|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Stukanie na kierownicy podczas jazdy na prost |
Autor |
Wiadomość |
mateo1992
Forumowicz
Auto: Audi 80 B4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-06-2020, 10:56 [Cari 1.9DI-D] Stukanie na kierownicy podczas jazdy na prost
|
|
|
Witam,
Niedawno kupiłem carisme, jest to moje auto awaryjne którym mało jeżdżę jak już to głównie w trasy. Problem polega na tym, że na prostej drodze szczególnie od prędkości 120km/h bije mi kierownica, szczególnie na autostradzie.
Dodam, że nie mogłem tego wyczaić przed zakupem, bo na innych drogach z mniejszą prędkością tego nie widać.
Opony nie są w najlepszym stanie, zacząłem przekładać tył na przód niestety było tylko gorzej.
Podjechałem u sprawdzonego oponiarza wyważyć koła, okazało się że żadne nie było wyważane od dawna i trzeba było to zrobić.
Po wyważeniu problem dalej występuje.
Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być za popsuta część?
Dodam, że przed zakupem robiłem przegląd diagnostyczny i nic w zawieszeniu ani w kołach diagnosta nie wykrył.
Nie wiem, czy to jest istotne ale auto po puszczeniu kierownicy znosi do osi jezdni. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-06-2020, 08:22
|
|
|
Opona może być uszkodzona i na zewnątrz, ani w sumie od wewnątrz tego nie widać. |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2020, 20:45
|
|
|
Hugo napisał/a: | Opona może być uszkodzona i na zewnątrz, ani w sumie od wewnątrz tego nie widać. |
Ale wszystkie 4 i to po wyważeniu byłyby uszkodzone?
Dodam, że te drgania są najbardziej widoczne na kierownicy ale występują również na całym aucie, to znaczy jak auto wpada już w ten rezonans to czuć to np. pod pedałem gazu. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-06-2020, 23:09
|
|
|
Przecież wystarczy, że jedna opona będzie uszkodzona i już będzie trzęsło, ale doczytałem, że znosi auto na jedną stronę to sprawdziłbym dokładnie przedni lewy zacisk hamulcowy czy się nie blokuje. Wystarczy, że po jeździe dotkniesz tarczy lub felgi. Jak będzie bardziej gorąca po lewej stronie niż po prawej to masz odpowiedź. Po prostu tarcza się przegrzewa i zaczyna bić co jest odczuwalne na całym aucie. |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2020, 08:08
|
|
|
Koła sprawdziłem zaraz po zakupie i nie grzały się. Co ciekawe czuć luz na kierownicy i uskok na niej podczas zjazdu ze "ślimaka" na autostradzie. I puszczeniu kierownicy, by ona samoistnie się wyprostowała. |
|
|
|
 |
|
|