Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning ASX
Autor Wiadomość
holdenikus 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2013, 19:28   Tuning ASX

Witam,

Od paru dni jestem użytkownikiem ASX'a -1.6. Moje pytanie brzmii, co zmieniliście, zmodyfikowaliście, dodaliście w swoich autach? zarówno optycznie jak i sprzętowo.
Osobiście zastanawiam się nad:
- czujnikami ciśnienia i temperatury opon (www.tyrepal.co.uk/)
- zmianą radia na stacje multimedialną (clarion nx502e lub chińczyk ndx z vivo polska)
- założeniem konsoli firmy Kuda Phonebase

pozdrawiam mitsumaniaków :)

ps. mile widziane fotki Waszych modyfikacji.

Krzychuuu 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
Wysłany: 02-11-2013, 20:23   

Załóż chlapacze przednie i tylne. Nie są drogie, polepszają wygląd i chronią przed
brudzeniem się drzwi i tylnej klapy ASXa. Za komplet z montażem dałem 350 w ASO.

emsik78 
Nowy Forumowicz
Masta78

Auto: Mitsubishi Asx 1.8 D AWD
Wysłany: 03-11-2013, 09:02   

Warto wyciszyć ASX. Koszt nie jest oszałamiający, a różnica bardzo duża. Dodatkowo jak lubisz posłuchać muzyki to dołożyć zestaw rockford fosgate, można je wyrwać na allegro w całkiem dobrej cenie. Co do nawigacji to ciekawa jest nawigacja dedykowana do outlandera, która powinna pasować do asx, a ma właściwie wszystkie funkcje oryginalnej mitsubishi m.in. zgrywanie oryginalnych cd na kartę sd ( do pamięci urządzenia ) i zdecydowany plus w postaci możliwości wgrania automapy lub innych map.
http://allegro.pl/nawigac...3657767021.html

pozdrawiam

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 03-11-2013, 14:47   

Jakieś info na temat wyciszenia? Bo ASX jest koszmarnie głośny...

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 04-11-2013, 10:39   

holdenikus napisał/a:
założeniem konsoli firmy Kuda Phonebase
konsole są fajne, ale w dobie BT, wbudowanych navi - mają mały sens ;) Używałem w Outku do przenośnej navi do czasu wymiany ori radia na "chińczyka" . Polecam taką operację i do ASX

Bojakk 
Forumowicz
Bojakk

Auto: był ASX 1.8 HP 4WD
Wysłany: 05-11-2013, 09:53   

Ja wyciszałem swojego własnoręcznie. Zajęło mi to w sumie cały dzień. Zacząłem od zdjęcia wszystkich boczków drzwi i wyklejenia blachy matą STP silver, natomiast na boczki kawałki maty a na całość pianka wygłuszająca GMS. Dodatkowo wykleiłem podłogę pod wykładziną, bagażnik oraz tylną klapę, bo to jedno wielkie pudło rezonansowe. Dachu nie ruszałem. Jest lepiej niestety na pierwszy plan wysunął się hałas opon - nadkoli nie wygłuszałem, nie bardzo mi się chce do tego samemu zabierać, chociaż na pewno byłoby warto.

kola12 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Intense
Wysłany: 03-12-2013, 10:34   

Witam.

Chciałbym odświeżyć pytanie... Panowie co zmienialiście w swoich ASX'ach ??
Ja zastanawiam się bardziej nad tuningiem optycznym... nakładki chromowe na klamki, lusterka, progi, tylny zderzak itp...
Chociaż i jakieś e-gadżety też byłyby fajne... np jakiś HUD lub stacja multimedialna.

Możecie coś w tym temacie zaproponować?

Krzychuuu 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2013, 11:43   

W moim założyłem chlapacze tylne i przednie. Przyciemniłem szyby trochę ciemniejszą folią niż w ASX Intense, wg mnie lepiej wygląda niż fabryczne przyciemnienie.

Ostatnio za ok 8$ kupiłem taki mały nadajnik bluetooth do OBD2. Podpina się to na dole pod kierownicą i w komórce odczytuje różne informacje z komputera ASXa np prędkość, obroty silnika, temperatura, napięcie akumulatora, obciążenie silnika. Można tym też odczytywać ewentualne błędy komputera i je kasować.

HUD też kiedyś kupiłem tylko coś styku nie ma pomiędzy kablem a urządzeniem wyświetlającym.

Jeszcze mam kamerkę w tylnym zderzaku i mały monitorek w środku przy gnieździe zapalniczki.

Teraz zastanawiam się nad stacją multimedialną z Androidem, mógłbym w niej m.in. odczytywać te same informacje co w komórce z OBD2. Do tego jeszcze może jakiś rejestrator trasy jeśli uda mi się załatwić zasilanie 5V przy lusterku wstecznym.

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2013, 11:57   

Krzychuuu podasz namiary na ten nadajnik bluetooth do OBD2?
A ta kamerka cofania to z monitorkiem jest połączona kablem czy bezprzewodowo?
Jak to jest zasilane? Możesz wrzucić jakieś fotki?

Krzychuuu 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2013, 12:12   

OBD2 kupiłem tutaj: http://www.ebay.com/itm/141083612012
Trzy tygodnie czekałem na przesyłkę. Szybciej i drożej kupisz na allegro, poszukaj tam "obd2 bluetooth". Do tego jest kupa programów na androida w Google Play pod hasłem "obd2", ja używam np Torque. Do iphona podobno nie da się podłączyć tego nadajnika OBD2.
Ten nadajnik bluetooth OBD2 podpina się tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=U06ThtHsm3k

Kamerka jest podłączona kablem, przeciągnąłem przez różne szpary i tymczasowo podłączyłem do monitorka, podłączę do stacji multimedialnej gdy tylko ją kupię.
Kamerka i monitor zasilane z gniazda zapalniczki na 12V.

Jeszcze mam w ASX odbiornik bluetooth audio, w schowku pomiędzy siedzeniami pobiera zasilanie z wejścia USB i jest podpięty po wejście audio AUX. Służy do
odtwarzania muzyki ze smartfona w radiu przez bluetooth. To już chyba jest wbudowane w ASX Intense, Invite nie ma bluetootha.

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2013, 19:02   

Dzięki za odpowiedz. Taki adapter OBD II kupiłęm za 35 zł :)
Faktycznie parę rzeczy można odczytać. Mi się przydał dodatkowo żeby w fieście żony skasować błąd :) .

Bluetootha mam u siebie "fabrycznego". Ale zastanawiam się nad stacją multimedialną.
Masz coś konkretnego na oku? Może wtedy też pomyślę o kamerze cofania...

Myślałem jeszcze o HUD ale jakoś na rynku nie ma zbyt dużego wyboru.

A z optycznego tuningu coś robiłeś (chlapacze dostałem przy zakupie)?

Krzychuuu 
Forumowicz

Wysłany: 04-12-2013, 01:20   

Niczego więcej nie zmieniałem z zewnątrz oprócz przyciemnienia szyb i instalacji chlapaczy.

Co do stacji to zastanawiam się którą wybrać z tych:

http://www.aliexpress.com/premium/asx-android.html

vavoom 
Forumowicz

Auto: ex-ASX
Wysłany: 04-12-2013, 13:43   

Ja polecam ozdobne osłony dolne zderzaków, wg mnie nadają autu charakteru, szczegóły montażu tutaj :)
http://forum.mitsumaniaki...1154012#1154012

BaRiBaL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-12-2013, 11:14   

Przy okazji pytanie - czy ten blututowy adapterek OBD2 trzymacie na stałe wpięty w aucie czy wyjmujecie po jeździe?
U mnie w sumie siedzi non stop wpięty już od dłuższego czasu i się zastanawiam czy nie będzie to miało jakichś skutków negatywnych.

kola12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-12-2013, 11:18   

Ja ten adapter OBDII bluetooth mam wpięty na stałe. Przy wyłączonej stacyjce nie pobiera prądu więc nie ma wpływu na rozładowanie się akumulatora.

[ Dodano: 09-12-2013, 11:23 ]
A tak odnośnie tuningu optycznego. U dilera Mitsubishi można dokupić kilka elementów np. chromowe osłony na progi, tylny zderzak itp. Ale ceny zabijają: 650 zł za listwę na tylny zderzak. Ale rozwaliła mnie cena świateł LED. Do wersji ASX po liftingu trzeba dokupić narożne owiewki zderzaka przedniego. Dopiero do tego można zamontować dedykowane światła LED. Całość z montażem jedyne 2,5 tyś złotych...

Odpowiedz do tematu