Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto szarpie, Gaśnie
Autor Wiadomość
tobiash13 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2021, 13:08   Auto szarpie, Gaśnie

Witam wszystkich posiadam Colt VI z 2004r z silnikiem 1.3 4A90, przez 3 lata użytkowania wykonywalem wszystkie serwisy na bieżąco , niestety od paru miesięcy walczę z dziwną pracą silnika. Problem jest następpujący: silnik odpala, przy delikatnym dodawaniu gazu wkręca się do odcięcia jednak kiedy tylko dodam gazu energiczniej to tak jakby tracił zapłon i na chwilę gasł jak będę trzymał wciśnięty gaz do oporu i tak trzymał silnik będzie gasł i odpalał tak jakby odcinka tylko przy 2-3 tysiącach obrotów, gry tak się dzieje zapala się check engine i kontrolka temperatury, słychać jakiś przekaźnik to cały problem. Do tej pory wymieniłem:

-Świecę
-Kable
-Podmieniałem cewki na nowe
-Czujnik temperatury
- Kupiłem drugie ECU który został zaadaptowany i wymieniony

Niestety problem jest ciągle identyczny, mam wrażenie że nawet nie zbliżyłem się do rozwiązania.
Proszę o poradę do czego się dotknąć.

Pozdrawiam
Tobiasz

Markatmag 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Z34A
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25-08-2021, 15:42   

Jakie błedy zarejestrował sterownik?

Motorniczy 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2007 r.
Wysłany: 20-06-2022, 11:48   Re: Auto szarpie, Gaśnie

tobiash13 napisał/a:
Witam wszystkich posiadam Colt VI z 2004r z silnikiem 1.3 4A90, przez 3 lata użytkowania wykonywalem wszystkie serwisy na bieżąco , niestety od paru miesięcy walczę z dziwną pracą silnika. Problem jest następpujący: silnik odpala, przy delikatnym dodawaniu gazu wkręca się do odcięcia jednak kiedy tylko dodam gazu energiczniej to tak jakby tracił zapłon i na chwilę gasł jak będę trzymał wciśnięty gaz do oporu i tak trzymał silnik będzie gasł i odpalał tak jakby odcinka tylko przy 2-3 tysiącach obrotów, gry tak się dzieje zapala się check engine i kontrolka temperatury, słychać jakiś przekaźnik to cały problem. Do tej pory wymieniłem:

-Świecę
-Kable
-Podmieniałem cewki na nowe
-Czujnik temperatury
- Kupiłem drugie ECU który został zaadaptowany i wymieniony

Niestety problem jest ciągle identyczny, mam wrażenie że nawet nie zbliżyłem się do rozwiązania.
Proszę o poradę do czego się dotknąć.

Pozdrawiam
Tobiasz

Kolego odświeżam temat bo mam bardzo podobny problem, a mianowicie:

Odpala elegancko, obroty trzyma równo, natomiast "na zimnym" podczas jazdy zdarza mu się (ostatnio za każdym razem) gasnąć podczas jazdy, obroty spadają, zapala się, check i kontrolka temperatury, dzieje się tak samo jak opisałeś..

Podłączyłem kompa, gdzie program Delphii wskazał następujące błędy:

1: P0606 -PCM (mikrokomputer) - nieciągły
2: U1073 -Szyna wyłączona - nieciągły

gdzie szukać rozwiązania problemu? Może kolega Tobiasz już to opanował?

Pozdrawiam i z góry dzięki za zainteresowanie tematem

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 20-06-2022, 14:00   

Błędy wskazują na problemy z komunikacją ECU z osprzętem. Do sprawdzenia wiązka w w ecu czy nie jest zalana może zaśniedziałe albo luźne styki.

Motorniczy 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2007 r.
Wysłany: 24-06-2022, 14:34   

CB4W_00 napisał/a:
Błędy wskazują na problemy z komunikacją ECU z osprzętem. Do sprawdzenia wiązka w w ecu czy nie jest zalana może zaśniedziałe albo luźne styki.

Dzieki za odzew, zacznę od wiązki do ECU w takim razie.

[ Dodano: 26-11-2022, 21:15 ]
Temat w moim przypadku rozwiązany! ;)

Pomijając przygody z mechanikami to trafiłem na dobry warsztat, który szybko ogarnął temat.

W moim przypadku baardzo się zdziwiłem.. wyszło, że jedna ze świec była niemal kompletnie niedokręcona.. (cud, że jej nie wywalilo przez maskę...), miała przebicie. Możliwe jest, że przez to uszkodziła cewkę na jednym z cylindrów. Wymiana kompletu świec i jednej cewki załatwiła mój problem.

Jaco1991 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Wysłany: 21-11-2023, 22:21   

tobiash13, udało się naprawić?

hawli 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 2010, L300 1993
Wysłany: 24-02-2024, 22:33   

Cześć panowie mam bardzo podobne objawy, silnik losowo przerywa jakby ktoś na ułamek sekundy odciął prąd (ale pozostałe odbiorniki normalnie działają), zapala się czerwona kontrolka temperatury i check engine.
W sterowniku brak błędów.
Sprawdziłem czujnik obrotów wału korbowego, jest ok.
Udało się wam rozwiązać problem?

Odpowiedz do tematu