Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjęcie/Wymiana silnika 2,5V6
Autor Wiadomość
madakelus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA5A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2018, 23:17   Wyjęcie/Wymiana silnika 2,5V6

Witam.
Przeszukałem forum, przeszukałem w miarę moich niezbyt wielkich umięjętności informatycznych Internet ale nie znalazłem informacji odnośnie wyjęcia silnika 2,5 V6 z Galanta i w dodatku z automatyczną skrzynią....
W związku z tym mam do Was pytanie czy ktoś to robił (podejrzewam że tak) i czy da się wyjąć silnik bez wyjmowania skrzyni?
To najbardziej nurtujące mnie pytanie a poza tym to może na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę?
Wiem że najlepiej poodpinać wiązke elektryczną przy silniku, wyjąć chłodnicę, zrzucić kolektory...
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki nawet te wydające sie najbardziej oczywiste/durne ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-05-2018, 07:22   

Da się wyciągnać, tylko jest jedno ale, skrzynia praktycznie nie będzie się miała na czym spierac, manewrowanie silnika jest utrudnione przez jego wymiar, koło pasowe trzeba zrzucic, budowa miski olejowej przeszkadza, no i sam konwerter - przy wyciaganiu w góre, przy wyciaganiu w dół manewr bardzo slaby zostawiajac skrzynie bo szerokosc silnika, przez widlascie ułozone glowice nie zapewnia jakiegokolwiek ruchu, ogólem nie polecam zdzierania raczek najlepiej wyciagac całość.

madakelus napisał/a:
To najbardziej nurtujące mnie pytanie a poza tym to może na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę?
Wiem że najlepiej poodpinać wiązke elektryczną przy silniku, wyjąć chłodnicę, zrzucić kolektory...
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki nawet te wydające sie najbardziej oczywiste/durne

Odkrecic sprezarke klimy, pompe wspomagania , rozrusznik, belke wzdłużna pod silnikiem/skrzynia (przy demontowaniu calosci można ja zostawic bo wszystko i tak wychodzi dołem)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

madakelus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-05-2018, 08:33   

Jako że jestem juz po zabiegu to zostawię ślad dla potomnych...

Silnik 2,5 V6 z automatem da się w 5 godzin samemu wyciągnąć do góry bez większego problemu bez odkręcania nawet mocowań/poduszek skrzyni (oczywiście skrzynie od sinika trzeba odkrecić) :D

Night95 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant
Wysłany: 21-05-2018, 00:04   

Dobrze wiedzieć :D ale jeśli będzie ci się chciało napisz krok po kroku instrukcję bo też mnie to niedługo czeka :D

madakelus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2018, 18:32   

kurcze... wiedziałem żeby robić foty - ale mi się nie chciało :)

W wolnej większej chwili opiszę

rapart 
Forumowicz
JDM maniak

Auto: Cyborg R Wannabe CA0
Wysłany: 18-10-2020, 21:03   

Przepraszam, ze dubluje post, ale walcze jeszcze w garazu i szukam rady na szybko. Czy tak zamontowany konwerter siedzi prawidlowo? Nie za plytko? Drugi raz zrzucilem skrzynie, bo za pierwszym razem pakiet skrzynia silnik zaklinowal sie na amen i nie dalo sie zakrecic wiencem....Wydaje mi sie, ze wczesniej zle wszedl wieloklin, ale pewnosci nie mam... Gal 98 2,5 auto.

Mitsubishi Colt CA4A Cyborg R Wannabe

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-10-2020, 07:37   

Moim zdaniem zdecydowanie za płytko. Nie wszedł na wieloklin.

rapart 
Forumowicz
JDM maniak

Auto: Cyborg R Wannabe CA0
Wysłany: 20-10-2020, 13:32   

Dziekuje, Hugo i Bartek, sprzeglo juz siedzi prawidlowo, wlozone w skrzynie pionowo. Mega pomoc chlopaki 😁

Mitsubishi Colt CA4A Cyborg R Wannabe

Odpowiedz do tematu