Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działające migacze spryski wycieraczki długie ROZWIAZANE
Autor Wiadomość
Rafix76 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-06-2020, 21:03   Nie działające migacze spryski wycieraczki długie ROZWIAZANE

Witam

Mam taki problem. Nie działają mi migacze (awaryjne działają), wysiadło też spryskiwanie szyb i reflektorów, wycieraczki przednie działaja, ale na najszybszym biegu. Wycieraczki tylne i sprysk szyby tylne jak i przedniej padł. Panel sterowania szybami od kierowcy - lusterka działają OK, szyba kierowcy też, ale sterowanie szybą pasażera i tylnymi padło. Zamykanie zamka działa OK. Nie działa blokowanie otwierania zamykania okien. Nie można włączyć świateł długich. Poza tym auto pali na "dotyk" wszystkie inne systemy działają OK. Nie wiem co się ogólnie stało. Sprawdzałem bezpieczniki w kabinie i pod maską - OK. Co mogło paść - ma ktoś jakiś pomysł ?

Dodam, że na chwilę udało mi się przywrócić spryski wycieraczki i światła poprzez kolejne próby uruchomienia, ale potem znowu padło.
Bedę wdzięczny za pomoc w diagnozie. Mechanik do którego oddałem auto "rozłożył ręce" i nie ma pomysłu od czego zacząć.

Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu z autem.

!!! PROBLEM ROZWIĄZANY !!!

koszt naprawy 100 zł (a chciano mi połowę auta wymienić)

Winowajcą okazały się dwa kabelki przełamane w przepuście między drzwiami a karoserią od strony pasażera - w gumowej otulinie jak otworzy się przednie drzwi pasażera

Po zlutowaniu kabelków ze sobą wszystko wróciło do normy

POZDRAWIAM
R.
Ostatnio zmieniony przez Rafix76 12-11-2020, 09:41, w całości zmieniany 1 raz  

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 01-06-2020, 21:52   

klemy nie trzymaja,brak masy
mozliwe pekniecie bezpiecznika przy klemach itp.

tam bym szukal

Rafix76 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-06-2020, 21:14   Nadal poszukuje przyczyny awarii - może ktoś ma jakiś pomysł

Z obserwacji. Gdy przekręcę raz kluczyk, to długie i wycieraczki działają. Migacze od czasu do czasu (tzn czasami zaskoczą) - gdy uruchomie auto - brak długich, migaczy, wycieraczek, spryskiwaczy przód tył. Opuszczanie szyb z panelu kierowcy (tyłu i pasażera nie działa) - bez względu na to czy przekrecę kluczyk w stacyjce raz, czy uruchomie auto. Już trzeci autoelektryk próbował naprawic i znowu bez powodzenia. Nikt nie wpadł na pomysł co to może być. Przekazałem również sugesie z forum, ale to jeszcze coś innego musi być. Macie jakiś pomysł ? Dodam, że przy próbie eliminacji uszkodzonych cześci były wymienane manetki, panel sterowania szybami (ale bezskutecznie). Wygląda na to, że moje podzespoły są OK, bo i na tamtych takie samo zachowanie było.

Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły, bo chwilowo mi się skończyły.

Przed awarią były instalowane lampki (typu welcome light) w przednich drzwiach auta, ale potem zdemontowałem, bo myślałem, że to po tym tak się stało. To robił mechanik i inni potwierdzili, że wykonał to poprawnie.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 20-06-2020, 16:42   

gdzies masy nie ma

Rafix76 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-06-2020, 22:57   Naprawione

Winowajcą okazały się dwa przełamane kable w gumowym przepuście przy prawych przednich drzwiach pasażera. Tyle dziwnych i niestandardowych objawów, a mówiąc "kolokwialnie" taka błaha przyczyna.
Bardzo dziękuję Wszystkim za cenne wskazówki i okazaną pomoc.
Być może mój wpis się kiedyś komuś przyda. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu