|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ŚWIECE zapłonowe |
Autor |
Wiadomość |
piotreksck
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-09-2020, 21:10 ŚWIECE zapłonowe
|
|
|
Witam
Mitsubishi space runner w benz. rok prod.1999 136 km. ostatnio coś mi szarpał silnik przy dodawaniu gazu ,ale tylko jak był obciążony np.pasażerami.Wbijam pierwszy bieg luzik ,ale jak przechodzę na drugi i cisnę gaz lub trzeci bieg to szarpie .Jak jeżdżę sam to nie ma takich objawów ogólnie ma kopa i ciągnie maszyna jak mu cisnę gaz.Miałem już tak kiedyś i doradzali mi wszystko naprawić włącznie z planowaniem głowicy.Ale szanowny jakiś mitsu forumowicz doradził mi wymienić cewki i kable od świec i jak ręką odjął .A teraz przed chwilką ściągnąłem cewki ,wypiąłem kable które są zdrowe ,całe bez przetarć ,ale dwie świece były całe w oleju jak wykręciłem tzn.fajka od góry świeca .Wszystko wyczyściłem ,ale jeszcze nie jeździłem i pytanie zasadnicze.Czy może być szarpanie silnika ,bo ten olej zaszkodził?Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece?I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece .I w ogóle proszę o poradę ,bo jak to uszczelki to chyba sam zrobię ,ale to miałoby wpływ na pracę silnika?Pozdrawiam wszystkich forumowiczów |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-09-2020, 07:48
|
|
|
piotreksck napisał/a: | dwie świece były całe w oleju |
Musisz wymienić uszczelniacze i najlepiej świece bo możesz dodatkowo uszkodzić fajki i cewki.
To że kable wyglądają ładnie nie jest wyznacznikiem poprawności działania, ale je bym zostawił, chyba że fajki nie dolegają ładnie do pokrywy.
piotreksck napisał/a: | I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece . |
25Nm.
piotreksck napisał/a: | Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece? |
To drugie . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
piotreksck
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
|
Wysłany: 04-09-2020, 19:48
|
|
|
Wielkie dzięki
Mam nadzieję ,że mi się uda to zrobić ,bo chcę sam sobie wymienić uszczelki.
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-09-2020, 19:57
|
|
|
Oczywiście uszczelkę pod pokrywą zaworów też wymień . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|
|