Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja.
Autor Wiadomość
mnerd 
Forumowicz

Auto: Outlander 2,0 cvt 4WD '16
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2020, 12:56   Klimatyzacja.

acent napisał/a:
Skoro Tokyo mówił, to musi być lepiej. Za Jego radą zamontowałem wiatraczek w klimie i faktycznie temperatura w kabinie jest bardziej stabilna i bliżej jej do zadanej na panelu.

O co chodzi z tym patentem z wiatraczkiem?
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 02-08-2020, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Auto: Outlander III
Wysłany: 29-07-2020, 13:27   

Ja też jestem ciekawy....

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-07-2020, 13:38   

mnerd napisał/a:
O co chodzi z tym patentem z wiatraczkiem?

Pewnie o mieszanie powietrza przy czujniku temp wew aby miec własciwą temp a nie np odczyt z grzejacego się blisko radia.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 29-07-2020, 22:12   

A wiec tak:
Mitsubishi wymyśliło ze czujnik kabiny zainstalowany nad prawa noga będzie poprzez rurkę poprowadzona do nagrzewnicy zasysało powietrze bez udziału silniczka z wiatraczkiem. Prędkość powietrza w rurce jest ścisłe uzależniona od siły dmuchawy wiec jeżeli mamy ustawione na AUTO to na poczatku powietrze jest zasysane z duża siła a później słabiutko/mizernie
Zastosowanie silniczka z Wentylatorem powoduje szybki odczyt temperatury w przypadku jej zniany w kabinie - prędkość jest stała niezależna od ustawienia wentylatora a funkcja auto ma bardzie sprawna prace
Powyższa funkcja to około połowa usprawnienia możliwości klimatyzacji
Zainstalowanie czujnika nasłonecznienia w górnej czesci deski powoduje pomiar światła i lepsze sterowanie klima np
Mamy klime zal jedziemy przez pola łąki miasta po wjechaniu do lasu i lekkim przyciemnienie kluma automatycznie przestanie mocno chłodzić a po wyjechaniu z zaciemnienia wraca do swojego reżimu pracy
Oddzielnym i przetestowany problemem jest umiejscowienie czujnika temp wew
Ja w swoim outlanderze zainstalowałem go nad tunelem środkowym pod klimatronikiem
Spytacie dlaczego a dlatego Poniewaz odczyt na prawa noga jest zafałszowany i powoduje błędy
Innym tematem jest informacja dla właściciela pojazdy w jakim reżimie tuż po odpaleniu ma pracować klimatyzacja tzw personalizacja
Jak będę miał chwile to wam jutro zrobię zdjęcia z mojego mut3 jakie są możliwości ustawienia klimatyzacji po załączeniu
Mam nadzieje ze wytłumaczyłem co nie co

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

acent 
Forumowicz

Auto: O3 lpg
Wysłany: 29-07-2020, 22:54   

Czujnik nasłonecznienia zmienia tylko siłę nawiewu, bez zmiany kierunku. Mam zamontowany i liczyłem na coś więcej. Zmiana priorytetów też nie poprawia komfortu pracy klimatyzacji. Nawiew tylko na szybę działa po odpaleniu i tylko w mokre poranki (usunięcie pary z szyby). Nie ma takiej możliwości przy silnym nasłonecznieniu. Co do umiejscowienia, to faktycznie dziwne miejsce. Można też temu zaradzić, bez zmiany jego położenia. Ustawić offset -1 lub -2 stopnie. Wtedy temperatura zadana, jest zgodna z temperaturą wnętrza,

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2020, 00:44   

Przedstawie wam inforamacja jaka my wlasciwie mamy klimatyzacje lub namiastke klimatroniku
Klima w outlanderze sklada sie ze sterownika i odczycie 6 parametrow z czujnikow :
1. pomiar temp zew
2. pomiar temp parownika
3. pomiar temp srodka ( jest to element umowny poniewaz bez usprawnienia go odczyt jest grubo opozniony i czasami przy przelaczeniu w tryb auto nastepuje mocne wietrzenie srodka
4. czujnik naslonecznienia
5. czujnik swiatla ( nie mylic z czujnikiem w szybie)
6. odczyt temp wody po CAN ze sterownika

Mitsubishi zastosowalo pewna sztuczke a mianowicie klapka mieszalnika powietrza jest podzielona na zakresy temperatur. Wraz ze zamiana temp wody, zmienia sie jej pkt odniesienia a w lato dodatkowy parametr to temp parownika klimy w nagrzewnicy
Jezeli mamy klime dwusterefowa to najpierw jest brane pod uwage reg nawiewu i odczyt temp po stronie kierowcy ( tam jest umiejscowiony czujnik )a dopiero na podstwie tego parametru "dostraja" sie temp pasazera
Mozna powiedziec ze najlepiej sie maja ci u ktorych jest klima jednostrefowa
Mitsubishi nie stosuje tak zaawansowanych odczytow tak jak audi i mercedes ze praktycznie z kazdego nawiewu ma odczyt temp nie mniej jednak uwazam ze klime w outlanderack asx i lancerach mozna poprawi by regulacja byla bardziej precycyjna
A mianowicie zeby czujnik temp wew kabiny nie czytal lub Nie byl umiejscowiony tam gdzie jest teraz tylko bezposrednio nad mieszalnikiem powietrza. Dawalo by to szybszy czas reakcji na to co potrzebujemy i nie dzialalo z opoznieniem

Tak jak kolega "acent" napisal powyzej zmiana "offsetu" lub inaczej mowiac przesuniecie pkt odniesienia poprawia prace klimy ale z tego co zauwazylem jest to rowniez uzaleznione od pogody/pory roku. Samo ustawienie nadmuchu np na nogi moze poprawic szybkosc odczytu ale jest to kwestia umowna
Silniczek zasysajacy powietrze poprawi sprzezenie zwrotne a czujnik naslonecznienia usprawni nasza klimatyzacje
......ale nie jest to typowa klimatyzacja/klimatronik jak w innych autach - jest to system uproszczony

Ostatnio zmieniony przez tokyo 02-08-2020, 08:56, w całości zmieniany 3 razy  

mnerd 
Forumowicz

Auto: Outlander 2,0 cvt 4WD '16
Wysłany: 31-07-2020, 22:42   

Dzięki tokyo za te objaśnienia. Wiatraczek mały z komputera 12 V będzie wystarczający?

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2020, 08:47   

Tak wystarczy lub mniejszy

NECHO 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III 2,0 B 2012
Wysłany: 26-11-2020, 11:07   

Witam
Jestem Nowy Na Forum i dopiero co kupiłem Auto O III 2012
Mam ten problem co został tu poruszony - temp pasażera nie jest tak jak kierowcy
Jestem jeszcze laikiem i nie znam jeszcze auta tak jak wy
- tokyo - czy jest możliwe zobaczyć zdjęcia z możliwości ustawień klimy - i co to jest ten offset o którym pisał - acent
- w jaki sposób można przesunąć czujnik -
- spróbowałbym samemu powalczyć
Będę wdzięczny za wszelką pomoc

acent 
Forumowicz

Auto: O3 lpg
Wysłany: 03-12-2020, 16:14   

Witam
I jak, kontaktowałeś się z Tokyo? Ten offset jest ustawieniem serwisowym i wymaga narzędzi. Polega na korekcie odczytanej temperatury. Narzędzie jest "ogólnie" dostępne. Usprawnienie działania czujnika wymaga trochę pracy, lecz nie jest to jakoś skomplikowane.

NECHO 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III 2,0 B 2012
Wysłany: 04-12-2020, 09:30   

No nie
- czekałem na odpowiedź tu w temacie - bo nie znam za bardzo zasad na tym forum - a też nie chciałem być natrętem - ze następny nowy - Dziś napiszę - bo jest to problem bo mi strona pasażera wogóle nie grzeje - a mamy obecnie małe mrozy

Dam Ci znać co się udało zrobić bo temat mnie mocno interesuje

Pozdr

kfascik 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 28-02-2021, 22:40   

Cześć,

Jaki wiatraczek używaliście do poprawy działania klimatyzacji? Rozmawiałem ostatnio z Tokyo i wspominał, że pasuje z panelu klimatyzacji Colta. Natomiast oglądając je na allegro nie widzę żadnego wiatraczka.

Pozdrawiam,
Mateusz

Odpowiedz do tematu