|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Regulacja luzów zaworowych |
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz Rumian
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2014 2,2D AT 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2020, 10:30 Regulacja luzów zaworowych
|
|
|
Cześć. Strzeliło mi właśnie 120 000 km i z instrukcji obsługi wynika, że należałoby wykonać regulację luzów zaworowych. Rozmawiałem z jednym mechanikiem w niezależnym serwisie, który wcześniej pracował w ASO Mitsubishi i zalecał zrobienie tego w ASO (bo oryginalne uszczelki, części itp.). Zastanawiam się, czy faktycznie jest to na tyle skomplikowane, że tylko w ASO, czy może podzwonić do serwisów niezależnych. Proszę o opinię.
No i drugie pytanie: czy ktoś z forumowiczów orientuje się, ile to powinno kosztować w ASO i poza ASO.
Z góry dziękuję za pomoc. |
_________________ Grzegorz Rumian |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-08-2020, 23:17 Re: Regulacja luzów zaworowych
|
|
|
Grzegorz Rumian napisał/a: | Cześć. Strzeliło mi właśnie 120 000 km i z instrukcji obsługi wynika, że należałoby wykonać regulację luzów zaworowych. |
Rozumiem, że jeździsz Outlanderem od niedawna, bo generalnie te luzy trzeba weryfikować co 40 kkm.
Grzegorz Rumian napisał/a: | No i drugie pytanie: czy ktoś z forumowiczów orientuje się, ile to powinno kosztować w ASO i poza ASO. |
Nie mam faktury pod ręką, ale koszt w ASO był na poziomie ~400 zł. Z tego co się dopytywałem, to nie za bardzo co było regulować. |
|
|
|
 |
Grzegorz Rumian
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2020, 13:03
|
|
|
Jeżdżę od 1,5 roku. Kupiłem, jak miał 100000 km, teraz jest lekko powyżej 120 000 km. W instrukcji jest określone dla tego silnika, że regulację robi się co 60000 km i faktycznie z książki serwisowej wynika ,że pierwsza i jedyna dotychczas regulacja robiona przez byłego właściciela była w ASO przy 60 tyś. Dzięki za info. Cena 400 zł jest akceptowalne. Dziś jadę i zobaczę, jak mi to wycenią po aktualnych stawkach |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2020, 16:36
|
|
|
Grzegorz Rumian napisał/a: | W instrukcji jest określone dla tego silnika, że regulację robi się co 60000 km i faktycznie z książki serwisowej wynika ,że pierwsza i jedyna dotychczas regulacja robiona przez byłego właściciela była w ASO przy 60 tyś. |
Wydawało mi się, że co 40kkm, ale nie mam książki serwisowej pod ręką. Cena była bardzo OK, ale niektórzy użytkownicy mówili, że ASO potrafi żądać jakieś kosmiczne pieniądze. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21021 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Grzegorz Rumian
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2020, 07:32
|
|
|
Witam ponownie. Faktycznie regulację robi się co 40 000 km - potwierdził, to również Pan w ASO. Stawka w Olsztynie ok. 400 zł + materiały, więc nie kroją Umawiam się na przyszły tydzień. Dzięki wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 13-08-2020, 09:33
|
|
|
Grzegorz Rumian napisał/a: | regulację robi się co 40 000 km - potwierdził, to również Pan w ASO. Stawka w Olsztynie ok. 400 zł + materiały |
Regulacja, czy tylko sprawdzenie=osłuchanie
Nie znalazłem informacji, czy regulacja w naszym silniku (4N14 150) jest na szklankach, płytkach czy na śrubkach
400,- to chyba osłuchanie tylko, w cenie wyciągać wtryski, zdejmować dekiel potem to składać to mega tanio, stawka jak w Stodoła Service. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 16-08-2020, 20:55
|
|
|
benicjusz napisał/a: | 400,- to chyba osłuchanie tylko, w cenie wyciągać wtryski, zdejmować dekiel potem to składać to mega tanio, stawka jak w Stodoła Service. |
Nie wiem, na czym regulacja. Zdejmują pokrywę zaworów i tyle - płacę za nową uszczelkę. |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 17-08-2020, 21:32
|
|
|
rajan napisał/a: | Nie wiem, na czym regulacja. Zdejmują pokrywę zaworów i tyle - płacę za nową uszczelkę. |
Będziesz, zrobisz to się dowiesz
Będzie OK to my też tam pojedziemy, z Wawy nie jest tak daleko. |
|
|
|
 |
|
|