|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zacinający się hamulec ręczny |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 23-02-2020, 09:26 Zacinający się hamulec ręczny
|
|
|
witam
Auto stało 2 miesiące w garażu z zaciągniętym hamulcem ręcznym , wczoraj chciałem
wyjechać ale tylne hamulce się całkowicie zablokowały .
Podnosząc dźwignie był pewien opór , raczej linka się nie zablokowała .
Po wielu próbach ruszania do przodu-tyłu ,w końcu usłyszałem stukniecie z tylnego bębna
i zacisk puścił -normalnie wyjechałem .
Później jeszcze trochę ocierały szczęki podczas jazdy ale po kilku hamowaniach przestały .
Nigdy nie było problemów z hamulcami .
Osłony, ta cienka blacha w około bębnów nie są w super stanie ale co jakiś czas je czyszczę i maluje nie ma tam szczeliny .
Nie wiem czy teraz nie używać ręcznego czy lepiej sprawdzić tylne hamulce przesmarować itp.
Jak sprawdzić czy oba tylne hamulce działają czy tylko jeden ? |
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 23-02-2020, 10:18
|
|
|
krzysieg, nie przejmuj się - masz nauczkę, że auta na dłuższy czas nie zostawia się na ręcznym
Przy 30km/h delikatnie zaciagaj ręczny do momentu delikatnego hamowania, żeby przeszlifować bęben i tyle. Masz naprawione.
Hamulce najprościej sprawdzić za kilka złotych na stacji diagnostycznej.
Ręczny, żeby sprawdzić "domowo" wystarczy zaciągnąc na jakimś "śliskim" podłożu (błoto, piaseki itp) i popatrzeć na ślady. (przy minimalnej prędkości) |
|
|
|
 |
|
|