Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana płynu wspomagania kierownicy
Autor Wiadomość
altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-10-2009, 19:48   Wymiana płynu wspomagania kierownicy

Na mrozie po odpaleniu silnika trochę ciężej się kieruje - wspomaganie słabiej działa. Czy to oznaka, że płyn wciągnął trochę wody i wymaga wymiany? (bo jest higroskopijny jak płyn hamulcowy).
Jak najlepiej wymienić płyn we wspomaganiu?

[ Dodano: 12-12-2009, 17:14 ]
Kolejny przewalczony temat:
- płyn wspomagania to olej więc raczej nie jest higroskopijny
- różne są sposoby wymiany ale ja robiłem tak: kupić 2 litry płynu Dextron II, podnieść lekko przód auta, wyciągnąć strzykawą olej ze zbiorniczka, odłączyć przewody gumowe od zbiorniczka, górny wąż jest zasysający włożyć go do przeźroczystej butli z 2 litrami płynu, drugi wąż włożyć do innej butli (min. 2 l), zawołać kolegę by kontrolował wąż zasysający i poziom nowego oleju w butelce, odpalić silnik i powoli kręcić kierownicą do maksymalnego skrętu w obydwie strony aż kolega da znak do zgaszenia auta bo w butelce zostało około 0,5 litra, podłączyć przewody do zbiorniczka i nalać mu odpowiedni poziom
- u mnie wymiana na superuniwersalny płyn Prestone pogorszyła problem o którym pisałem wyżej, zauważyłem, że Prestone jest bardziej gesty od Dextron II, więc stwierdziłem, ze potrzebuję czegoś rzadszego, więc wymieniłem płyn na Dextron III i na razie jest OK! :)

adam_ruski 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5 TD 92
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 15-10-2013, 17:22   

Czy jako płyn do wspomagania w układzie auta pajero II 92 2.5 TD można użyć płyn

Mobil ATF 220 - stosowany w automatycznych skrzyniach?

Chciałem czerwony płyn bo taki obecnie mam w zbiorniczku - ale nie wiem kiedy wymieniany a coś rzęzi mi trochę pompa. Dostęp mam do tego mobila bezproblemowy.

altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Wysłany: 15-10-2013, 19:13   

Jesli ten płyn ma napisane, że spełnia normy Dextron II lub III to jest dobry.
Ja chyba stosowałem ten o którym piszesz.
U mnie pompa, też trochę rzęziła, ale jeździłem 4 lata i wymieniłem tylko płyn. Wymiana płynu pomogła nieznacznie, więc dałem sobie spokój i jeździłem dalej, aż do sprzedania auta.

dyzioo 
Forumowicz
Pozdro600

Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Wysłany: 05-03-2020, 15:52   

Gdzie jest ten zbirniczek płynu wspomagania? Przodem do maski stoje.. z prawej strony taki mały kapselek i mały zbiorniczek zaraz obok zbiorniczka płynu hamulcowego?

MarcinKK 
Forumowicz

Auto: Pajero II NL 2.8
Wysłany: 05-03-2020, 21:44   

Po lewej stronie stojąc przed maską koło filtra powietrza zbiorniczek z metalową nakrętką .

Odpowiedz do tematu