Autobus spod znaku trzech diamentów |
Autor |
Wiadomość |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-05-2018, 17:40 Autobus spod znaku trzech diamentów
|
|
|
Co prawda chciałem temat założyć jak auto będzie gotowe i zrobię jakieś ładne foty, ale że siedzę w domu w ortezie po wypadku na longboardzie i będę ją nosił prawie do końca lipca. Poza pisaniem lub czytaniem to nie wiele więcej mogę robić to chociaż napiszę temat o Grandku
To do rzeczy;
Grandis mi się podobał od dawna już nawet pierwszego gala myślałem by na niego zmienić ale nie potrzebowałem takiego autobusu
Teraz czekając na 3 dziecko wiedziałem na jakie auto patrzeć, jeśli chodzi o gabaryt przez chwilę przyznam że zbłądziłem pomyślałem o Renault Espace który byłby praktyczniejszy. Ale że jestem od 6 lat posiadaczem Scenica II którym smiga moja żona skutecznie mnie odwiodło od tej myśli, mimo że naprawdę scenic dzielnie się spisuje i nigdy nie zawiódł w drodze to bzdury które się psują mnie zaczęły ostanio irytować .
Po głowie mi chodził jeszcze Citroen Berlingo Multispace wersja z szklanym dachem jest obłędna jeśli chodzi o ilość miejsca i schowków. Niestety silniki jakie są w ofercie są za słabe, jakoś nie widzę tego 1,6 np. załadowanego na wakacje. Dodam że w grę wchodziły tylko benzyny, niestety nie rozumiem fenomenu diesla
Tak więc mimo tego ze auto mogło by mieć więcej miejsca w drugim rzędzie na 3 foteliki postanowiłem! Szukam Grandisa.
Znając Polski rynek nawet tu nie patrzyłem. Auta popularne które można dostać z Polskiego salonu z pewną przeszłością może bym tu szukał jednak w przypadku Grandisa opcja był tylko jedna.
Jeśli chodzi o wersję idealnego grandisa to raz że nie ma takiej a dwa już mi taki nie potrzebny
Ale może opiszę o co mi chodzi i czego szukałem
-Kolor czarny, granatowy lub błękitny
-Silnik oczywiście Pb ( szkoda że do grandisa nie włożyli jakiejś Vki lub chociaż 2,0T z outlandera)
-Skrzynia automat ale tu jak bym znalazł idealnego manuala do przemyślenia. Może mniejsza wygoda ale przyspieszenie i mniejsze spalanie by jakoś to zrekompensowało .
-wnętrze podoba mi się 6 osobowe ale w moim przypadku potrzebowałem trzech miejsc w drugim rzędzie dlatego szukałem 7 osobowego
- kolor wnętrza jasny welur jednak tu zakładałem ze ewentualnie ciemny welur z wersji po lificie do przyjęcia , te szare przed liftem odpadały. Skóry odpadały co jest dla mnie całkiem niezrozumiałe Mitsubishi skóry wkładało tylko do diesla
-Szyber było by super! Ale tu to same dziwne podejście Mitsubishi taki luksus tylko w dieslu
- Zależało mi na stanie technicznym , auto ma być zdbane.
- Wypadkowość fajnie jakby był bez wypadek ale z pełną świadomością zakładałem kupienie auta uszkodzonego które sam będę naprawiał
-Wersja Insport fajnie jak się trafi ale nie konieczna
No i znalazłem w Holandii czarnucha 2007r w wersji Insport a automacie z przebiegiem 148tys, z ciemnym welurem, minusem uszkodzenie lewego boku
Po kilku rozmowach większej ilości zdjęć zapadła decyzja. Jadę po niego
Zaczęło się dobrze autolaweta Iveco Daily miało przejechane 7tys km, zapakowaliśmy się i pozostało tylko przejechać ponad 900km w stresie czy auto faktycznie jest dobre
Na miejscu obszedłem, zajrzałem do środka, maska w górę odpalenie silnika i walka z sobą by nie mieć głupiego uśmiechu zanim nie dogadam ceny
Auto kupione załadowane na garba i do domu,
po drodze telefon do mojego sprawdzonego człowieka z rezerwacją terminu naprawy.
Oczywiście są też minusy ze względu że auto było zabrane z miejsca kolizji, właściciel nie dostarczył drugiego kluczyka (+500 do wydatków) i książki serwisowej.
Do końca nie wierzyłem w przebieg, jednak na potwierdzenie przebiegu dostałem wydruk z sytemu jak były nabijane co roku przejechane kilometry no i co ważniejsze stan auta tez to potwierdza.
Na tą chwile auto jest w trakcie naprawy, trochę grandek musiał czekać ale fachmen który go robi jest dobry i kalendarz ma zapisany na długo do przodu.
Mi i tak się nie spieszy auto ma być dobrze zrobione
Podsumowując zrobiłem coś dziwnego, głupiego dla większości Polaków kupiłem Japończyka po kolizji który podsumowując nie wyjdzie tanio a do tego jechałem po niego ponad 900km Zamiast brać od uczciwego handlarza, Niemca, w dieslu ,wypachnionego i wyplakowanego w okazyjnej cenie, z małym przebiegiem którego trzymał pod kołdrą niemiecki lekarz. |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 12-08-2018, 19:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5359 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 16-05-2018, 18:20
|
|
|
Gratuluję nabytku i niech się sprawuje. Myślę że bardzo dobrze zrobiłeś jadąc po niego. Szkoda że nie wrzucali 2.0t to byłby hit! Będę obserwować temat bo bardzo mi się podoba ten samochód. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2018, 00:27
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | Gratuluję nabytku i niech się sprawuje. |
Dzięki
Niesamowite jest to jak u nich można łatwo zarejestrować czy wyrejestrować auto, widząc co się w Polsce dzieje człowiek patrzy i nie wierzy
W Polsce trzeba oszukiwać bo inaczej się nie da!!!
Przykład jest kilka dni od przywiezienia auta by zgłosić akcyzę, by wszystko grało dzień po poszedłem zapłacić i tu już człowieka dymają i traktują jak oszusta Przedstawiłem umowę kwota nie uznana i do akcyzy wzięta kwota z książki Pytam sie dlaczego tak jest? odpowiedź bo ludzie oszukują i zaniżają kwoty. Kwota z faktury jest brana jak jest do iluś procent mniejsza niż ta z książki. Tyle że co mnie obchodzi że ludzie oszukują? To ja się czuje oszukany! Za tyle kupiłem bo jest uszkodzony i od faktycznej wartości sprowadzonego towaru chcę zapłacić! Morał przy kolejnym zakupie przepisać umowę tak by się zmieścić w te % zaniżenie
Kolejny absurd od chwili opłaty akcyzy 30 dni na zarejestrowanie auta, pytam się w urzędzie jak mam to zrobić jak nie mam przeglądu, a przeglądu nie mogę zrobić do chwili naprawy auta. Odpowiedź " O to nie będziemy sie czepiać Morał kolejnym razem przepisać umowę zakupu i iść opłacić akcyze dopiero po naprawie
Polska to chory kraj, W motoryzacji widać najlepiej choroba się toczy od samych polityków którzy nie potrafią zrobić odpowiednich przepisów, przez Policję która nic nie robi, przez handlarzy którzy oszukują jak tylko mogą a niestety przepisy i brak czynności ze strony policji pozawalają im na sporo, nie chodzi tu tylko o tego co złoma sprzedaje jako igłę, ale też o sprzedawców części używanych którzy sprzedają śmieci, lub po prostu są paserami. Pomijam marne szanse na dostanie rachunku. Zresztą gadam z facetem który mi mówi że w niedzielę możemy się umówić na giełdzie, ale jak przecież ta jest bez handlu śmiech. Cały ten chory system zamyka klient końcowy licząc że za to on własnie trafił na okazję
Chyba od tego wypadku zrobiłem się jakiś taki bardziej wylewny bo nie pamiętam bym wcześniej takie przydługie posty pisał |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 17-05-2018, 08:12
|
|
|
eremita, gratulacje !!!!
Grandek mi również bardzo się podoba więc napiszę tylko tyle: więcej zdjęć ! |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-05-2018, 08:54
|
|
|
eremita napisał/a: | Kolejny absurd od chwili opłaty akcyzy 30 dni na zarejestrowanie auta, pytam się w urzędzie jak mam to zrobić jak nie mam przeglądu, a przeglądu nie mogę zrobić do chwili naprawy auta. Odpowiedź " O to nie będziemy sie czepiać Morał kolejnym razem przepisać umowę zakupu i iść opłacić akcyze dopiero po naprawie
Polska to chory kraj | Po drodze powinienes dac zarobic rzeczoznawcy aby wypisał kwit na uszkodzone auto 300-400zł, wtedy akcyze bys oplacil od wartosci w umowie. Ale tak bardziej logicznie, jezeli auto bylo zakupione na fakture - dziwny fakt podwazania papieru rejestrowanego w skarbówce, teraz skarbwka w Holandii, czy skad tam auto powinna dorypac zalegly podatek od sprzedazy uprzedniemu wlascicielowi
Koledze sie zdarzylo nie zarejestrowac auta w ciagu miesiaca bo sytuacja rodzinna sprawila ze musial to odwlec, no i jakies 5tyg po zakupie (akurat byl w drodze zaczac rejestracje auta) capnal go sluzbista, tak sie uparł ze mu dowód zatrzymal bo niezarejestrowane auto i skierował wniosek do sadu o ukaranie - no ja tego nie rozumiem, chcial sie wykazac czy jak, zero empatii, w sadzie i tak sprawe oddalono bo byly ku temu podstawy, ale za wszystko zaplaca podatnicy - ja naprawde czasem nie rozumiem policmajstrów, oni sa dla obywateli a nie na odwrót. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-05-2018, 09:55
|
|
|
Świetne są Grandisy! Ostatnio co rusz na takiego wpadam. W kwietniu oglądałem srebrnego na weselu kuzynki, a tydzień temu ktoś był takim rozwodnionym fioletowym na komunii... chodzi za mną chyba Grandek... Biorę to auto pod uwagę jako następcę Galanta, silnik tylko i wyłącznie 2,4 w automacie. I tak pewnie z czasem wyrzuciłbym jakieś V6, np. 3,8 MIVEC z Eclipse 4g
Z tą pracą handlarzy na giełdzie w niedzielę wolna od handlu to tak nie do końca. W te dni mogą handlować, bo jeśli towar sprzedaje właściciel to jest to całkowicie legalne. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2018, 11:00
|
|
|
Fragu napisał/a: | eremita, gratulacje !!!! |
Dzięki
Hugo napisał/a: | Z tą pracą handlarzy na giełdzie w niedzielę wolna od handlu to tak nie do końca. W te dni mogą handlować, bo jeśli towar sprzedaje właściciel to jest to całkowicie legalne. |
Pewnie na tym się to opiera A i tak pewnie większość tam bez umowy robi.
Jedno co mi się w moim nie podoba to te felgi które wyglądają jak kołpaki
Chciałem zmienić felgi na 18 z oponami 215/50 ale niestety opony które chce wsadzić Micheline crossclimate plus nie robią w tym rozmiarze, jedyne jakie by pasowały to 235/45/18 a to wydaje mi się za szeroko na silniczek grandisa
Pewnie nikogo nie zaskoczę że felg szukam pięcioramiennych
Mam tu pierwsze typy
Właściwie to najbardziej zastanawiam się miedzy 2 i 3
Dodam ze 3 są grafitowe i tu nie jestem do końca przekonany jak grafitowa felga podejdzie do czarnego auta. |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 17-05-2018, 11:02
|
|
|
Wzór nr 3 w kolorze srebrnym ! |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5359 Skąd: Pińczów TPI
|
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-05-2018, 11:47
|
|
|
Jak już to nr 3 i tylko jasne srebro. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2018, 12:08
|
|
|
Fragu napisał/a: | Wzór nr 3 w kolorze srebrnym ! |
Hugo napisał/a: | Jak już to nr 3 i tylko jasne srebro. |
Dokładnie takie mam zdanie
Przy nowych bym się nie zastanawiał, w sumie zawsze mogę przemalować |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-05-2018, 14:41
|
|
|
Takie mam radio
to tył radia ( fota z netu)
Orientuje się ktoś czy da się z niego wyciągnąć kabel przez wyjście AUX (wiem że czasami jest taka możliwość że któreś piny to wyjście AUX)
I drugie pytania do czego służą te wszystkie wyjścia
że 1 do anteny, 2 standardowo prądy głośniki to wiem a dwa pozostałe? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 19-05-2018, 15:19
|
|
|
To okrągłe czarne wyjście to pewnie na ori zmieniarkę CD. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-05-2018, 16:51
|
|
|
Białe od wyświetlacza pokładowego. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-05-2018, 18:21
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Białe od wyświetlacza pokładowego. |
Hugo napisał/a: | To okrągłe czarne wyjście to pewnie na ori zmieniarkę CD. |
Kostki rozszyfrowane
Zostaje pytanie czy da się ogarnąć wyjście AUX? Jak nie to trzeba będzie wrócić do płyt cd no chyba że transmiter fm ale tego nie lubię |
|
|
|
 |
|