|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z włączeniem tempomatu |
Autor |
Wiadomość |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2021, 13:07 Problem z włączeniem tempomatu
|
|
|
Mam problem z włączeniem tempomatu w Outlanderze 3gen 2.4 wersja USA. Naciśnięcie przycisku "cancel" powoduje włączenie lub wyłączenie ikony w zegarach. Naciśnięcie przycisku tempomatu powoduje tylko wyłączenie ikony.
https://youtu.be/195gaNE7IQ0
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem |
_________________ Lancer CS0 4G63
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 17-11-2021, 10:38 Re: Problem z włączeniem tempomatu
|
|
|
Haiku napisał/a: | Mam problem z włączeniem tempomatu w Outlanderze 3gen 2.4 wersja USA. Naciśnięcie przycisku "cancel" powoduje włączenie lub wyłączenie ikony w zegarach. Naciśnięcie przycisku tempomatu powoduje tylko wyłączenie ikony.
https://youtu.be/195gaNE7IQ0
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem |
Ale co Ty chcesz uzyskać?
Pytam, bo na postoju przyciskasz klawisze.
Czy wcześniej działało i przestało?
Ja co prawda mam aktywny tempomat (w Outlanderze) ale zasada działania w większości aut jest podobna: musi być minimalna prędkość (ok. 40 km/h po naszemu), aby tempomat można było włączyć dżojstikiem. Tak miałem w wielu autach: subaru. toyoty, pontiaki, itd - auta od roczników ok 1970 do współczesnych. Nie ma znaczenia, czy tempomat klawiszowy, czy w dźwigni.
W nowszych z ACC jest nieco inaczej - w niektórych można ACC załączyć przy prędkości pieszego, o ile ACC widzi samochód poprzedzający, lub ACC sam zaczyna jechać w korku, o ile samochód poprzedzający też ruszył.
Ale Ciebie to nie dotyczy, bo masz zwykły tempomat.
Klawiszem "zegara" włączasz tempomat, po czym przy prędkości >= 40 km/h (albo podobnej - poszukaj w instrukcji) dżojstikiem w dół "przyklejasz" do tempomatu prędkość, z jaką akurat jedziesz. Krótkim ruchem dżojstika zmieniasz nastawioną prędkość o mały zakres (u mnie 1 km/h), a dłuższym przytrzymaniem (u mnie) przeskakuje co 5 km/h.
Klawisz Cancel (albo pedał hamulca) czasowo dezaktywuje (ale nie wyłącza) tempomat, dżojstik ponownie aktywuje. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
|
Wysłany: 22-11-2021, 14:16