Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Demontaż i smatowanie lusterka zewnętrznego
Autor Wiadomość
pitter82 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DI-D 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2021, 17:46   Demontaż i smatowanie lusterka zewnętrznego

Witam
Mam pytanie o zewnętrzne lusterko automatycznie składające się. Przy zamykaniu auta jedno lusterko składając się jest znacznie głośniejsze od drugiego. Czy mozna to jakoś nasmarować?
Proszę o poradę jak się dobrać do tego mechanizmu. Chciałem ściągnąć tą szybkę lusterka ale boję się że złamię jakieś zaczepy.

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 06-03-2021, 18:46   

Mam taki sam problem. Lewe (kierowcy) jest zdecydowanie głośniejsze i wolniejsze.
Też myślę czy da sie dobrać do tego silniczka, wyczyścić i przesmarować jakieś kółka zębate.

Szkło ściągałem kiedyś, jak wymieniałem kierunkowskaz w tym właśnie lusterku.

Zasada taka dość ogólna, bierzesz najszerszy płaski śrubokręt, owijasz płaską część jakąś szmatką i wsuwasz na płasko od dołu między lusterku a obudowę mechanizm. Wyskakuje dość ładnie, choć strach że pęknie towarzyszy przez całą operację.

Co mogę doradzić.... są tam plastikowe uchwyty które nie lubią niskich temperatur.
Jeśli miejsce postojowe jest na zewnątrz lub chłodnym garażu - lepiej poczekaj z tym do lata.
Teraz wszystko mniej elastyczne, a przez to kruche.

istnieje jeszcze taka metoda, raz stosowałem w oplu... ale ja akurat mam takie różne cuda w garażu:
https://www.youtube.com/watch?v=OON1qJO6jvU

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 07-03-2021, 15:13   

Zamiast śrubokrętów bezpieczniej użyć plastikowych narzędzi, potocznie zwanymi "do ściągania tapicerki".

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 07-03-2021, 20:37   

rajan napisał/a:
Zamiast śrubokrętów bezpieczniej użyć plastikowych narzędzi, potocznie zwanymi "do ściągania tapicerki".

I to jest racja, bardzo cenna uwaga.

jaspero 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 21-03-2021, 19:44   

Przymierzam się w swoim do tej samej operacji, lewe wyraźnie juz nie wyrabia i nie zawsze otwiera się do końca. Jest też spory luz, gdzie prawe jest bardzo sztywne i nie ma żadnych luzów. Może ktoś ma jakąś instrukcję (może zdjęcia) jak je rozebrać to będę wdzięczny (pewnie nie tylko ja :) )?

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander

Wysłany: 30-03-2021, 15:58   

Wkłąd lusterka można wyjąć za pomocą uchwytu na telefon na szybę, o ile ma odpowiednio dobrą przyssawkę. Podważanie szkła jest bardziej ryzykowne.

Niemazaco ;-)

Odpowiedz do tematu