Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Przeróbki Lamp Przednich na BiXenon
Autor Wiadomość
polar2000 
Forumowicz

Auto: Montero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2019, 11:11   Projekt Przeróbki Lamp Przednich na BiXenon

Witam Forumowiczów, mam taki pomysł chciał bym przerobić przednie lampy na BiXenon, niestety mam lampy angielskie, europejskie zbyt drogie, i tak sobie pomyślałem że dla czego nie przerobić.

I moje pytanie jest czy ma ktoś z Was jakieś informacje na ten temat, na co się przygotować czy są jakieś niespodzianki. Czy jest to do ogarnięcia jestem tego pewien bo na kanale Youtube jest zademonstrowana taka przeróbka ale nie mam wyjaśnienia (szkoda). Gdzieś słyszałem że nie da się za bardzo rozkleić tych lamp gdyż klej jest tak mocny że nic nie pomaga. Czy ktoś coś wie??, może ma jakieś materiały będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Piotr.

KrzysiekC 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 19-11-2019, 12:58   

Pamiętaj, że taka przeróbka może spowodować że nie przejdziesz przeglądu ponieważ samochodu nie biedzie zgodny z homologacją Twojego samochodu.

I w przypadku wypadku ubezpieczyciel będzie miał prawo odmówić wypłaty odszkodowania!!!

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-11-2019, 14:11   

Lampy szklane z galanta rozklejasz pogrzewajac lekko w wpiekarniku lub opalarka dokoła szkła,
Dobrze sprawdzają się soczewki np z mazdy które przykrecasz do odbłysników i masz regulację oryginalną i wtedy instalujesz tam żarówke i świeci dobrze.
Nie wnikam w przepisy i ubezpieczenia bo temat wąłkowany 100 tyś razy. Jedni idą za to do wiezienia a inni przechodzą przeglad wzorowo.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 19-11-2019, 17:41   

Taki temat powinien trafić do kosza, raz że takie przeróbki są nielegalne, dwa to w efekcie końcowym świeci wszędzie a najwięcej w oczy jadącym z przeciwka. I trzy to konsekwencje typu nie zaliczenie przeglądu ,odebranie dowodu rejestracyjnego przy kontroli i inne. Normalnie forum agrotuningu leci tu jakiś moderator.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 20-11-2019, 09:46   

Bez przesady, przeróbki na soczewki pokazały łądne ociecie wiązki. To nie jest wstawianie Xenonów w zwykłe klosze, choć ostatanio pojawiły się Xenony paliniki H7R z przesłoną ze maja nie oślepiać ale do tego nie namawiam. Jak już chce grzebać to tylko soczewki.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

klem4 
Nowy Forumowicz

Auto: Montero 3,8
Wysłany: 20-11-2019, 14:47   

Zuzia napisał/a:
Taki temat powinien trafić do kosza, raz że takie przeróbki są nielegalne, dwa to w efekcie końcowym świeci wszędzie a najwięcej w oczy jadącym z przeciwka. I trzy to konsekwencje typu nie zaliczenie przeglądu ,odebranie dowodu rejestracyjnego przy kontroli i inne. Normalnie forum agrotuningu leci tu jakiś moderator.

Piszesz bzdury strasze. Jezeli taka lampa bedzie spelniac warunki to dlaczego nie moze tego zrobic :?:
Macie jakas polska paranoje.

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 20-11-2019, 15:57   

...a poza tym kolega nie napisał czy będzie używał samochodu na drogach publicznych. ;)

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-11-2019, 16:54   

Nawet w niezłej cenie można już kupić soczewki biledy :)

Zuzia 
Forumowicz

Wysłany: 20-11-2019, 21:03   

joujoujou napisał/a:
...a poza tym kolega nie napisał czy będzie używał samochodu na drogach publicznych. ;)
Wierzysz w to co piszesz?
Nie nie mam polskiej paranoi , tak po krótce co wolno robić ze światłami https://m.interia.pl/magazynauto/news,nId,1491117

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 20-11-2019, 23:57   

Zuzia napisał/a:
Wierzysz w to co piszesz?
Zupełnie mnie to nie obchodzi. Jak chce, niech robi i NIKOMU nic do tego.

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

sawmen 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2,0 DID
Wysłany: 22-11-2019, 11:33   

wstawiałem kiedys bi-xenon do golfa 2, ale tam było prosćiej, lampa była okrągła i soczewka tez wiec ładnie sie to komponowało. Do tego odbłyśnik był metalowy to uchwyty przyspawałem. Tu może być cięzej bo i kształt inny to i plastik

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 21-12-2019, 16:05   

To ja może zabiorę głos bo widzę że użytkownik Zuzia ciut przesadza :)
https://hidretrofit.pl/mitsubishi-pajero-iii/ poczytaj

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 21-12-2019, 17:04   

Co poczytaj? Taki sam bzdet jak kiedyś wkładki do dowodu z "homologacją" na przyciemnione szyby.
Niektóre punkty nawet hologramy z numerkami drukowały :mrgreen:

klem4 napisał/a:
Piszesz bzdury strasze. Jezeli taka lampa bedzie spelniac warunki to dlaczego nie moze tego zrobic :?:

Człowieku! Zobacz co to znaczy homologacja i sprawdź jakie zmiany możesz wykonywać w elemencie "lampa", a potem zrozumiesz co Zuzia napisał i jak straszną bzdurę walnąłeś.

Róbcie co chcecie - Wasze auta, Wasze lampy, ale miejcie świadomość, że "w razie wu" jesteście na przegranej pozycji.

polar2000 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2019, 13:52   

mkm napisał/a:
Co poczytaj? Taki sam bzdet jak kiedyś wkładki do dowodu z "homologacją" na przyciemnione szyby.
Niektóre punkty nawet hologramy z numerkami drukowały

Czy mam rozumieć że firmy specjalizujące się w przeróbkach lamp przednich dające mające homologacje też nie mogą tego robić bo jest to nie zgodne z prawem. Sądzę ze trochę minąłeś się z prawdą. Oczywiście mam świadomość ze nie może to być zrobione w stodole i musi spełniać wymagania tzn nie oślepiać pojazdów z przeciwka dla tego mam drugi komplet świateł w razie gdy by poszło coś nie tak (chodź nie zakładam takiej sytuacji ), i generalnie jak jest napisane w jednym z komentarzy pod artykułem o światłach jeśli są poprawnie zrobione i zgodnie z zachowaniem wszystkich norm to po co ta burza. przecież tu chodzi o bezpieczeństwo, moje i innych.

Zuzia 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2019, 18:58   

Spytaj czy mają homologację i dopuszczenie do używania z ITS jest to jedyny organ dopuszczający produkt do użytku na drodze publicznej.

Odpowiedz do tematu