Co polecacie silnik 1,6 czy 1,8 GDI?? |
Autor |
Wiadomość |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:07 Co polecacie silnik 1,6 czy 1,8 GDI??
|
|
|
Hej!!Od 2001r. śmigam Carismą z silnikiem 1.8 GDI.Odpukać do tej poru zadnych awari nie miałem,a w warsztacie byłem jedynie na wymianie rozrządu. i to jest piękne!!Myśle o zmianie na nowszy model 2003r.Według Waszych(i nie tylko)opini diesel odpada.Francuskie części do Miśka i to tak istotne części pasują jak świni siodło,wiec sobie ten wynalazek daruje.Myśle nad 1.8Gdi ale jak wiadomo jest to w utrzymaniu drogi silnik.Sam rozrząd ponad 2 tysiaki.Za to dynamika i spalanie niezłe.Ten silnik znam,a jakie plusy ma silnik 1.6,a jakie minusy(przerobka na gaz mnie nie interesuje).Czy duzo mniejsze są koszty serwisowania 1.6?Prosze o porade.Z góry dzięki |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:33
|
|
|
to slabo czytasz te opinie bo jest temat o plusach i minusach carismy gdzie sobie szybko odnajdziesz interesujace cie ww.
a kolejna sprawa to ze silnik 1.6 ma skrzynie francuska |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 14:25
|
|
|
Może i słabo szperałem na forum,ale jestem tu nowy.A z tego co znalazłem nie ma jednoznacznej opini.Jedynie dotyczącą diesli znalazłem.Jeżeli 1.6 ma skrzynie francuską to już duży minus,widzisz już mi pomogłeś bo tego nie wiedziałem.Człowiek uczy się całe życie |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 15:11
|
|
|
miałem obie carismy i 1,6 i 1,8GDI, Obie były bogato wyposażone. Napisze że teraz GDI mam auto po lifcie i wady z I wersji carismy (hamulec a dokładnie ABS zbyt czuły, słabe światła z pierwszej wersji, schowki w drzwiach i wiele innych drobnych) poprawili. Oczywiście jak miałes GDI i trafisz GDI dobre to sam wiesz nie bedziesz żałował (ja w poł roku 26tys i tylko w rozrząd i tarcze hamulcowe no i paliwo ale mało bo mało pali). Ja polecam GDI choć mój klekocze ale to miły klekot. Nie ma co porównywac GDI do 1,6 francuskiego bo i w gdi skrzynie lepsza i od czasu od czasu fajnie na 200 na liczniku popatrzeć.
pozdro |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 03-02-2007, 16:04
|
|
|
deadly napisał/a: | 1,6 francuskiego |
1.6 jest japonski skrzynka tylko z francji |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 16:42
|
|
|
deadly napisał/a: | Nie ma co porównywac GDI do 1,6 |
no tak nie ma co porownywac, koszta eksploatacji nie te.
ja gdybym mial wybierac ktory kupic to nie kupilbym zadnego. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 17:01
|
|
|
mam 1.6 cari, i częsci są dosyć tanie jak na japońca ale każdego dnia denerwuje mnie skrzynia biegów, francuska zakała... |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 03-02-2007, 23:41
|
|
|
arturro napisał/a: |
no tak nie ma co porownywac, koszta eksploatacji nie te.
ja gdybym mial wybierac ktory kupic to nie kupilbym zadnego. |
Popieram jesli juz to cari 1.8 i to mozna zagazowac i osiagi ma dobre : ).
Gdi nie zagazujesz bo sie nie oplaca, 1,6 zagazujesz
Gdi ma kopa , 1,6 nie ...
Suma sumarum 1.8 zagazujesz, a tez kopa bedzie mial |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-02-2007, 09:21
|
|
|
Ja rowniez bral bym GDI...pali tyle samo (a nawet mniej niz ) 1,6 a osiagi ma duzo lepsze
Poza tym jak sie teraz przesiadziesz ze 125 KM do 100KM to bardzo bedzie Ci brakowalo tego miejsca pod prawym "pedalem"
Pozdrawiamm |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2007, 11:23
|
|
|
Dzięki!!!!Tak jak myślałem,GDI the best.1.6 w odstawke(francuska skrzynia???a fujj..kto to wymyślił).Mój też klekocze . |
|
|
|
 |
darekf [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2007, 10:24
|
|
|
nie jezdzilem Misa z silnikiem GDI ale z 1,6 jestem bardzo zadowolony. Przyspieszenie nie jest tragiczne no ale super tez nie w szczegolnisci satysfakcjonuje mnie spalanie paliwa srednio wychodzi mi 6,7 l/100 km przy spokojnej jezdzie |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2007, 21:47
|
|
|
Ja jestem z tej grupy której carizma po lifcie się nie podoba, chętnie bym zamienił wóz na galanta 2.0, w całości japńczyk,cena zkupu niewiele większa od carismy ale niestety serwis troszkę droższy.
Zaznaczam, że jest to tylko moja opinia. |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2007, 16:01
|
|
|
Mnie po ,lifcie,się podoba.Galant również,ale tu servis i spalanie większe.Raczej Carisma. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2007, 17:50
|
|
|
spalanie moze i wieksze bo i auto wieksze (logiczne) ale serwis wiekszy? (chyba chodzi o drozszy) niby w czym galant jest drozszy od carismy? olej, klocki itd?
bo jesli wezmiemy czesci ktore moga nam pasc, a ktore nie powinny w normalnej ekspoloatacji to jesli nawet w galancie jest cos drozszego to i tak cari wyjdzie drozej bo czesciej sie zepsuje. |
|
|
|
 |
|