Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienie świateł na manetce a palące się światła
Autor Wiadomość
15788 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2014r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2020, 08:57   Ustawienie świateł na manetce a palące się światła

Zauważyłem w swoim ASXie następujący problem. Odpowiednie ustawienie dotyczące świateł na lewej manetce zapala złe światła. Posiadam wersję ze światłami dziennymi (te "dolne" reflektroki, 2 żarówki, jedna do świateł dzienny, druga do świateł przeciwmgielnych). Światła mijania zwykłe, nie ksenony.

Aktualnie mam tak:
Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone
Pozycja AUTO gdy jest jasno: wszystkie światła zgaszone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła dzienne, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie, światła pozycyjne tylne, światła dzienne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, światła pozycyjne, światła dzienne, tyle światła pozycyjne

Moim zdaniem jest tu namieszane. Powinno być tak:

Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone lub światła dzienne zapalone (tu nie jestem pewien)
Pozycja AUTO gdy jest jasno: światła dzienne zapalone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie , światła pozycyjne tylne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, przednie światła pozycyjne, tyle światła pozycyjne

I teraz pytanie: nie wiem czy takie rzeczy da się ustawić w jakimś komputerze samochodu i potrzebna jest tu wizyta u elektronika, który podłączy samochód do komputera i zmieni ustawienia (elektronik niezależny bądź ASO), czy raczej takich rzeczy w żadnym komputerze się nie ustawia i ktoś coś nagrzebał w podłączeniu kabelków i bardziej przyda się tu wizyta u kogoś kto popodłącza odpowiednio kable?

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 27-01-2020, 10:46   

A gdzie masz światła dzienne? Bo u mnie światła dzienne są zespolone w halogenach. I ogólnie działa to tak jak napisałeś w akapicie "powinno być"

15788 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 11:15   

Tak, mam światła dzienne - w halogenie są 2 żarówki, 1 do świateł dziennych, 2 do świateł przeciwmgielnych.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 11:44   

W instrukcji za dużo nie ma na ten temat. poza tym, że w trybie AUTO powinny się światła jazdy dziennej włączyć. Jak się nie włączą to trzeba sprawdzićauto.

https://www.man4car.com/7...trukcja-obslugi

To jest od strony 76 opisane. Może coś doczytasz więcej.

15788 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 12:36   

No to mam potwierdzenie "jak powinno być:", teraz pozostaje drugie pytanie - czy da się to ustawić w komputerze, czy to bardziej kwestia podłączenia kabli.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 12:47   

sprawdź czy w trybie auto jest zasilanie żarówek do jazdy dziennej. Zarówno jak jest jasno i ciemno. Jeśli to kwestia tylko jasno - ciemno to znaczy, że coś jest nie tak ustawione z włączaniem tych świateł, bo one powinny być włączone zawsze w trybie AUTO

camel88 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
Wysłany: 27-01-2020, 20:29   

15788 ja mam tak jak napisałeś jak powinno być, moim zdaniem ktoś źle podłączył kable

Fredi1 
Forumowicz

Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Wysłany: 27-01-2020, 21:42   

Ja w wersji z ksenonem mam tak:
Pozycja off: światła dzienne
Pozycja auto jasno : światła dzienne
Pozycja auto ciemno: światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja pozycyjne : światła dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja mijania : światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych

15788 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-01-2020, 07:26   

Dzięki za odpowiedzi, upewniłem się, że faktycznie jest namieszane i jak "powinno być". Teraz tylko kwestia odpowiedniego ustawienia. Z tego co piszecie faktycznie, wynika że najprawdopodobniej jest coś nagrzebane w instalacji, a nie w jakimś komputrze.

Odpowiedz do tematu