|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Foto sensor w ASX |
Autor |
Wiadomość |
Jarek S.
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 Invite 2012 MY13
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-02-2020, 10:08 Foto sensor w ASX
|
|
|
Witajcie.
Wszyscy chyba zastanawiali się kiedyś nad powodem istnienia prostokątnej zaślepki otworu pomiędzy kanałami nawiewu na przednią szybę. Niektórzy pewnie nawet próbowali zaspokoić swoją ciekawość.
Kiedyś Tokyo pokazał mi małą zieloną kostkę dla której gniazdo jest właśnie w tym miejscu. Ta kostka to dodatkowy czujnik nasłonecznienia 7825A019, który automatycznie włącza światła ustawione na AUTO przy włączeniu wycieraczek przedniej szyby i reguluje siłę nawiewu automatycznej klimatyzacji w zależności od siły nasłonecznienia.
Pomyślałem 'must have' i zacząłem posukiwania. Serwis po numerze vin stwierdził, że mi nie sprzeda bo w mojej wersji nie występuje /nie występuje chyba w żadnej wersji./ Poza tym i tak nie mieli , bo Tokyo wykupił całe europejskie stany magazynowe. Udało mi się wyszukać w Japonii, więc natychmiast kupiłem.
Montaż mógł wykonać tylko Tokyo, więc spokojnie ustawiłem się w kolejce po jego wolne moce przerobowe. Tydzień temu udało się.
Tokyo kilka razy instalował coś w moim Miśku i byłem pod wrażeniem jego znajomości topografii układu elektrycznego. Wszystko zwykle trwało kilka minut i robota skończona.
Myślałem więc, że i tym razem razem będzie to plug and play.
Dopiero teraz zobaczyłem zakres wiedzy i doświadczenia Tokyo.
Plug czujnika nasłonecznienia i Canbox'a /tak przy okazji/ trwał ponad 3 godziny i pozwolił mi poznać anatomię sporej części deski rozdzielczej. Wymagało to odtworzenia całej instalacji czujnika i Canbox'a. Wow. Nie wiem czy ktoś poza Tokyo by to zrobił tak sprawnie i nie dewastująco. Wszystkie kable polutowane, zabezpieczone, wiązki przymocowane do profili coby nie brzęczały. Pełen profesjonalizm.
Po instalacji jeszcze kalibracja czujnika, instalacja Cana i odblokowanie ukrytych funkcji / m in ESS/.
Po tygodniu testów - jest dobrze. Światła automatycznie włączają się po włączeniu wycieraczek a CanBox pozwala na zmianę pewnych ustawień samochodu.
Na sprawdzenie wpływu czujnika na klimatyzację poczekam na inną porę roku.
Tokyo to jednak bardzo cierpliwy profesjonalista. Mam na myśli jeszcze kilka projektów, więc spokojnie ustawiam się na końcu kolejki do jego wolnych mocy przerobowych. |
|
|
|
 |
|
|