[1.6] 1.6 diesel e-hdi |
Autor |
Wiadomość |
Roger-tlen
Nowy Forumowicz Roger
Auto: Mitsubishi Asx
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-01-2020, 10:22 [1.6] 1.6 diesel e-hdi
|
|
|
Witam wszystkich. Zakupiłem niedawno asx z dieslem 1.6 i mam pytanie do użytkowników auta z tym silnikiem Jaki olej lejecie, rozumiem, że 5W30 natomiast chodzi o markę auto na 74 tys przebiegu?
I żeby nie zakładać osobnego tematu zapytam jeszcze o jedną rzecz, czasami podczas włączania 2 biegu jakby zgrzytnie, ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
|
Wysłany: 19-01-2020, 21:29
|
|
|
Witam ,też mam autko z tym samym silnikiem i olej jaki leję to TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W 30 . A co do skrzyni biegów to problemów z 2 biegiem niemam jedynie tylko czasami 3 haczy |
|
|
|
 |
Roger-tlen
Nowy Forumowicz Roger
|
Wysłany: 22-01-2020, 10:55
|
|
|
Hej, dzięki za info, ale czyli jednak coś jest z tym skrzyniami, bo Też mi czasami haczy 3. Ogólnie jadę do Serwisu do to dam znać jak chcesz.
A ogólnie jakieś problemy z autem miałeś? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 22-01-2020, 12:03
|
|
|
Roger-tlen napisał/a: | Hej, dzięki za info, ale czyli jednak coś jest z tym skrzyniami, bo Też mi czasami haczy 3. Ogólnie jadę do Serwisu do to dam znać jak chcesz.
A ogólnie jakieś problemy z autem miałeś? |
Ten typ tak ma ... najlepiej przy zmianie z 2 na 3 bieg puścić gałkę aby się ustawiła w pozycji zerowej i dopiero wbijać 3. |
|
|
|
 |
Roger-tlen
Nowy Forumowicz Roger
|
Wysłany: 22-01-2020, 12:16
|
|
|
Ten typ tak ma? Tzn Gdzieś już o tym czytałeś, czy może Też masz podobnie? W sensie skąd masz takie info ? |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 22-01-2020, 12:37
|
|
|
Ja mam półrocznego ASX-a, nówkę z salonu w benzynie - również czasami mi haczy 3 bieg (jak nie wchodzi, cofam i ponawiam, wtedy już wskakuje bez problemu)...poza tym przy zmianie z 1 na 2 mam często odczucie, że "wyciągam na siłę" jedynkę (mimo wciśniętego sprzęgła), choć ostatnio zauważyłem, że chyba wystarczy na 1-biegu docisnąć lewarek zmiany biegów do lewej strony i wychodzi bez problemu z jedynki... ten typ tak ma (ja zaczynam się do tego coraz mocniej przekonywać po przewertowaniu już wielu wątków w necie i na tym forum)...
Ale poza tym to bardzo fajny i praktyczny samochód |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 22-01-2020, 13:05
|
|
|
Roger-tlen napisał/a: | Ten typ tak ma? Tzn Gdzieś już o tym czytałeś, czy może Też masz podobnie? W sensie skąd masz takie info ? |
czytałem, pisałem i mam doświadczenia ze swoim .... |
|
|
|
 |
Roger-tlen
Nowy Forumowicz Roger
|
Wysłany: 22-01-2020, 13:58
|
|
|
No właśnie dziwna rzecz że w półrocznym aucie Takie coś się dzieje, tym bardziej, że to nie jest nowa konstrukcja. Ja mam 3 letnie auto 74 tys przebiegu i się dziwiłem, Że u mnie już coś Takiego występuje, wcześniej w golfem 6 zrobiłem 240 tys i nic się nie działo. Ale przyznaję, że oprócz Tego problemu Ze skrzynią Autko fajne. Ale trochę mnie niepokoi Twój problem bo chciałem też benzynę wziąć dla żony a tu Takie info. |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 22-01-2020, 17:03
|
|
|
To poczytaj sobie jeszcze inne, nieliczne jak do tej pory moje wątki na tym forum (zwłaszcza o obrotach)...
pzdr |
|
|
|
 |
|