|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Głośność opon-reklamacja |
Autor |
Wiadomość |
and
Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2.0 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-01-2020, 20:21 Głośność opon-reklamacja
|
|
|
Wprawdzie w kwietniu 2019 zmieniłem auto (Lexus IS250) ale nadal zaglądam na "stary" portal. Na nowym tj. lexus-forum trudno uzyskać odpowiedź albo nawet chociażby komentarz z którego wynika cokolwiek sensownego. Dlatego chcę zadać pytanie na "mitsumaniakach" Przed dwoma tygodniami zmieniłem zimówki na Michelin Alpin6, z karty opon głośność 69dB, na mokrym są OK, śniegu jeszcze nie było. Problemem jest cykliczne "dudnienie" o narastającej głośności wraz ze wzrostem amplitudy. Na poprzednich wyjeżdżonych, głośniejszych wg.karty Pirelli takiego problemu nie było. Macie doświadczenia jak się zabrać za ewentualną reklamację?. Andrzej |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 01-01-2020, 22:42
|
|
|
and, ile przejechałes w te 2 tygodnie? Opona "układa się" około 500km. Potem warto ją przeważyć i skontrolować "organoleptycznie".
Na Twoim miejscu podjechałbym do dobrego wulkanizatora, żeby sprawdził bieżnik.
Może być wada fabryczna, może być zły montaż, może być uszkodzenie w transporcie, może być złe magazynowanie, a mogłeś je po prostu przegrzać po założeniu i "wyząbkowały".
Stan techniczny auta pomijam (chyba, że auto z rynku wtórnego to warto sprawdzić stan zawieszenia i układu jezdnego) |
|
|
|
 |
and
Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2020, 19:49
|
|
|
Przejechałem ok. 400 km., jazda spokojna, głównie w mieście, kilkanaście kilometrów na ekspresówce. Stan techniczny znany (od nowości w rodzinie), bezpośrednio po wymianie opon sprawdzona geometria. cd nastąpi.....
[ Dodano: 17-01-2020, 17:35 ]
Reklamacja złożona, rozpatrzona pozytywnie, po wymianie kompletu opon. Już bez upierdliwego, irytującego odgłosu. And. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 17-01-2020, 18:42
|
|
|
ale wymienili na takie same ?
te nowe juz nie szumia ? |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
and
Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2020, 19:42
|
|
|
Reklamacja dotyczyła konkretnego modelu i wymieniono na nowe (Michelin Alpin 6). Szum opon nie był problemem, zawsze coś słychać. Kłopotliwy był w miarę wzrostu prędkości o narastającej częstotliwości dźwięk, jak przy wyząbkowanych oponach albo jakby był jakiś punktowy defekt mieszanki, bieżnika. |
|
|
|
 |
|
|