relingi dachowe do ASX Inform |
Autor |
Wiadomość |
darekes
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2020, 14:25 relingi dachowe do ASX Inform
|
|
|
Witam,
dzięki za przyjęcie , szukałem tematu ,niestety nie znalazłem.
Zakupiłem ASX-a w wersji Inform (2019r) i chciałbym założyć relingi. Podobno nie da się , jest przystosowany tylko do uchwytów bagażnikowych montowanych bez relingów . Ktoś badał temat ?
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Arteck
Forumowicz
Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
|
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2020, 15:28
|
|
|
Ja u siebie w Invite mam takie czarne zaślepki na dachu - 4 sztuki, pod którymi pewnie jest ukryte mocowanie do relingów (tak mi się wydaje). Masz może też coś takiego ? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1926 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 29-01-2020, 15:48
|
|
|
To są punkty do mocowania bagażnika bazowego (belek). |
|
|
|
 |
Arteck
Forumowicz
Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
|
Wysłany: 29-01-2020, 23:36
|
|
|
Tak właśnie mam. W tych miejscach mocuje się relingi. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1926 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 30-01-2020, 07:50
|
|
|
Oryginalnie relingi mocowane sa w trzech punktach. |
|
|
|
 |
darekes
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2020, 16:52
|
|
|
adek napisał/a: | Ja u siebie w Invite mam takie czarne zaślepki na dachu - 4 sztuki, pod którymi pewnie jest ukryte mocowanie do relingów (tak mi się wydaje). Masz może też coś takiego ? |
tak, mam to ( rozstaw otworów 73 cm ) i dziś właśnie kurier mi przywiózł relingi z alledrogo z podpórką w środku (dwóch trzecich dokładnie ) zamontowałem i pasują . Autko nabrało charakteru . |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 30-01-2020, 19:52
|
|
|
Darekes, też myślałem o zakupie relingów do swojego Invite 2019, ale trochę negatywnych opinii znalazłem, że te z allegro są kiepsko wykonane, nie przylegają dobrze, że słabe wykonanie, źle spasowane, widać połączenia elementów maskujących, itd... Czy możesz podać, jakie zakupiłeś i jak to finalnie wygląda na Twoim ASX pod względem właśnie wykonania i estetyki - może jakieś zdjęcie wrzuciłbyś na forum? |
|
|
|
 |
darekes
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2020, 20:40
|
|
|
MANCY napisał/a: | Darekes, też myślałem o zakupie relingów do swojego Invite 2019, ale trochę negatywnych opinii znalazłem, że te z allegro są kiepsko wykonane, nie przylegają dobrze, że słabe wykonanie, źle spasowane, widać połączenia elementów maskujących, itd... Czy możesz podać, jakie zakupiłeś i jak to finalnie wygląda na Twoim ASX pod względem właśnie wykonania i estetyki - może jakieś zdjęcie wrzuciłbyś na forum? |
Kupiłem te https://allegro.pl/oferta/relingi-dachowe-mitsubishi-asx-od-2010-aluminiowe-7723903947?snapshot=MjAyMC0wMS0yOFQyMjoyMDowNi43MDFaO2J1eWVyO2M0Mzk1YTllMTRjYjRhYzdiM2JmYzQ1Y2VhOGIzNzdkMDI5MDMwYWYxMGQwNjU0MTVmMWQ2N2IyYjg1MDcyZGU%3D
jedyny gość ,który podaje prawdziwe informacje z wymiarami . Jak widać są po dwa mocowania na stronę odległość między otworami 73 cm . Ostatnia stopa nie jest mocowana, jednak dokręciłem mocniej środkowe mocowanie i ostatnia dobrze dolega . Z przodu gumowa podkładka słabo spasowana , jest około mm przerwy między gumą a relingiem . Specjalnie wybrałem czarne ,żeby ni było widać zaślepek i ....widać ,ale nie rzucaja się w oczy . Co do jakości ,to za krótko ,żeby coś powiedzieć ,alu malowane na czarny mat . Jutro wrzucę fotki
[ Dodano: 31-01-2020, 19:11 ]
fotki http://fotowrzut.pl/ZI1M9MPNEE |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
 |
michaltalerz
Nowy Forumowicz
Auto: Asx
|
Wysłany: 12-08-2020, 07:23
|
|
|
Ja zastanawiałem się nad zakupem takich relingów. Byłem nawet w sklepie je oglądać, i także zobaczyć jakie belki do tego etc. I jednak wybrałem normalne belki dachowe od thule, mocowane w te fixpointy w dachu. Na początku było je słychać przy około 100km/h i przy mocnym wietrze a teraz to już chyba się przyzwyczaiłem i nic nie slysze także polecam. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 16-01-2021, 13:05
|
|
|
darekes napisał/a: | adek napisał/a: | Ja u siebie w Invite mam takie czarne zaślepki na dachu - 4 sztuki, pod którymi pewnie jest ukryte mocowanie do relingów (tak mi się wydaje). Masz może też coś takiego ? |
tak, mam to ( rozstaw otworów 73 cm ) i dziś właśnie kurier mi przywiózł relingi z alledrogo z podpórką w środku (dwóch trzecich dokładnie ) zamontowałem i pasują . Autko nabrało charakteru . |
Relingi montowałeś na jakie śruby oraz czy na cztery pod zaślepkami? Jest nagranie na forum ale z niego wynika, że czarne listwy trzeba zdjąć i dopiero montować relingi. Tak to wygląda? Czy oryginalne się tak samo montuje? Czy każdy ASX jest przystosowany do montażu relingów? Mój 2011 Invite. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-01-2021, 18:04
|
|
|
Sprawdź wcześniej czy wszystko pasuje, bo ja zmieniałem w maździe 5 zwykłe paski (takie pewnie jak masz - z 4-ma zaślepkami) na pełne relingi, które składają się 5 części każda strona, to musiałem wywiercić dodatkowe 6 dziur na stronę... |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 17-01-2021, 08:20
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Sprawdź wcześniej czy wszystko pasuje, bo ja zmieniałem w maździe 5 zwykłe paski (takie pewnie jak masz - z 4-ma zaślepkami) na pełne relingi, które składają się 5 części każda strona, to musiałem wywiercić dodatkowe 6 dziur na stronę... |
Myślę, że jednak jest różnica mazda a asx. Wiem, że to jedynie dla zobrazowania ale nie chcę bez potrzeby zdejmować listwy z dachu bo przy takich temperaturach można je łatwo połamać. Dlatego zanim się za to wezmę chciałbym się zorientować czy w ogóle się do tego przymierzać.
[ Dodano: 26-01-2021, 13:03 ]
pitt63 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Sprawdź wcześniej czy wszystko pasuje, bo ja zmieniałem w maździe 5 zwykłe paski (takie pewnie jak masz - z 4-ma zaślepkami) na pełne relingi, które składają się 5 części każda strona, to musiałem wywiercić dodatkowe 6 dziur na stronę... |
Myślę, że jednak jest różnica mazda a asx. Wiem, że to jedynie dla zobrazowania ale nie chcę bez potrzeby zdejmować listwy z dachu bo przy takich temperaturach można je łatwo połamać. Dlatego zanim się za to wezmę chciałbym się zorientować czy w ogóle się do tego przymierzać. |
Sprawę rozgryzłem. Faktycznie, aby zamontować oryginalne relingi, musiałbym wiercić po 6 otworów w dachu z każdej strony. Nie uśmiecha mi się takie rozwiązanie więc z relingów oryginalnych zrezygnowałem. Jeśli nie macie oryginalnych relingów to na 99% wasz pojazd nie jest do nich przystosowany a jedynie do poprzeczek na bagażnik mocowany w miejscach pod przesuwnymi zaślepkami na listwach w dachu. Oczywiście są relingi nieoryginalne montowane w te właśnie otwory i ktoś z forum takie montował około rok temu. Chętnie poznałbym opinię tej osoby. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-01-2021, 21:39
|
|
|
Jakbyś zdjął te paski co masz to byś zobaczył jak - prawdopodobnie - tandetnie jest zmontowane to oczko do poprzeczek
Jak chcesz doładować trumnę, to mimo wszystko polecam wywiercić te 6 otworów i mieć ori pełne relingi, których mocowanie jest solidne. Te paski mają w miejscu mocowania poprzeczek plastikowe wkładki a nie solidne metalowe uchwyty. Zresztą całe się trzymają tylko na takich plastikach z zaczepami, a jedynie w miejscu dziur jest ich 2x więcej... |
|
|
|
 |
|