Webasto |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 07-01-2020, 18:28 Webasto
|
|
|
Przyszła kolej na zamontowanie webasto. Tylko gdzie ?? webasto suche Fajnie było by jakieś zdjęcia zobaczyć gdzie i ewentualnie jak jest zamontowane Wyjazdy już raczej turystyczny ale czasami jak zagotuje się krew to i nie wiadomo |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 08-01-2020, 10:15 Re: Webasto
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Przyszła kolej na zamontowanie webasto. Tylko gdzie ?? webasto suche Fajnie było by jakieś zdjęcia zobaczyć gdzie i ewentualnie jak jest zamontowane Wyjazdy już raczej turystyczny ale czasami jak zagotuje się krew to i nie wiadomo |
Jesteś pewien, że chcesz suche?
Znasz zalety i wady obu wersji?
Gdzieś widziałem serwisówki, z instrukcją montażu dla poszczególnych modeli aut. Nie pamiętam, aby była wersja dla P2 w wersji ani przed- ani po-liftowej.
Zresztą u Ciebie niewiele miejsca w komorze silnika zostało, ale dogrzewacze (a przynajmniej mokre) nie są teraz wiele większe od kilowej torby cukru. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-01-2020, 15:05
|
|
|
Rander napisał/a: | Jesteś pewien, że chcesz suche?
Znasz zalety i wady obu wersji? | Suche już zakupiłem nówka chińska sztuka za 699zł Różnice znam Tak wiem mokre lepsze Żeby podgrzać silnik to można wstawić grzałkę w obieg płynu. |
 |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 132 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 21-01-2020, 05:28
|
|
|
A po co ci webasto jak amy w zime plus 10 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 TD Long
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 260 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-01-2020, 20:07
|
|
|
Waldek
Może w miejsce lewarka w schowku pod tylnym siedzeniem ? Jeśli oczywiście gabarytowo się zmieści.
Będziesz miał stosunkowo łatwo doprowadzić paliwo po założeniu trójnika na przewód od zbiornika pod samochodem, jak również nadmiaru ...jeśli ma taką opcję. Oraz odprowadzenie spalin pod samochód gdzieś do tyłu lub na bok. Przez tylną ścianę będzie dość łatwo się przewiercić i założyć np. dławiki aby wyglądało to profesjonalnie i było szczelne.
Ja wsadziłem tam kompresor od blokady wiec chyba twoje webasto też powinno tam się zmieścić.
W pobliżu jest wiązka która idzie do tyłu do oświetlenia i pneumatyka do blokady tył. Jeśli twoja wersja miała kiedyś regulowane amorki to może mógłbyś częściowo lub w całości wykorzystać przewody od nich do sterowania, włącznik wtedy na tunelu pod schowkiem (ja mam taki plan np. do dodatkowego oświetlenia) fajne jest to że kable mają ten sam kolor przez całą długość, dzięki temu łatwo je namierzyć.
Pozdr. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-01-2020, 19:34
|
|
|
dyzioo napisał/a: | A po co ci webasto jak amy w zime plus 10 | Na lato w minione wakacje mieliśmy rześkie poranki z temperaturą na plusie 5 stopni :/
U-96 zakupiłem metalową skrzyneczkę na narzędzia, zamykaną, i mocować będę na prawym tylnym nadkolem. Skrzyneczka już przystosowana->> otwory. Teraz tylko upchanie elektryki i bezpośrednie podpięcie paliwa z baku. |
 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2020, 19:56
|
|
|
Waldek,
a którędy chcesz wyprowadzić spaliny i gdzie ?
Pozdr. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-01-2020, 10:21
|
|
|
U-96 napisał/a: | Waldek,
a którędy chcesz wyprowadzić spaliny i gdzie ?
Pozdr. |
Nadkole, okolice nadkola No muszę wiercić :/ Rura wydechowa jest giętka + mały tłumik. Zastanawiam się nad poborem powietrza ?? Ale chyba pobór ze środka samochodu powinien wystarczyć ?? Chyba żaden samochód nie jest na 100% szczelny |
 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2020, 10:31
|
|
|
Oczywiście że nie jest szczelny
Sądzę że powietrze bez problemu możesz czerpać ze środka
Spaliny wyprowadź przez wnękę tylnego błotnika
W dolnej części z tyłu masz otwór na zewnątrz w którym jest wąż spływowy od szybra
Będziesz mógł włożyć tam cały wydech z tłumikiem, jak zamontujesz skrzynkę na nadkolu
Pozdr. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-01-2020, 09:34
|
|
|
Cytat: | Spaliny wyprowadź przez wnękę tylnego błotnika
W dolnej części z tyłu masz otwór na zewnątrz w którym jest wąż spływowy od szybra
Będziesz mógł włożyć tam cały wydech z tłumikiem, jak zamontujesz skrzynkę na nadkolu | Super, będę szukał |
 |
|
|
|
 |
|