Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Outlander nie odpala po zwarciu
Autor Wiadomość
mati19999x 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-04-2020, 11:25   [II 2.0 DID] Outlander nie odpala po zwarciu

Witam,
Mam problem w moim Outku II 2007r 2.0did 140km, a mianowicie wymienialem w nim turbo na nowe. O ile caly montaz i demontaz turbo przeszedl bez wiekszych problemow to podczas instalowania metalowej rurki doprowadzajacej olej do turbo nastapilo chwilowe zetkniecie masy samochodu (z silnika) do + na akumulatorze. Autko zostalo zlozone i niestety po calej operacji nie odpala tzn. po przekreceniu zaplonu normalnie wszystko dziala, nie wyswietla zadnych bledow, ale po przekreceniu dalej w pozycje odpalania nie dzieje sie nic. W trakcie proby odpalenia przygasa zegarek na wyswietlaczu radia i w skrzynce bezpiecznikow pod maska slychac ‘cyknięcie’ w bezpieczniku oznaczonym jako N z oznaczeniem silnika. Bezpieczniki posprawdzalem i zaden nie byl spalony. Probowalem podmienic ten cykajacy bezpiecznik N z innym o takim samym oznaczeniu, ale niczego to nie zmienia. Czy ktos z Was mial podobny problem lub ma jakies info gdzie szukac przyczyny ? Zastanawiam sie czy mógł sie zepsuc ECU silnika ? Czy ewentualna wymiana na uzywke z innego samochodu wchodzi w grę ? Gdzies udalo mi sie doczytac, ze podobno ECU jest ‘spiety’ z immobilajzerem i podmiana na inny ecu moze nie dzialac ? Z gory dziekuje za wszelka pomoc i rady, pozdrawiam.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 10-04-2020, 12:31   

sprawdz bezpeczniki przy klemie

mati19999x 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-04-2020, 12:50   

kajos napisał/a:
sprawdz bezpeczniki przy klemie

Sprawdzilem, bezpieczniki ok

Moody 
Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Wysłany: 10-04-2020, 19:21   

Ten problem może być przypadkowy i nie mieć związku z ze zwarciem.
Zwłaszcza, że to zwarcie - jak piszesz - miało miejsce poza elektroniką samochodu (bezpśr. zwarcie masa/aku+). No i jak podajesz wyświetlanie na tablicy normalne.
Dla mnie to wygląda na problem z rozrusznikiem. To przygasanie przy próbie uruchomienia to znak, że prąd na siłownik rozrusznika dociera.
Tyle, że ten z jakichś powodów nie przesuwa bendiksu i tym samym nie załącza obwodu zasilania silnika rozrusznika.

Tak więc nim zaczniesz wymieniać komputery to zacznij od tego.

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2020, 19:30   

mi ostatnio padl rozrusznik
odkrecilem,przeczyscilem,przesmarowalem i kreeci jak ta lala

a odkrecenie jego jest bardzo proste na 3 sruby :D

Moody 
Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Wysłany: 10-04-2020, 19:32   

kajos napisał/a:
mi ostatnio padl rozrusznik
odkrecilem,przeczyscilem,przesmarowalem i kreeci jak ta lala

a odkrecenie jego jest bardzo proste na 3 sruby :D

A szczotki przy okazji obejrzał? :-)

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2020, 19:56   

rozlozony byl na czynniki 1wsze
szczotki w polowie zjechane wiec ok

zreszta i tak nie mialem innych wiec musialem tak zostawic :P

mati19999x 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-04-2020, 20:55   

Moody napisał/a:
Zwłaszcza, że to zwarcie - jak piszesz - miało miejsce poza elektroniką samochodu (bezpśr. zwarcie masa/aku+). No i jak podajesz wyświetlanie na tablicy normalne.
Dla mnie to wygląda na problem z rozrusznikiem. To przygasanie przy próbie uruchomienia to znak, że prąd na siłownik rozrusznika dociera.
Tyle, że ten z jakichś powodów nie przesuwa bendiksu i tym samym nie załącza obwodu zasilania silnika rozrusznika.

Wielkie dzieki Panowie za rady. Wlasnie wrocilem z garazu bo sprawdzalem ten rozrusznik. Sprawa wyglada tak, ze podlaczylem go na krotko i niby zadzialal. Myslicie, ze jak dziala na krotko to jest ok czy moze byc z nim cos nie tak ? Jutro sprobuje zamontowac go spowrotem i zobacze czy to cos pomoglo (uruchamialem z bendiksem i bez w sensie najpierw zeby sam silnik dzialal a pozniej zeby i silnik i zeby wysuwal zebatke i niby wszystko okej). Sprawdzalem tez po kolei przekazniki czy sa sprawne i bezpieczniki i wszystko tez w porzadku, nic sie nie spalilo... jak zaloze jutro rozrusznik i dalej bedzie to samo to nie wiem czy juz zostaje tylko Ecu czy jesZcze cos ?

[ Dodano: 11-04-2020, 14:26 ]
Panowie sprawa rozwiazana. Wielkie dzieki za pomoc jeszcze raz. Winowajca okazał się być rozrusznik. Rozebralem, przejrzalem i przesmarowalem i po zamontowaniu odpalil od strzala. Takze jeszcze raz dzieki, Wesolych Swiat zycze i do zobaczenia na drodze😁

potentator 
Forumowicz

Auto: Mitsu
Wysłany: 11-04-2020, 21:49   

Może jakiś tutorial dla następnych bo widzę że drugi przypadek :)

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2020, 23:51   

mati19999x napisał/a:
Moody napisał/a:

Wielkie dzieki Panowie za rady. Wlasnie wrocilem z garazu bo sprawdzalem ten rozrusznik. Sprawa wyglada tak, ze podlaczylem go na krotko i niby zadzialal. Myslicie, ze jak dziala na krotko to jest ok czy moze byc z nim cos nie tak ? Jutro sprobuje zamontowac go spowrotem i zobacze czy to cos pomoglo (uruchamialem z bendiksem i bez w sensie najpierw zeby sam silnik dzialal a pozniej zeby i silnik i zeby wysuwal zebatke i niby wszystko okej). Sprawdzalem tez po kolei przekazniki czy sa sprawne i bezpieczniki i wszystko tez w porzadku, nic sie nie spalilo... jak zaloze jutro rozrusznik i dalej bedzie to samo to nie wiem czy juz zostaje tylko Ecu czy jesZcze cos ?

[ Dodano: 11-04-2020, 14:26 ]
Panowie sprawa rozwiazana. Wielkie dzieki za pomoc jeszcze raz. Winowajca okazał się być rozrusznik. Rozebralem, przejrzalem i przesmarowalem i po zamontowaniu odpalil od strzala. Takze jeszcze raz dzieki, Wesolych Swiat zycze i do zobaczenia na drodze😁

ja identycznie mialem z tym ze bez przypadkowego zwarcia :rolleyes:
widocznie ten typ tak ma :axe:

Odpowiedz do tematu