Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
relingi dachowe do ASX Inform
Autor Wiadomość
darekes 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2020, 14:25   relingi dachowe do ASX Inform

Witam,
dzięki za przyjęcie , szukałem tematu ,niestety nie znalazłem.

Zakupiłem ASX-a w wersji Inform (2019r) i chciałbym założyć relingi. Podobno nie da się , jest przystosowany tylko do uchwytów bagażnikowych montowanych bez relingów . Ktoś badał temat ?
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

Arteck 
Forumowicz

Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
Wysłany: 29-01-2020, 15:00   

Nie wiem, czy zaszła jakaś rewolucja. Mam wersję 2015 i zamontowałem takie coś: https://allegro.pl/oferta/relingi-dachowe-mitsubishi-asx-2010-7736209133

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 29-01-2020, 15:28   

Ja u siebie w Invite mam takie czarne zaślepki na dachu - 4 sztuki, pod którymi pewnie jest ukryte mocowanie do relingów (tak mi się wydaje). Masz może też coś takiego ?

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2020, 15:48   

To są punkty do mocowania bagażnika bazowego (belek).

Arteck 
Forumowicz

Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
Wysłany: 29-01-2020, 23:36   

Tak właśnie mam. W tych miejscach mocuje się relingi.

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-01-2020, 07:50   

Oryginalnie relingi mocowane sa w trzech punktach.

darekes 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2020, 16:52   

adek napisał/a:
Ja u siebie w Invite mam takie czarne zaślepki na dachu - 4 sztuki, pod którymi pewnie jest ukryte mocowanie do relingów (tak mi się wydaje). Masz może też coś takiego ?

tak, mam to ( rozstaw otworów 73 cm ) i dziś właśnie kurier mi przywiózł relingi z alledrogo z podpórką w środku (dwóch trzecich dokładnie ) zamontowałem i pasują . Autko nabrało charakteru .

MANCY 
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
Wysłany: 30-01-2020, 19:52   

Darekes, też myślałem o zakupie relingów do swojego Invite 2019, ale trochę negatywnych opinii znalazłem, że te z allegro są kiepsko wykonane, nie przylegają dobrze, że słabe wykonanie, źle spasowane, widać połączenia elementów maskujących, itd... Czy możesz podać, jakie zakupiłeś i jak to finalnie wygląda na Twoim ASX pod względem właśnie wykonania i estetyki - może jakieś zdjęcie wrzuciłbyś na forum?

darekes 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2020, 20:40   

MANCY napisał/a:
Darekes, też myślałem o zakupie relingów do swojego Invite 2019, ale trochę negatywnych opinii znalazłem, że te z allegro są kiepsko wykonane, nie przylegają dobrze, że słabe wykonanie, źle spasowane, widać połączenia elementów maskujących, itd... Czy możesz podać, jakie zakupiłeś i jak to finalnie wygląda na Twoim ASX pod względem właśnie wykonania i estetyki - może jakieś zdjęcie wrzuciłbyś na forum?

Kupiłem te https://allegro.pl/oferta/relingi-dachowe-mitsubishi-asx-od-2010-aluminiowe-7723903947?snapshot=MjAyMC0wMS0yOFQyMjoyMDowNi43MDFaO2J1eWVyO2M0Mzk1YTllMTRjYjRhYzdiM2JmYzQ1Y2VhOGIzNzdkMDI5MDMwYWYxMGQwNjU0MTVmMWQ2N2IyYjg1MDcyZGU%3D

jedyny gość ,który podaje prawdziwe informacje z wymiarami . Jak widać są po dwa mocowania na stronę odległość między otworami 73 cm . Ostatnia stopa nie jest mocowana, jednak dokręciłem mocniej środkowe mocowanie i ostatnia dobrze dolega . Z przodu gumowa podkładka słabo spasowana , jest około mm przerwy między gumą a relingiem . Specjalnie wybrałem czarne ,żeby ni było widać zaślepek i ....widać ,ale nie rzucaja się w oczy . Co do jakości ,to za krótko ,żeby coś powiedzieć ,alu malowane na czarny mat . Jutro wrzucę fotki

[ Dodano: 31-01-2020, 19:11 ]
fotki http://fotowrzut.pl/ZI1M9MPNEE

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 07-08-2020, 09:28   

A takie coś ktoś montował:
https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-asx-2010-relingi-dachowe-czarne-8974489734?reco_id=92f9e215-d87e-11ea-afb0-b8ca3a6c1750&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&
Czy do tych relingów da się normalnie zamontować listwy bagażnikowe?

michaltalerz 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx
Wysłany: 12-08-2020, 07:23   

Ja zastanawiałem się nad zakupem takich relingów. Byłem nawet w sklepie je oglądać, i także zobaczyć jakie belki do tego etc. I jednak wybrałem normalne belki dachowe od thule, mocowane w te fixpointy w dachu. Na początku było je słychać przy około 100km/h i przy mocnym wietrze a teraz to już chyba się przyzwyczaiłem i nic nie slysze także polecam.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 16-01-2021, 13:05   

darekes napisał/a:
adek napisał/a:

tak, mam to ( rozstaw otworów 73 cm ) i dziś właśnie kurier mi przywiózł relingi z alledrogo z podpórką w środku (dwóch trzecich dokładnie ) zamontowałem i pasują . Autko nabrało charakteru .

Relingi montowałeś na jakie śruby oraz czy na cztery pod zaślepkami? Jest nagranie na forum ale z niego wynika, że czarne listwy trzeba zdjąć i dopiero montować relingi. Tak to wygląda? Czy oryginalne się tak samo montuje? Czy każdy ASX jest przystosowany do montażu relingów? Mój 2011 Invite.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-01-2021, 18:04   

Sprawdź wcześniej czy wszystko pasuje, bo ja zmieniałem w maździe 5 zwykłe paski (takie pewnie jak masz - z 4-ma zaślepkami) na pełne relingi, które składają się 5 części każda strona, to musiałem wywiercić dodatkowe 6 dziur na stronę...

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 17-01-2021, 08:20   

Krzyzak napisał/a:
Sprawdź wcześniej czy wszystko pasuje, bo ja zmieniałem w maździe 5 zwykłe paski (takie pewnie jak masz - z 4-ma zaślepkami) na pełne relingi, które składają się 5 części każda strona, to musiałem wywiercić dodatkowe 6 dziur na stronę...

Myślę, że jednak jest różnica mazda a asx. Wiem, że to jedynie dla zobrazowania ale nie chcę bez potrzeby zdejmować listwy z dachu bo przy takich temperaturach można je łatwo połamać. Dlatego zanim się za to wezmę chciałbym się zorientować czy w ogóle się do tego przymierzać.

[ Dodano: 26-01-2021, 13:03 ]
pitt63 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

Myślę, że jednak jest różnica mazda a asx. Wiem, że to jedynie dla zobrazowania ale nie chcę bez potrzeby zdejmować listwy z dachu bo przy takich temperaturach można je łatwo połamać. Dlatego zanim się za to wezmę chciałbym się zorientować czy w ogóle się do tego przymierzać.

Sprawę rozgryzłem. Faktycznie, aby zamontować oryginalne relingi, musiałbym wiercić po 6 otworów w dachu z każdej strony. Nie uśmiecha mi się takie rozwiązanie więc z relingów oryginalnych zrezygnowałem. Jeśli nie macie oryginalnych relingów to na 99% wasz pojazd nie jest do nich przystosowany a jedynie do poprzeczek na bagażnik mocowany w miejscach pod przesuwnymi zaślepkami na listwach w dachu. Oczywiście są relingi nieoryginalne montowane w te właśnie otwory i ktoś z forum takie montował około rok temu. Chętnie poznałbym opinię tej osoby.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-01-2021, 21:39   

Jakbyś zdjął te paski co masz to byś zobaczył jak - prawdopodobnie - tandetnie jest zmontowane to oczko do poprzeczek :)
Jak chcesz doładować trumnę, to mimo wszystko polecam wywiercić te 6 otworów i mieć ori pełne relingi, których mocowanie jest solidne. Te paski mają w miejscu mocowania poprzeczek plastikowe wkładki a nie solidne metalowe uchwyty. Zresztą całe się trzymają tylko na takich plastikach z zaczepami, a jedynie w miejscu dziur jest ich 2x więcej...

Odpowiedz do tematu