|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.0 DID] Rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
Grzesiek_o
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-11-2019, 19:01 [II 2.0 DID] Rozrusznik
|
|
|
Witam, wybaczcie że zakładam nowy temat, ale to już jest akt rozpaczy
Walczę z rozrusznikiem, Raz na 40 - 50 razy słychać, że nie nie zaskakuje tzn. rozrusznik się kręci, a silnik nie.
Wymieniono w rozruszniku bendiks (2 razy), automat (2x), sprzęgło kierunkowe (2x), szczotkotrzymacz. Rozrusznik przed naprawą uszkodził dwumasę, którą też wymieniliśmy razem ze sprzęgłem.
I ciągle to samo! Tak jakby automat za wcześnie załączał i przez to bendiks nie wskakiwał do dwumasy. Warsztat (nieautoryzowany, ale duży i chyba godny zaufania) mówi, traci już pomysły.
Proszę, możecie mi coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam wszystkich - Grzesiek |
|
|
|
 |
jorzyk1976
Mitsumaniak jorzyk1976
Auto: outlander
|
Wysłany: 03-02-2021, 20:53
|
|
|
witam u mnie dzieje sie tez cos podobnego. co jakiś czas nie mogę zapalić samochodu jakby wyskakiwał bedyks , a rozruasznik jest po przeczyszczeniu i wymianie bendyksa. myślę że to wina stacyjki gdyż w takim przypadku kilka krotnie wyjmuje, wkładam, dociskam, przekręcam kluczyk i za którąś próbą załapie. mechanik powiedział że to możliwe i chce wymienić jakąś kostkę która jest za stacyjka. co wy na to? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 04-02-2021, 17:08
|
|
|
albo spruboj zamienic miejscami przekaznik |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
jorzyk1976
Mitsumaniak jorzyk1976
Auto: outlander
|
Wysłany: 04-02-2021, 18:57
|
|
|
o jaki chodzi przekaźnik |
|
|
|
 |
Grzesiek_o
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
|
Wysłany: 04-02-2021, 22:22
|
|
|
Po wymianie dwumasy (sierpień 2019) problem dalej występował. Nieregularnie. I ten zregenerowany rozrusznik uszkodził nową dwumasę.
Po konsultacji z łódzkim Mistubishi - tylko nowy rozrusznik (ORYGINAŁ) i nowa dwumasa (zamiennik), zrobione w grudniu 2020. Wreszcie mam spokój. Pragnę wierzyć, że tak zostanie. Dwa lata zabawy w Ciu-Ciu Babkę. Ale przekręcając stacyjkę mam ciągły niepokój. Dwumasę ufundował warsztat, rozrusznik - ja.
Więc kolego jorzyk1976 - wyjmuj rozrusznik (można od góry - po zdjęciu akumulatowa i półeczki na której stoi). I sprawdź dwumasę - obracając silnikiem. Zaznacz sobie farbą, abyś wiedział, że cały obrót dwumasy. Jeśli zęby całe - to nie wkładaj już tego rozrusznika. Tak ja to widzę.
U mnie dwumasa wyglądała jakby na długości 10 cm obwodu ktoś spiłował zęby tak na 5 mm. A na zębatce rozrusznika nic. Jak nówka |
|
|
|
 |
|
|