|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.3] Space Star - wrażenia |
Autor |
Wiadomość |
tommo1982
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-06-2019, 23:56 [MSS 1.3] Space Star - wrażenia
|
|
|
Z reguły piszę z prośbą o pomoc, a dziś trochę odmiennie o wrażeniach z jazdy i doświadczeniach z Miśkiem.
Od czasu jak go kupiłem sporo trzeba było wymienić. A to sprężyny na tyle bo popękane, a to chłodnica klimy i uszczelnienia. Lista zrobiła się dosyć długa. Dziś mogę napisać - moje pierwsze wrażenie kiedy przejechałem się tym samochodem było słuszne - wygodne jeździdło.
Dziś jak sobie jadę tak obwodnicą czy do pracy to myślę - wygodnie. Skrzynia Renault, na którą inny narzekają, po wymianie oleju na taki porządny, sprawuje się dobrze. Biegi lekko wchodzą. Nie ma zgrzytów. Zawieszenie przyjemne. Nie mam się do czego przyczepić. Boli mnie tylko ta rdza co gdzieniegdzie wychodzi, ale to kwestia czasu i się poprawi .
Co by nie mówić. Space Star świetnie wpisuje się między sedany a dzisiejsze wielkie kombi. Zgrabne to, nie za duże. Coś tam przewieziesz w bagażniku i dużego apetytu na paliwo nie ma. Jak się dba to będzie jeździć. Miałem ochotę na Sebringa, ale mi przeszło i dalej śmigam Miśkiem , już z nalepką "Maniaka".
PS.
Aha, mam wersję 1.3 z 2001 roku - 60kW (82KM). |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 346 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 24-06-2019, 21:46
|
|
|
SS mam od 2012r. Spośród fiatów i forda mondeo którego miałem to SS było najmniej awaryjnym autem. Przez ten okres wymieniłem
- 1x drązki kierownicze
- tylne zaciski hamulcowe ( miałem dość ich zapiekania)
- tylne sprężyny ( o dziwo jeszcze nigdy amorów)
-2x rozrząd wraz ze wszystkimi paskami ( standardowa wymiana po przebiegu) rozrząd grosze do tego auta
- klocki wraz z tarczami ( naturalne zużycie)
- zabezpieczenie antykorozyjne podwozia
- przyciski opuszczania szyb 2x
- swiece co 30tys km ale to standard
- po zakupie gumę wraz z obejma na przegubie
- po zakupie okazało się zę trzeba wymienić przednią sondę. Od 7lat działa
- zaraz po zakupie tulejki wybieraka skrzyni biegów ( podobno szybko padaja u mnie tylko raz wymieniane)
- miesiac temu łozysko na prawym przednim kole
Naprawdę to auto powoduje że mogę spać po nocach. 4lata temu założony gaz , filtry od lpg wymieniam co 15tys i nic się nie dzieje. Smiga az miło. Na liczniku 250tys km ( jeśli niemiec nie cofał) i od wymiany do wymiany nie bierze nic oleju Shell 5w30. Zal mi tego auta sprzedawać. Zadnych niespodzianek. 5 bieg to raczej wyciszenie auta . Przydałaby się 6
Z poważnych minusów . Dla mnie SS nie nadaje się na długie trasy ze względu na słabe wygłuszenie auta. Mogliby poprawić promień skrętu. To już Nissanem Quashai jest łatwiej parkować. Bagażnik bardzo mały. Brakuje isofix .
Ja mam zwykłe 1.6 ale to chyba ten sam zwykły motor co 1.3. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-06-2019, 11:23
|
|
|
Że Ci oleju nie pali to dziwne, one mają to w naturze, ale dobrze że nie pali.
Też mam SS 1,6 ale przed liftem, choć silnik to to samo. Przebieg 330 000 km i chodzi jak nowy, po zamknięciu maski w ogóle go nie słychać. Aż nie do wiary. Przez 5 lat wymieniałem to co Ty oprócz tylnych sprężyn, zacisków i łożyska w przednim kole, ale w tylnych musiałem wymienić. Do tego łączniki stabilizatora przód, sworznie wahaczy przód 2x i tyle. Części tańsze niż do Seicento. Świetne auto i bardzo pakowne. |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2019, 16:43
|
|
|
Mi też oleju nie bierze. Nie dolewałem między wymianami. No ale przebieg ma niewielki, tylko 139tyś.
Jedyny mankament teraz to problem z drugą sondą, ale wymieni się rurę łączącą katalizatory i zobaczymy. Kiepsko wygląda, a do niedawna dostępność żadna. |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Mar 2015 Posty: 1865 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 28-06-2019, 10:26
|
|
|
Wrażenia? Pozytywne. Przebieg obecnie 240 ale nie wiem ile został skręcony licznik przed zakupem w Polsce.
Od 2015 roku zrobione:
- pierścienie na tłokach (bo się zapiekły i pił olej zamiast benzyny) a przy okazji roboty uszczelka pod głowicą, kopułą, uszczelniacze zaworowe, uszczelniacze świec,
- wymiana łączników stabilizatorów (bo skorodowały) wymiana końcówki drążka kierowniczego (bo luźny był),
- wymiana sworzni przód bo też dawały luz,
- nowe sprężyny obniżające - 40 mm (w końcu ten samochód stoi równo)
- nowe tarcze z przodu od razu większe 281 mm z Cari z nowymi zaciskami, z tyłu tylko klocki zmieniłem,
- rozrząd, pompa wody, olej w silniku, olej w skrzyni (bo uszczelniacz półosi poszedł i wywaliło połowę wsadu)
Więc zaktualizuję obecnie jakieś 258 i doszło:
- wymiana zacisków i ich profesjonalna regeneracja ponieważ ostatnie miały tendencję do zaciskania przez co wzrastało też zużycie paliwa - teraz pali jak powinien
- tarcze tył nowe wraz z klockami
- nowy zacisk z tyłu bo poprzedni był uszkodzony
- nagrzewnica się rozciekła więc trzeba było wymienić na nową a jest lekki problem i z dostępnością i z dopasowaniem odpowiedniej,
To chyba tyle na ten moment. |
Ostatnio zmieniony przez AidsD 18-02-2020, 08:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
|
Wysłany: 16-02-2020, 21:10
|
|
|
Już dwa lata minęły od kiedy posiadam Speca i trochę pieniążków włożyłem w niego. Trochę problemów też sprawiał, ale jakoś dobrze mi się nim jeździ i nie chcę sprzedawać. I w ten sposób dalej wydaję pieniążki na naprawy i jeżdżę sobie Mitsubishi i dalej nie chcę go sprzedać Pomaga też opinia mechanika, jak to dobry dostęp przy naprawach i mało elektroniki
[ Dodano: 02-03-2020, 20:39 ]
Nie będę tworzył nowego tematu.
Z ciekawości. Czym różnią się silniki 1.3? Mam wersję 82KM i ta chyba była produkowana do końca. Ma dwie cewki zapłonowe. Ta najmocniejsza to chyba jest z początku produkcji z aparatem zapłonowym. A ta środkowa? |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2020, 14:19
|
|
|
tommo1982 napisał/a: | Czym różnią się silniki 1.3? Mam wersję 82KM i ta chyba była produkowana do końca. Ma dwie cewki zapłonowe. Ta najmocniejsza to chyba jest z początku produkcji z aparatem zapłonowym. A ta środkowa? |
Była jakaś środkowa? Nic mi na ten temat nie wiadomo
82 KM było od 2000 do końca a wcześniej 86 KM.
Różnica raz, że aparat zapłonowy, dwa, że urządzenia ochrony środowiska. |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2020, 16:53
|
|
|
AidsD napisał/a: | tommo1982 napisał/a: | Czym różnią się silniki 1.3? Mam wersję 82KM i ta chyba była produkowana do końca. Ma dwie cewki zapłonowe. Ta najmocniejsza to chyba jest z początku produkcji z aparatem zapłonowym. A ta środkowa? |
Była jakaś środkowa? Nic mi na ten temat nie wiadomo
82 KM było od 2000 do końca a wcześniej 86 KM.
Różnica raz, że aparat zapłonowy, dwa, że urządzenia ochrony środowiska. |
Też się dziwię. Jak wyszukuje części mam do wyboru 83KM, 86KM i 82KM. |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-03-2020, 13:30
|
|
|
tommo1982, porównywarki części w sklepach nie zawsze wiedzą wszystko lub są prawidłowe |
|
|
|
 |
|
|