Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.4 MIVEC] Problem z OBD
Autor Wiadomość
Dragnes92 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 4WD 170KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-02-2021, 17:05   [II 2.4 MIVEC] Problem z OBD

Witam,

Bylem ostatnio na TUV w Niemczech i niestety samochod nie przeszedl przegladu poniewaz nie dalo sie zczytac danych poprzez OBD ( gosciu podlaczyl urzadzenie/komputerek z boscha) i dupa zlapalo sygnal np. na 1s i za chwile nic cisza ,tak jeszcze pare razy i dalej to samo.

Stwierdzil ze gniazdo musi byc uszkodzone ze nie da sie przeprowadzic pomariu i przegladu samochod nie przejdzie.

Problem w tym, ze ja mam kostke za 5€ i normalnie sie potrafie podlaczyc itp itd (wiadomo na moje potrzeby ,ale chodzi o to ze dziala! ) ale mialem ten problem juz pare razy u innych mechanikow. U jednych dziala a u innych cisza nic.

I teraz pytanie: O co kurde chodzi ? Jakim cudem gosciowi ktory robi przeglady nie dziala i nie da sie podpiac a u mnie na kostce wszystko ok ?? Jak bylem regulowac gaz z 3 miesiace temu to w innym warsztacie sie normalnie do tego podpieli i dzialalo wszystko...

Czy da sie zrobic cos zeby kazdy czytnik itp dzialal normalnie ? Musialem zaplacic 150€ za przeglad ktorego nie dostalem i jak ta usterke naprawie to musze jeszcze 30€ doplacic. A jak pojade gdzies indziej to znowu musze zrobic przeglad i wywalic 150€...

Nie wiem czy to jakas przypadlosc w tych samochodach ? W Polsce tez mialem ten problem u niektorych dzialalo a u niektorych nie...

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 14-02-2021, 21:10   

ja nie wiem jak jest w DE
ale jak nie bylo bledow to co on chcial tam zczytac ?

:twisted:

Dragnes92 
Forumowicz

Wysłany: 15-02-2021, 20:12   

No i dzis bylem na innej stacji i bez zajakniecia sie podlaczylo...

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 16-02-2021, 17:56   

ale ciekawi mnie co oni tam zczytuja :lol:

szeryf85 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 16-02-2021, 18:54   

Pewnie na drugiej stacji miał inny kabel diagnostyczny i się połączył.

Dragnes92 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2021, 23:44   

kajos napisał/a:
ale ciekawi mnie co oni tam zczytuja :lol:

Podlaczal sie pod OBD a do wydechu przykladal rure ktora mierzyla spaliny ,a na komputerze przez OBD widzial obroty itp itd.

Problem w tym ze ten pierwszy tego nie widzial ,bo nie mogl zczytac danych.

W Polsce tego nikt nie robi na przegladzie a przynajmniej ja sie z tym nie spotkalem, jak mialem jeszcze Mazde i chcialem zeby to zrobili to obojetnie gdzie nie bylem to : "Wie Pan to potrzeba czasu, maszyna nie dziala akurat mamy serwis, jak nie kopci to jest ok"

Nie wiem czy to taki problem zeby to zrobic czy ja mialem takiego "pecha" zawsze :D

A nie dostalem przegladu jeszcze bo ! :
- jedna zarowka oswietlajaca rejestracje byla spalona
- nie mialem dokumentow dotyczacych czy dane alufelgi moge miec zalozone w tym aucie

To nie Polska :D

Odpowiedz do tematu