Demontaż i smatowanie lusterka zewnętrznego |
Autor |
Wiadomość |
pitter82
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DI-D 2013
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2021, 17:46 Demontaż i smatowanie lusterka zewnętrznego
|
|
|
Witam
Mam pytanie o zewnętrzne lusterko automatycznie składające się. Przy zamykaniu auta jedno lusterko składając się jest znacznie głośniejsze od drugiego. Czy mozna to jakoś nasmarować?
Proszę o poradę jak się dobrać do tego mechanizmu. Chciałem ściągnąć tą szybkę lusterka ale boję się że złamię jakieś zaczepy. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-03-2021, 18:46
|
|
|
Mam taki sam problem. Lewe (kierowcy) jest zdecydowanie głośniejsze i wolniejsze.
Też myślę czy da sie dobrać do tego silniczka, wyczyścić i przesmarować jakieś kółka zębate.
Szkło ściągałem kiedyś, jak wymieniałem kierunkowskaz w tym właśnie lusterku.
Zasada taka dość ogólna, bierzesz najszerszy płaski śrubokręt, owijasz płaską część jakąś szmatką i wsuwasz na płasko od dołu między lusterku a obudowę mechanizm. Wyskakuje dość ładnie, choć strach że pęknie towarzyszy przez całą operację.
Co mogę doradzić.... są tam plastikowe uchwyty które nie lubią niskich temperatur.
Jeśli miejsce postojowe jest na zewnątrz lub chłodnym garażu - lepiej poczekaj z tym do lata.
Teraz wszystko mniej elastyczne, a przez to kruche.
istnieje jeszcze taka metoda, raz stosowałem w oplu... ale ja akurat mam takie różne cuda w garażu:
https://www.youtube.com/watch?v=OON1qJO6jvU |
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-03-2021, 15:13
|
|
|
Zamiast śrubokrętów bezpieczniej użyć plastikowych narzędzi, potocznie zwanymi "do ściągania tapicerki". |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 07-03-2021, 20:37
|
|
|
rajan napisał/a: | Zamiast śrubokrętów bezpieczniej użyć plastikowych narzędzi, potocznie zwanymi "do ściągania tapicerki". |
I to jest racja, bardzo cenna uwaga. |
|
 |
jaspero
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 21-03-2021, 19:44
|
|
|
Przymierzam się w swoim do tej samej operacji, lewe wyraźnie juz nie wyrabia i nie zawsze otwiera się do końca. Jest też spory luz, gdzie prawe jest bardzo sztywne i nie ma żadnych luzów. Może ktoś ma jakąś instrukcję (może zdjęcia) jak je rozebrać to będę wdzięczny (pewnie nie tylko ja )? |
_________________ Mitsubishi Outlander 2018 Limited Edition |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander

|
Wysłany: 30-03-2021, 15:58
|
|
|
Wkłąd lusterka można wyjąć za pomocą uchwytu na telefon na szybę, o ile ma odpowiednio dobrą przyssawkę. Podważanie szkła jest bardziej ryzykowne.
Niemazaco |
|
|
|
 |
|