał błędu ?
Będę bardzo wdzięczny za informację gdyż nie mam już cierpliwości z firmowymi czujnikami |
|
|
|
 |
Amiga
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 25-10-2019, 11:37
|
|
|
a mozesz zdradzic czemu fabryczne czujniki chcesz wywalic ? |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 25-10-2019, 12:22
|
|
|
• działają z dużym opóźnieniem
• niby mają łapać od 150cm a podjeżdżając zaczyna się pikanie od 60cm
• nie wyłapują niektórych przeszkód
• mimo, że auto stoi i jest przeszkoda to czasami sygnalizuje z przerwami a innym razem tak jakby przeszkoda się przemieszczała (zmienia się na chwile nasilenie dźwięku)
Nigdy takich akcji nie miałem w poprzednich za około 100zł. |
|
|
|
 |
Amiga
Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2019, 14:09
|
|
|
kurde no to chyba sa gorsze niz w poprzednich ASX ja w roczniku 2014 nie mam zadnych problemow i obaw ze w cos zapiernicze .. |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 26-10-2019, 10:57
|
|
|
Myślę, że po zamontowaniu czujników nieoryginalnych zaczną się Twoje problemy. Podejrzewam, że Twoje auto jest na gwarancji, więc powinieneś ze swoim problemem zgłosić się do autoryzowanego serwisu. Na pytania które postawiłeś moim zdaniem zna odpowiedź tylko autoryzowany serwis. Moje czujniki parkowania oryginalne działają prawidłowo. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-10-2019, 17:13
|
|
|
Tak troch e off topic. Ale zachodzę w głowę, jak wy byście sobie dali radę w czasach, gdy do cofania używało się wyłącznie lusterek. A i to nie każdy samochód miał dwa zewnętrze lusterka, bo większość miało tylko lusterko wewnętrzne i lusterko zewnętrzne od strony kierowcy. |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 26-10-2019, 17:58
|
|
|
Poniżej zamieszczam linki do nagranych dźwięków czujników
• taki dźwięk wydają trzy z czterech czujników :
dobry
• a taki wydobywa się tylko z jednego :
zły
Z tego co widziałem na necie to wydaje mi się, że dźwięk zaznaczony przeze mnie jako "dobry" powiela się w autach innych marek natomiast "zły" nie słyszałem nigdzie - może też być odwrotnie ale ciężko mi sprawdzić bo nie mam drugiego takiego auta dlatego może jakiś forumowicz mi pomoże
Z ASO walczę już od miesiąca i nie wiedzą co zrobić - po moich pismach i interwencji raczyli wymienić ten jeden czujnik (który sam im pokazałem) ale dalej nie jest tak jak powinno - wydaje dźwięk taki sam jak poprzedni.
Najlepsze, że na sprawdzenie wsadziliśmy mój czujnik do innego auta i zachowywał się tak samo tzn. pykał szybko - może te z MY19 mają jakąś wadę fabryczną czy coś ?
ps. nagrania dokonałem na załączonym wstecznym + ręczny, bez uruchamiania silnika ale w trybie żeby działała elektryka (a tym samym podawane napięcie na wsteczny) potem tylko mikrofon do każdego z czujników i gotowe (jak się przyłoży mocno ucho to można także usłyszeć tykanie)
-------------------
edit.
Jest ktoś chętny z autem rocznikowo 17/18/19 poświęcić góra 15-20 minut abym mógł porównać ze swoim i wykonać dokumentacje ? |
|
|
|
 |
Jukusss
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Paź 2018 Posty: 18 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 31-10-2019, 09:56
|
|
|
Laknat napisał/a: | Tak troch e off topic. Ale zachodzę w głowę, jak wy byście sobie dali radę w czasach, gdy do cofania używało się wyłącznie lusterek. A i to nie każdy samochód miał dwa zewnętrze lusterka, bo większość miało tylko lusterko wewnętrzne i lusterko zewnętrzne od strony kierowcy. |
mam identycznie z tymi czujnikami, i powiem Ci jak juz są to fajnie żeby z nich korzystac bo ułatwiaja życie. a w moim asx faktycznie sa do dupy i jak się cofa trzeba sie zatrzymac poczekac az pikac zaczną i dopiero się dojeżdża według czujników. dramat - w fiescie z 2002 r oryginały działaja idealnie pewnie i od razu |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 31-10-2019, 10:32
|
|
|
Jukusss napisał/a: | mam identycznie z tymi czujnikami, i powiem Ci jak juz są to fajnie żeby z nich korzystac bo ułatwiaja życie. |
Dokładnie tego samego zdania jestem, są fabrycznie, zapłacone a działają tak jakby ich nie było.
Teraz jak patrze to lepiej jakbym ich nie miał bo mógłbym zlecić montaż nieoryginalnych - te to mają duże dziury, coś około 21,5mm ale nieproporcjonalne (ostatecznie jak nic z nimi nie zrobią to będę montował pasujące wymiarem-znalazłem 2 modele tylko).
btw.
Jukusss napisał/a: | ... a w moim asx faktycznie sa do dupy i jak się cofa trzeba sie zatrzymac poczekac az pikac zaczną i dopiero się dojeżdża według czujników. dramat - w fiescie z 2002 r oryginały działaja idealnie pewnie i od razu |
Już mi przyszło manewrowanie pod hipermarketem, łamałem się na kilka razy bo nie ufałem tym czujnikom a uszami nasłuchiwałem klaksonów innych
Jak wspomniałem kilka postów wyżej, poprzednie za około 100zł łapały wszystko, działały bez opóźnienia i nie musiałem toczyć auta tylko normalnie manewrowałem. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 31-10-2019, 16:29
|
|
|
Sprawdziłem jak to jest u mnie. Czujniki działają z odległości około 120 cm. Ale duże znaczenie ma prędkość z jaką zbliżamy się do przeszkody. Jadać odpowiednio wolno czujnik zdąży rozpoznać przeszkodę i w środku słychać sygnał ostrzegawczy. Ale jak cofam w miarę szybko to odległość z jakiej czujniki zaczynają piszczeć jest znacznie mniejsza. Ekstremalnie (jak przypuszczam) odpowiednio wysoka prędkość sprawi, że czujnik piśnie jak już przeszkoda będzie wewnątrz zderzaka |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 05-11-2019, 09:45
|
|
|
Auto w ASO i będą kolejny raz sprawdzać z innym takim samym i boje się, że skończy się na informacji: tak musi być. Prośba do ludzi którzy mają problem z czujnikami tj. działają wolniej (z opóźnieniem), łapią na mniejszej odległości itd. aby zgłaszali w ASO swoje przypadki bo jak to się nawarstwi to może Centrala zrobi jakąś łatkę.
Kolejna prośba to co pisałem wyżej:
Jest ktoś chętny z autem rocznikowo 17/18/19 poświęcić góra 15-20 minut abym mógł porównać ze swoim i wykonać dokumentacje ?
[ Dodano: 12-11-2019, 12:50 ]
Po 3 wizycie powołali się na zapisy w inst. obsługi mówiące o warunkach kiedy czujniki mogą działać nieprawidłowo. Odwołałem się mailowo od tego bo akurat te pkt. nie mają zastosowania u mnie.
Na pytanie czy sprawdzone było napięcie na ECU/wiązce/czujnikach otrzymałem odp.
"... czujniki w zderzaku nie są zasilane stałym napięciem które można jednoznacznie zmierzyć."
Czyli wiązka czy centralka nie zostały sprawdzone tylko porównali z innym autem łapanie przeszkody i koniec.
Mimo, że cały czas naciskam aby sprawdzili połączenie/piny na centralce itd. do tego jednego czujnika podejrzanego przeze mnie (podmieniony zachowuje się tak samo) to i tak jak grochem o ścianę.
Czekam dalej na odpowiedź z ASO.
ps. szkoda, że Invite ma wbudowane czujniki bo wolałbym mieć nieoryginalne. |
|
|
|
 |
Amiga
Forumowicz
|
Wysłany: 13-11-2019, 09:51
|
|
|
Jesteś z Warszawt to AutoGT ? |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 13-11-2019, 15:48
|
|
|
Tak, Auto GT
[ Dodano: 15-11-2019, 15:08 ]
Postaram się na dniach zamieścić jakiś filmik z pracy czujników to ocenicie czy macie podobnie.
ps. dalej podtrzymuje prośbę o kontakt z ludźmi z wawy i poświęcenie około 15 minut na porównanie
[ Dodano: 17-11-2019, 13:17 ]
----------------------------------------------------------------------
Poniżej zamieszczam jeszcze raz linki do nagranych dźwięków czujników
• taki dźwięk wydają trzy z czterech czujników :
dobry
• a taki wydobywa się tylko z jednego :
zły
Jak obiecałem tak zamieszczam filmy z pracy czujników:
cofanie_do_pierwszego_piknięcia_inne_auto
cofanie_pozne_zglaszanie
murek_1
murek_2
trzonek_wideł
brama
Tu rodzynek - czujniki nie działały jak siedziałem jako kierowca a na innych miejscach wykrywały, jak nie byłem w aucie też działały
siedzenie_kierowcy
Po odsłuchaniu przez ASO nagrań dźwiękowych jak i wideo stwierdzili, że moje czujniki działają prawidłowo bo porównali z drugim autem z placu i jest tak samo - dla nich sprawdzanie się skończyło, temat zamknęli, ręce opadają. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2019, 18:36
|
|
|
U mnie to wygląda tak. Auto stoi w garażu, około 50-55 cm od bramy. Jak widać sygnał czujników ma większą częstotliwość i czujniki piszczą przez cały czas, a nie z przerwami, jak to jest u ciebie na filmikach z murkiem. .
Boczne czujniki wykrywają szafkę i kosiarkę, które stoją po bokach bramy garażowej. Odległość od szafki i kosiarki to jakieś 60-70 cm. Kosiarkę musiałem trochę przesunąć, aby czujnik ją chwycił, bo auto nie stoi w garaży idealnie prosto. Od strony kierowcy mam więcej miejsca do ściany niż po stronie pasażera. Na koniec rzut oka na obraz z kamery aby było widać jak to wygląda z tyłu za autem.
https://youtu.be/60qHo-fG9GA |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 17-11-2019, 20:32
|
|
|
Laknat napisał/a: | U mnie to wygląda tak. Auto stoi w garażu, około 50-55 cm od bramy. Jak widać sygnał czujników ma większą częstotliwość i czujniki piszczą przez cały czas, a nie z przerwami, jak to jest u ciebie na filmikach z murkiem |
Prawdopodobnie masz wlaczone czujniki w trybie dla auta z hakiem - w inst. obslugi masz jak przelaczyc na bez haka. Druga sprawa to dwa boczne maja lapac od 60cm i do nich poki co nic nie mam ale dwa tylne (srodkowe) maja lapac od okolo 150cm a jak widac na filmach lapia znacznie pozniej.
Jakbys mial chwile to moglbys sprawdzic sensory ? Najwygodniej zalaczyc czujniki bez wlaczania silnika (tak zeby nie pojechal) a potem nasluchiwanie zachowania kazdego z sensorow (uchem z bliska). Powinny tykac jak na zalaczonych plikach tylko ciekawe czy tak samo jak u mnie czy inaczej. |
|
|
|
 |
|