Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ŚWIECE zapłonowe
Autor Wiadomość
piotreksck 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-09-2020, 21:10   ŚWIECE zapłonowe

Witam
Mitsubishi space runner w benz. rok prod.1999 136 km. ostatnio coś mi szarpał silnik przy dodawaniu gazu ,ale tylko jak był obciążony np.pasażerami.Wbijam pierwszy bieg luzik ,ale jak przechodzę na drugi i cisnę gaz lub trzeci bieg to szarpie .Jak jeżdżę sam to nie ma takich objawów ogólnie ma kopa i ciągnie maszyna jak mu cisnę gaz.Miałem już tak kiedyś i doradzali mi wszystko naprawić włącznie z planowaniem głowicy.Ale szanowny jakiś mitsu forumowicz doradził mi wymienić cewki i kable od świec i jak ręką odjął .A teraz przed chwilką ściągnąłem cewki ,wypiąłem kable które są zdrowe ,całe bez przetarć ,ale dwie świece były całe w oleju jak wykręciłem tzn.fajka od góry świeca .Wszystko wyczyściłem ,ale jeszcze nie jeździłem i pytanie zasadnicze.Czy może być szarpanie silnika ,bo ten olej zaszkodził?Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece?I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece .I w ogóle proszę o poradę ,bo jak to uszczelki to chyba sam zrobię ,ale to miałoby wpływ na pracę silnika?Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-09-2020, 07:48   

piotreksck napisał/a:
dwie świece były całe w oleju

Musisz wymienić uszczelniacze i najlepiej świece bo możesz dodatkowo uszkodzić fajki i cewki.
To że kable wyglądają ładnie nie jest wyznacznikiem poprawności działania, ale je bym zostawił, chyba że fajki nie dolegają ładnie do pokrywy.

piotreksck napisał/a:
I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece .

25Nm.

piotreksck napisał/a:
Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece?

To drugie :wink: .

piotreksck 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
Wysłany: 04-09-2020, 19:48   

Wielkie dzięki
Mam nadzieję ,że mi się uda to zrobić ,bo chcę sam sobie wymienić uszczelki.
pozdrawiam serdecznie :occasion5:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-09-2020, 19:57   

Oczywiście uszczelkę pod pokrywą zaworów też wymień :wink: .

Odpowiedz do tematu