Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja luzów zaworowych
Autor Wiadomość
Grzegorz Rumian 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2014 2,2D AT 150KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2020, 10:30   Regulacja luzów zaworowych

Cześć. Strzeliło mi właśnie 120 000 km i z instrukcji obsługi wynika, że należałoby wykonać regulację luzów zaworowych. Rozmawiałem z jednym mechanikiem w niezależnym serwisie, który wcześniej pracował w ASO Mitsubishi i zalecał zrobienie tego w ASO (bo oryginalne uszczelki, części itp.). Zastanawiam się, czy faktycznie jest to na tyle skomplikowane, że tylko w ASO, czy może podzwonić do serwisów niezależnych. Proszę o opinię.
No i drugie pytanie: czy ktoś z forumowiczów orientuje się, ile to powinno kosztować w ASO i poza ASO.
Z góry dziękuję za pomoc.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 06-08-2020, 23:17   Re: Regulacja luzów zaworowych

Grzegorz Rumian napisał/a:
Cześć. Strzeliło mi właśnie 120 000 km i z instrukcji obsługi wynika, że należałoby wykonać regulację luzów zaworowych.

Rozumiem, że jeździsz Outlanderem od niedawna, bo generalnie te luzy trzeba weryfikować co 40 kkm.

No i drugie pytanie: czy ktoś z forumowiczów orientuje się, ile to powinno kosztować w ASO i poza ASO.

Nie mam faktury pod ręką, ale koszt w ASO był na poziomie ~400 zł. Z tego co się dopytywałem, to nie za bardzo co było regulować.

Grzegorz Rumian 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2020, 13:03   

Jeżdżę od 1,5 roku. Kupiłem, jak miał 100000 km, teraz jest lekko powyżej 120 000 km. W instrukcji jest określone dla tego silnika, że regulację robi się co 60000 km i faktycznie z książki serwisowej wynika ,że pierwsza i jedyna dotychczas regulacja robiona przez byłego właściciela była w ASO przy 60 tyś. Dzięki za info. Cena 400 zł jest akceptowalne. Dziś jadę i zobaczę, jak mi to wycenią po aktualnych stawkach :)

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2020, 16:36   

W instrukcji jest określone dla tego silnika, że regulację robi się co 60000 km i faktycznie z książki serwisowej wynika ,że pierwsza i jedyna dotychczas regulacja robiona przez byłego właściciela była w ASO przy 60 tyś.

Wydawało mi się, że co 40kkm, ale nie mam książki serwisowej pod ręką. Cena była bardzo OK, ale niektórzy użytkownicy mówili, że ASO potrafi żądać jakieś kosmiczne pieniądze.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-08-2020, 18:14   

rajan napisał/a:
Wydawało mi się, że co 40kkm

Bardzo dobrze ci się wydaje 8) .
https://www.mitsubishi.pl..._diesel_EFG.pdf

Grzegorz Rumian 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-08-2020, 07:32   

Witam ponownie. Faktycznie regulację robi się co 40 000 km - potwierdził, to również Pan w ASO. Stawka w Olsztynie ok. 400 zł + materiały, więc nie kroją :) Umawiam się na przyszły tydzień. Dzięki wszystkim za pomoc.

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 13-08-2020, 09:33   

regulację robi się co 40 000 km - potwierdził, to również Pan w ASO. Stawka w Olsztynie ok. 400 zł + materiały

Regulacja, czy tylko sprawdzenie=osłuchanie ;)

Nie znalazłem informacji, czy regulacja w naszym silniku (4N14 150) jest na szklankach, płytkach czy na śrubkach ;)

400,- to chyba osłuchanie tylko, w cenie wyciągać wtryski, zdejmować dekiel potem to składać to mega tanio, stawka jak w Stodoła Service.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 16-08-2020, 20:55   

benicjusz napisał/a:
400,- to chyba osłuchanie tylko, w cenie wyciągać wtryski, zdejmować dekiel potem to składać to mega tanio, stawka jak w Stodoła Service.

Nie wiem, na czym regulacja. Zdejmują pokrywę zaworów i tyle - płacę za nową uszczelkę.

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 17-08-2020, 21:32   

rajan napisał/a:
Nie wiem, na czym regulacja. Zdejmują pokrywę zaworów i tyle - płacę za nową uszczelkę.

Będziesz, zrobisz to się dowiesz :)
Będzie OK to my też tam pojedziemy, z Wawy nie jest tak daleko.

Odpowiedz do tematu