|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CS3A 1.6] Świszczy pod maską |
Autor |
Wiadomość |
ozi546
Forumowicz
Auto: Lancer VII 1.6 98KM 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2020, 22:46 [CS3A 1.6] Świszczy pod maską
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu coś świszczy mi pod maską, nasila się podczas wilgotnych nocy/dni. Dzisiaj zauważyłem, że po włączeniu ogrzewania tylnej szyby świst jest głośniejszy. Ale po wyłączaniu i włączeniu innych odbiorników prądu nic się nie zmienia. Tak samo jest po dodaniu gazu, wszystko się ucisza, czy to jest wina łożysk w alternatorze? Najbardziej mi to pasuje, lecz przed wymianą chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś miał podobny problem i na co zwrócić uwagę?
Za odpowiedzi w stylu "Jedź do mechanika i on sprawdzi" podziękuje, gdyż wiem, że mechanik może stwierdzić i naprawić "wszystko". |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 05-12-2020, 12:40
|
|
|
Witam
napisz coś więcej
czy buczy na postoju czy podczas jazdy.
czy po kilku sekundach pisk ustępuje czy nie.
Kiedy wymieniałeś paski osprzętu?
czy to jest buczenie czy piszczenie, jak bardziej piszczenie to może złe napięcie pasków.
jak paski za lekko napięte to piszczą jak za mocno to łożyska mogą się odzywać.
Na łożyska nie ma raczej wpływu wilgotność. |
|
|
|
 |
ohara [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2020, 15:50
|
|
|
Pasek osprzętu,rolka napinacza. |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 07-12-2020, 20:22
|
|
|
w 1.6 nie ma rolki napinacza, napina się na alternatorze, i przy pompie oleju |
|
|
|
 |
ozi546
Forumowicz
Auto: Lancer VII 1.6 98KM 2003r
|
Wysłany: 05-01-2021, 16:03
|
|
|
Dziękuje wszystkim za sugestię. Problem udało się rozwiązać i o dziwo przyczyną nie były źle naciągnięte paski, oczywiście możliwe, że również zły naciąg dawał swoje oznaki. Przyczyną świszczenia okazało się łożysko alternatora, które oprócz szumienia również piszczało. Regeneracja alternatora pomogła wyeliminować występujący problem |
|
|
|
 |
|
|