Jak zdjąć panel tapicerki z drzwi kierowcy? |
Autor |
Wiadomość |
danpel
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2024, 22:45 Jak zdjąć panel tapicerki z drzwi kierowcy?
|
|
|
Poodkręcałem wszystkie widoczne i niewidoczne śrubki. Panelu dalej nie da się zdjąć. Po obwodzie wszystko puściło, klipsy wyskoczyli ale na środku panelu dalej coś trzyma, tam gdzie zaznaczyłem gwiazdką (śrubka wewnątrz schowka wykręcona)
FOTKA
W maniulu piszą że ten panel z pstryczkami się demontuje pierwsze ale u mnie za cholere go nie idzie wydrzeć! już zaczął chrupać jak go podważałem.
Niech ktoś mnie oświeci bo się wkurzę i zadzwonię po złomiarzy! |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11147 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 26-10-2024, 23:03
|
|
|
Nie odkręciłeś wkręta w klamce wewnętrznej. Sam panel szyb podważysz, i wyjdzie bez kłopotu. |
|
|
 |
danpel
Forumowicz
|
Wysłany: 27-10-2024, 00:27
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Nie odkręciłeś wkręta w klamce wewnętrznej. Sam panel szyb podważysz, i wyjdzie bez kłopotu. |
No właśnie odkręciłem wkręt w klamce wewnętrznej. Nie ma już więcej nigdzie żadnych wkrętów, pod zaślepkami też. Tapicerka trzyma gdzieś na samym środku koło włączników do szyb.
Może jednach trzeba na chama wydrzeć te wyłączniki? Ale już je tak nadwyrężyłem że chyba strzelą. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 27-10-2024, 09:30
|
|
|
O ile dobrze pamiętam, wkręty są cztery. Dwa po bokach, jeden w klamce, i jeden w panelu szyb. Wyciągasz maskownicę klamki, wyjmujesz panel szyb, a boczek podważasz, bo jest na plastikowych wczepach. Cała filozofia. Jeśli sam panel szyb nie chce wyjść, to można przyjąć, że został przez kogoś przyklejony. |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-10-2024, 18:55
|
|
|
danpel, bez wyjęcia panelu z przyciskami szyb nie zdejmiesz boczka, bo dookoła panelu pod tapicerką jest taka metalowa obejma. Panel musisz unieść w górę, chociaż sam jego tył, tą wnękę żeby ominęła tą obejmę. Ewentualnie możesz próbować unosić boczek drzwi w górę wzdłuż drzwi razem z panelem szyb, ale lepiej panel wyjąć. Pamiętaj o odpięciu wtyczki od przycisków szyb. Jak panel z przyciskami nie chce wyjść to musisz go szarpać prawo lewo i przód tył, jednocześnie ciągnąc jego tył w górę. |
|
|
|
 |
danpel
Forumowicz
|
Wysłany: 28-10-2024, 14:49
|
|
|
Zdjęte, mieliście rację. Trzeba było wyjąć panel przełączników. U mnie to było tak strasznie zapieczone że prawie go połamałem. Trzeszczało zgrzytało ale wyszło .
Generalnie to chciałem zobaczyć jak leci okablowanie do siłowników - po to rozbieram drzwi - bo będę montował centralkę uniwersalną do otwierania drzwi na pilota i nie wiem jeszcze jak się wpiąć. Jak się uda to pewnie wrzucę tu gotowca dla innych - no chyba że się nie uda. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 28-10-2024, 17:27
|
|
|
Ja się wpinałem przy drzwiach pasażera. Lepszy dostęp moim zdaniem. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24305 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-10-2024, 08:13
|
|
|
danpel napisał/a: | będę montował centralkę uniwersalną do otwierania drzwi na pilota | będziesz musiał przeciąć kabel od oryginalnego sterowania
nie pamiętam który |
|
|
|
 |
|