|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana płynu wspomagania kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 18-10-2009, 19:48 Wymiana płynu wspomagania kierownicy
|
|
|
Na mrozie po odpaleniu silnika trochę ciężej się kieruje - wspomaganie słabiej działa. Czy to oznaka, że płyn wciągnął trochę wody i wymaga wymiany? (bo jest higroskopijny jak płyn hamulcowy).
Jak najlepiej wymienić płyn we wspomaganiu?
[ Dodano: 12-12-2009, 17:14 ]
Kolejny przewalczony temat:
- płyn wspomagania to olej więc raczej nie jest higroskopijny
- różne są sposoby wymiany ale ja robiłem tak: kupić 2 litry płynu Dextron II, podnieść lekko przód auta, wyciągnąć strzykawą olej ze zbiorniczka, odłączyć przewody gumowe od zbiorniczka, górny wąż jest zasysający włożyć go do przeźroczystej butli z 2 litrami płynu, drugi wąż włożyć do innej butli (min. 2 l), zawołać kolegę by kontrolował wąż zasysający i poziom nowego oleju w butelce, odpalić silnik i powoli kręcić kierownicą do maksymalnego skrętu w obydwie strony aż kolega da znak do zgaszenia auta bo w butelce zostało około 0,5 litra, podłączyć przewody do zbiorniczka i nalać mu odpowiedni poziom
- u mnie wymiana na superuniwersalny płyn Prestone pogorszyła problem o którym pisałem wyżej, zauważyłem, że Prestone jest bardziej gesty od Dextron II, więc stwierdziłem, ze potrzebuję czegoś rzadszego, więc wymieniłem płyn na Dextron III i na razie jest OK! |
|
|
|
 |
adam_ruski
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5 TD 92
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 15-10-2013, 17:22
|
|
|
Czy jako płyn do wspomagania w układzie auta pajero II 92 2.5 TD można użyć płyn
Mobil ATF 220 - stosowany w automatycznych skrzyniach?
Chciałem czerwony płyn bo taki obecnie mam w zbiorniczku - ale nie wiem kiedy wymieniany a coś rzęzi mi trochę pompa. Dostęp mam do tego mobila bezproblemowy. |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 15-10-2013, 19:13
|
|
|
Jesli ten płyn ma napisane, że spełnia normy Dextron II lub III to jest dobry.
Ja chyba stosowałem ten o którym piszesz.
U mnie pompa, też trochę rzęziła, ale jeździłem 4 lata i wymieniłem tylko płyn. Wymiana płynu pomogła nieznacznie, więc dałem sobie spokój i jeździłem dalej, aż do sprzedania auta. |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 132 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 05-03-2020, 15:52
|
|
|
Gdzie jest ten zbirniczek płynu wspomagania? Przodem do maski stoje.. z prawej strony taki mały kapselek i mały zbiorniczek zaraz obok zbiorniczka płynu hamulcowego? |
|
|
|
 |
MarcinKK
Forumowicz
Auto: Pajero II NL 2.8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Wrz 2016 Posty: 66 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-03-2020, 21:44
|
|
|
Po lewej stronie stojąc przed maską koło filtra powietrza zbiorniczek z metalową nakrętką . |
|
|
|
 |
|
|