Ustawienie świateł na manetce a palące się światła |
Autor |
Wiadomość |
15788
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2014r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-01-2020, 08:57 Ustawienie świateł na manetce a palące się światła
|
|
|
Zauważyłem w swoim ASXie następujący problem. Odpowiednie ustawienie dotyczące świateł na lewej manetce zapala złe światła. Posiadam wersję ze światłami dziennymi (te "dolne" reflektroki, 2 żarówki, jedna do świateł dzienny, druga do świateł przeciwmgielnych). Światła mijania zwykłe, nie ksenony.
Aktualnie mam tak:
Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone
Pozycja AUTO gdy jest jasno: wszystkie światła zgaszone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła dzienne, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie, światła pozycyjne tylne, światła dzienne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, światła pozycyjne, światła dzienne, tyle światła pozycyjne
Moim zdaniem jest tu namieszane. Powinno być tak:
Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone lub światła dzienne zapalone (tu nie jestem pewien)
Pozycja AUTO gdy jest jasno: światła dzienne zapalone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie , światła pozycyjne tylne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, przednie światła pozycyjne, tyle światła pozycyjne
I teraz pytanie: nie wiem czy takie rzeczy da się ustawić w jakimś komputerze samochodu i potrzebna jest tu wizyta u elektronika, który podłączy samochód do komputera i zmieni ustawienia (elektronik niezależny bądź ASO), czy raczej takich rzeczy w żadnym komputerze się nie ustawia i ktoś coś nagrzebał w podłączeniu kabelków i bardziej przyda się tu wizyta u kogoś kto popodłącza odpowiednio kable? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 27-01-2020, 10:46
|
|
|
A gdzie masz światła dzienne? Bo u mnie światła dzienne są zespolone w halogenach. I ogólnie działa to tak jak napisałeś w akapicie "powinno być" |
|
|
|
 |
15788
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2020, 11:15
|
|
|
Tak, mam światła dzienne - w halogenie są 2 żarówki, 1 do świateł dziennych, 2 do świateł przeciwmgielnych. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2020, 11:44
|
|
|
W instrukcji za dużo nie ma na ten temat. poza tym, że w trybie AUTO powinny się światła jazdy dziennej włączyć. Jak się nie włączą to trzeba sprawdzićauto.
https://www.man4car.com/7...trukcja-obslugi
To jest od strony 76 opisane. Może coś doczytasz więcej. |
|
|
|
 |
15788
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2020, 12:36
|
|
|
No to mam potwierdzenie "jak powinno być:", teraz pozostaje drugie pytanie - czy da się to ustawić w komputerze, czy to bardziej kwestia podłączenia kabli. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2020, 12:47
|
|
|
sprawdź czy w trybie auto jest zasilanie żarówek do jazdy dziennej. Zarówno jak jest jasno i ciemno. Jeśli to kwestia tylko jasno - ciemno to znaczy, że coś jest nie tak ustawione z włączaniem tych świateł, bo one powinny być włączone zawsze w trybie AUTO |
|
|
|
 |
camel88
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
|
Wysłany: 27-01-2020, 20:29
|
|
|
15788 ja mam tak jak napisałeś jak powinno być, moim zdaniem ktoś źle podłączył kable |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
|
Wysłany: 27-01-2020, 21:42
|
|
|
Ja w wersji z ksenonem mam tak:
Pozycja off: światła dzienne
Pozycja auto jasno : światła dzienne
Pozycja auto ciemno: światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja pozycyjne : światła dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja mijania : światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych |
|
|
|
 |
15788
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-01-2020, 07:26
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, upewniłem się, że faktycznie jest namieszane i jak "powinno być". Teraz tylko kwestia odpowiedniego ustawienia. Z tego co piszecie faktycznie, wynika że najprawdopodobniej jest coś nagrzebane w instalacji, a nie w jakimś komputrze. |
|
|
|
 |
|