|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
2.2 did katalizator, dpf |
Autor |
Wiadomość |
Fachman
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-03-2021, 00:22 2.2 did katalizator, dpf
|
|
|
Witajcie, problem stanowi cały układ wydechowy w 2.2 did mivec. Kupiłem samochód z non stop palącym się błędem silnika p0420 (katalizator trójfunkcyjny, twc, bank 1) od faceta który mówił, że wstawił filtr dpf bo wcześniejszy właściciel go usunął. Samochód jeździł z nim całkiem normalnie, ale nie pozwalał się w żaden sposób usunąć więc zacząłem się interesować co może być jego przyczyną. Jakiś miesiąc temu wydawało mi się, że poczułem spadek mocy, nie wkręcał się na obroty tak jak wcześniej i ogólnie we wczesnym zakresie obrotów wydawał się taki "mułowaty". Głównie jeździ nim moja żona i myślałem, że to tylko takie moje fanaberie ale w sobotę moje olewanie tematu skończyło się holowaniem żony w aucie bo dosłownie gasło po chwili od odpalenia. Gdzieś z tyłu głowy miałem, że ten błąd i to ciągłe jeżdżenie z nim może skutkować problemem z filtrem dpf i przekonałem się, że to prawda. Auto na podnośnik, szybki bypas na przewodach od czujnika ciśnienia spalin i silnik opala i można nawet ruszyć. Filtr zapchany tak, że nawet nie widać, że to filtr. Moim zdaniem (jeśli wierzyć w zapewnienia poprzedniego właściciela o wstawianiu ponownie filtra dpf) mechanik który tym się zajmował nie przywrócił obsługi filtra do sterownika silnika.
Czy mógłby mi ktoś doradzić jakieś dalsze działania?
Czy ten silnik posada sondę lambda, jeśli tak to w którym miejscu powinna ona się znajdować? |
|
|
|
 |
|
|