Jaki głośnik basowy |
Autor |
Wiadomość |
kwazar1
Forumowicz
Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-04-2007, 19:25 Jaki głośnik basowy
|
|
|
No więc chciałbym kupic głośnik basowy, 25cm mi wystarczy. Nie jestem aż takim melomanem i nie potrzebuję czegoś na em om. Mam radio Sony CDX - M8800 i ma wyjście na głośnik basowy z oddzielną regulacją głośności. Tylko jaki głośnik kupic, no i wolałbym zachować funkcjonalność bagażnika, więc tuba basowa odpada. Potrzebuje głośnik do zabudowy ale jak ją wykonac, ile litrów ma mieć. Głośnik do 300zł. Nie mam wzmacniacza więc czy radio da radę go zasilić?
Dzięki za odpowiedź |
_________________ Szukam dokładki zderzaka oraz oryginalnych chlapaczy do Galanta E16A.
 |
|
|
|
 |
kikan
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
|
Wysłany: 15-04-2007, 20:00
|
|
|
samym radiem nieda sie zasilic wzmacniacza(ta opcja to sterowanie wzmacniaczem pewnie).na taki glosnik 25cm wystarczy obudowa 25litrow zamknieta(ale zeby dobrze gralo nalezy wymiary obliczyc z parametrow glosnika).
glosnik moze hertz lub JL audio |
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2007, 20:06
|
|
|
mi nie chodzi o sterowanie wzmacniaczem, radio ma wyjście na bas, do sterowania wzmacniaczem tez ma na przód i na tył |
_________________ Szukam dokładki zderzaka oraz oryginalnych chlapaczy do Galanta E16A.
 |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 15-04-2007, 23:10
|
|
|
Mozesz sobie tutaj poszukac duzy wybor i w miare tanio http://www.audiosklep.pl/...ki-c-27_57.html
Ale podlaczenie samego glosnika do radia to niezbyt dobry pomysl. Ewentualnie jakbys chcial zabudowac glosnik (np w boczku bagaznika) to tylko obudowa zamknieta bez bass reflexu (tak bedzie najbezpieczniej dla jakosci) |
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2007, 23:15
|
|
|
Myślałem właśnie o boku bagażnika, zabudowa zamkięta to znaczy, że głośnik jest w całości schowany? No a jaką moc proponujecie? Uuu, tam jest cała masa głośników. Piszecie, że bez wzmacniacza nie bardzo, no to jaki wzmacniacz byłby odpowiedni? |
 |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 15-04-2007, 23:23
|
|
|
kwazar1 napisał/a: | Myślałem właśnie o boku bagażnika, zabudowa zamkięta to znaczy, że głośnik jest w całości schowany? No a jaką moc proponujecie? |
Nie caly glosnik schowany! Obudowa zamknieta to jest taka ze nie ma otworu ktorym wydobywa sie "bas" a membrane normalnie widac, np tak jak ja mam
Moc to zalezy bo radio nie da rady wyciagnac nawet 1/100 z tego glosnika!!! A w radiu moze masz wyjscie na sterowanie subwooferem??? |
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2007, 23:25
|
|
|
super wygląda. Mam wyjście takie dwa czincze czy jak to się nazywa. |
 |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2007, 23:34
|
|
|
Kwazarze1 ,masz wyjście na wzmacniacz przez te chinche czyli taki slaby sygnal (na poziomie mniej wiecej sluchawek) oraz opcję zamienienia funkcjonalności tylnych kanałów w radiu,radio samo w sobie ma wzmacniacz tyle ze za slaby go przewidywanego głośnika.Opcja ta polega na tym ze włącza sie na tylne kanaly filtr dolnoprzepustowy (wbudowany w radio) i mozesz tego używac jako takiego malego wzmacniacza do tuby. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 15-04-2007, 23:36
|
|
|
kwazar1 napisał/a: | ...takie dwa czincze czy jak to się nazywa |
No to jest wlasnie wyjscie na subwoofer ALE najpierw musisz miec podlaczony wzmacniacz (Czincz-kabel sygnalowy-wzmacniacz-subwoofer)!!! I dlatego pozniej w radiu mozesz sterowac, ustawiac parametry glosnika niskotonowego (low, mid, high, Hz itp). Inaczej sie tego nie da podlaczyc. Bez wzmacniacza sie nie obejdzie
No i mitutoyo mnie wyprzedzil |
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2007, 23:41
|
|
|
Aha, no to dobra. No to teraz jaki wzmacniacz (chyba jednokanałowy, dobrze myśle), tylko wolałbym żeby było to z jednej firmy, chodzi mi o wzmacniacz i głośnik. Na wtym wyjściu pisze SUBMONO |
 |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 15-04-2007, 23:53
|
|
|
To zalezy jakie masz fundusze na to wszystko??? Bo np za kwote 300zl kupisz juz wzmacniacz i glosnik ale wiadomo jakiej to bedzie jakosci Choc juz za kwote 200zl mozna dostac firmowy wzmacniacz blaupunkt i glosnik do tego za 200zl
np takie cos (tylko pogladowe mozesz poszukac gdzie indziej w innych miejscach )
taki glosnik
http://www.audiosklep.pl/...65e65084fc1682a
i taki piecyk
http://www.audiosklep.pl/...cial-p-332.html |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
|
|
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2007, 22:19
|
|
|
Trociniarz wzmacniacz kupię tylko musze się z bratem zkontaktować, bo nie jestem w Polsce. Głośnik to jednak wolałbym nowy i bez skrzyni, po co mam płacić za coś czego nie potrzebuję. Skrzynie zrobie sam dopasowując do samochodu. |
 |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 17:29
|
|
|
Kleju masz zabudowany 1 glosnik czy sa 2 takie same z dwoch stron?
jaka jest zasada, glosnik moze byc gdziekolwiek czy powinno bys jakos symetrycznie? |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 17-04-2007, 17:56
|
|
|
Lena napisał/a: | Kleju masz zabudowany 1 glosnik czy sa 2 takie same z dwoch stron?
jaka jest zasada, glosnik moze byc gdziekolwiek czy powinno bys jakos symetrycznie? |
Glosnik jest jeden tak jak widac. Z tylu nic niema. Wiec nie mam co pisac o rozmieszczeniu glosnika ale oczywiscie jest w tym miejscu gdzie jest najwieksza przestrzen za magnesem. Sorki za OT ale wlasnie chce sprzedac ta skrzynie z glosnikiem lub bez (wiecej na priv cena bez glosn 60zl) |
|
 |
|