Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam ASX-a, liczę też na Forum:
Autor Wiadomość
Andrew31 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2011
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2024, 22:53   Szukam ASX-a, liczę też na Forum:

Witajcie - zapisałem się na to forum, ponieważ mam nadzieję zostać (oby) niebawem posiadaczem ASX-a - auta podobno prostego, siermiężnego i... pancernego. Ta ostatnia cecha jest dla mnie fundamentem decyzji. Jeżdżę 7 lat toyotą avensis II (1,8 benzyna) i chcę ją zamienić (ma już 21. rok) właśnie na auto, które trwałością i prostotą obsługi chyba tej toyocie jest najbliższe. Nie interesuje mnie elektronika (jak najmniej!), nie interesują mnie wyścigi (117 KM dam radę).

Szukam auta wyłącznie z polskiego salonu, w budżecie do 45-46 tys. (no - w przypadku prawdziwego cymesu 50 tys. wchodzi w grę), najlepiej od pierwszego właściciela.

I mam przy tej okazji dodatkowe pytanie: ile jest prawdy w opiniach, że rynek zamienników części jest dla ASX-ów szczególnie ograniczony? Czy naprawdę użytkownik skazany jest w większości wypadków na oryginały, które są podobno często horrendalnie drogie w porównaniu z innymi markami? Ile jest w tym prawdy?
Bedą bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 08-01-2024, 05:43   

To, o czym piszesz, nie jest niemożliwe ale bardzo, bardzo trudne do realizacji. Sam, od kilku miesięcy, poszukuję takiego auta i uwierz mi sprawa jest ciężka. Jak jest jedno ok to się nagle okazuje, że auto powypadkowe itd. Owszem, pojawiają się takie rodzynki ale znikają natychmiast. ASX to bardzo poszukiwane auto a te wszystkie pochodzące z importu, mam na myśli Niemcy, od razu sobie odpuść. Nie będę się rozpisywał dlaczego, bo znawcy tematu to doskonale wiedzą. Są oczywiście wyjątki. Co do części zamiennych to nie ma znowu takiej tragedii. Elementy zawieszenia, układu hamulcowego i inne dostaniesz w zamienniku bez problemu. Poważne awarie, wymagające inwestycji w oryginalną część, jak poczytasz forum to sam zobaczysz, zdarzają się nie zmiernie rzadko. Powodzenia w poszukiwaniach auta.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 08-01-2024, 07:15   

To jest ciekawe. Moim zdaniem to co ogranicza podaż to podana cena. Za takie pieniądze kupisz auto ale starsze. Okolice 10 lat. Ja sprzedawałem swojego ASX, modelowo 2017 i kupiony w V.2017 i cena była znacznie wyższa niż tutaj założony budżet. Choć w pełni spełniał pozostałe założenia.

Andrew31 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2024, 08:00   

pitt63 napisał/a:
To, o czym piszesz, nie jest niemożliwe ale bardzo, bardzo trudne do realizacji. Sam, od kilku miesięcy, poszukuję takiego auta i uwierz mi sprawa jest ciężka. Jak jest jedno ok to się nagle okazuje, że auto powypadkowe itd. Owszem, pojawiają się takie rodzynki ale znikają natychmiast. ASX to bardzo poszukiwane auto a te wszystkie pochodzące z importu, mam na myśli Niemcy, od razu sobie odpuść. Nie będę się rozpisywał dlaczego, bo znawcy tematu to doskonale wiedzą. Są oczywiście wyjątki. Co do części zamiennych to nie ma znowu takiej tragedii. Elementy zawieszenia, układu hamulcowego i inne dostaniesz w zamienniku bez problemu. Poważne awarie, wymagające inwestycji w oryginalną część, jak poczytasz forum to sam zobaczysz, zdarzają się nie zmiernie rzadko. Powodzenia w poszukiwaniach auta.

Dzięki za przydatne informacje. Auto z tzw. importu już ćwiczyłem i nie będę tego powtarzał. Czyli - opowieści o zamiennikach to legendy, tak myślałem. To szukamy razem...

[ Dodano: 08-01-2024, 08:02 ]
Laknat napisał/a:
To jest ciekawe. Moim zdaniem to co ogranicza podaż to podana cena. Za takie pieniądze kupisz auto ale starsze. Okolice 10 lat. Ja sprzedawałem swojego ASX, modelowo 2017 i kupiony w V.2017 i cena była znacznie wyższa niż tutaj założony budżet. Choć w pełni spełniał pozostałe założenia.

Niestety - każdy ma jakoś ograniczony budżet i tego nie przeskoczę. Liczę się z wiekiem auta, dlatego wolę asx-a niż quashkaia czy vitarę. To są dużo mniej pewne propozycje.
Długo jeździłeś swoim? Miał jakieś awarie? Co jest najsłabszą stroną tego auta?

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 08-01-2024, 09:11   

Ja swojego miałem 7 lat. Z usterek - spalona dioda w światłach jazdy dziennej, wymienione na gwarancji, problem z elektrosprzęgłem klimatyzacji, naprawiłem we własnym zakresie wyjmując podkładkę. I tyle.

Największa wada ASX - brak wyciszenia i wiążący się z tym hałas w środku.

Andrew31 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2024, 09:46   

Laknat napisał/a:
Ja swojego miałem 7 lat. Z usterek - spalona dioda w światłach jazdy dziennej, wymienione na gwarancji, problem z elektrosprzęgłem klimatyzacji, naprawiłem we własnym zakresie wyjmując podkładkę. I tyle.

Największa wada ASX - brak wyciszenia i wiążący się z tym hałas w środku.

Tak, po naprawdę cichej toyocie avensis II to będzie trochę ból, ten hałas. Ale coś za coś. Wolę już trochę hałasu i niezawodność niż błogą ciszę citroena C5 hydro i raz w miesiącu wizyty w serwisach (elektronika! na szczęście nie moja). To rzeczywiście nanaprawiałeś się :) Dzięki za odpowiedź.

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 08-01-2024, 10:36   

ASX to taka Dacia hehe.
A skąd masz takie info o C5? Moje jakoś się nie psuję. Chyba że masz na myśli MK1
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Andrew31 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2024, 10:40   

sampler napisał/a:
ASX to taka Dacia hehe.
A skąd masz takie info o C5? Moje jakoś się nie psuję. Chyba że masz na myśli MK1

Dacia do ASX-a ma lata świetlne. C5 z 2009 roku. Raz na 2 mies dyskoteka kontrolek i mozolne poszukiwania. Dramat.

sampler 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2024, 15:00   

diagnostyka DB zrobiona?
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Andrew31 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2024, 17:01   

sampler napisał/a:
diagnostyka DB zrobiona?

To nie moje auto (choć rodzinne), nie wiem, tam były i są różne diagnostyki robione przez jeden z warszawskich serwisów, specjalizujących się w autach francuskich. Cytryna w benzynie 2.0 jeździ żwawo, ale niestety regularnie miga wszystkimi lampkami i kontrolkami, jak na dyskotece. Miałem kiedyś scenica II, było podobnie. Francja z elektroniką zawsze była na bakier.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-01-2024, 07:13   

Cytat:
Dacia do ASX-a ma lata świetlne.
w przypadku starszych równolatków tak, ale obecnie obaj producenci mają wspólnego ojca i współdzielą rozwiązania

sampler 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2024, 08:38   

Chodziło mi o konstrukcję. Jest bardzo prosta. Np w ASX nie ma magistrali CAN z modułu komfortu z wyjściem na radio. Niedawno prześledziłem temat pomagając koledze dobór radia android do ASX. Niestety brak CAN nie daje możliwości podglądu temperatury i parametrów auta. Sterowanie z kiery też jest po staremu na "kablach". Konstrukcja jest zatem jeszcze tak jak w Galancie b. prosta.
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Andrew31 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-01-2024, 22:26   

Zamykam temat, proszę państwa.
Miałem chyba jakieś niebotyczne szczęście, że po bardzo krótkich poszukiwaniach znalazłem perfekcyjnie utrzymany egzemplarz w moim budżecie. Dodam - znalazłem dzięki dwudniowej (!!) obecności na tym forum.
Zatem nie szukam już ASX-a, bo mam, czyli przerzucam się do technicznego salonu na Forum, bo będę miał tam kilka pytań. Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post o poszukiwaniach, za pomoc i wskazówki.

Odpowiedz do tematu