Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmowy na temat opon i felg
Autor Wiadomość
zulu
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2008, 23:00   Rozmowy na temat opon i felg

Ja kupiłem nowe auto z Bridgestone Turanza ER30, które nie były produkowane juz w chwili zakupu (!). (Zastąpiono je chyba ER300 (zupełnie inny bieżnik))
Moja opinia:
Ogólnie dobre - jedyna wada hałaśliwe (nawet bardziej od zimówek - Dunlop winterSport), no i to, że niestety po 15 tysiącach km wyząbkowały. Trudności z wyważeniem w 1 roku.
Eksploatacja - głównie po Warszawie (a jak już się wyrwę to szybko na zakrętach).

Ponowny zakup: nie
Ale co zamiast? Co nie będzie ząbkowało przy wielowahaczowym zawieszeniu z tyłu na naszych drogach? Kierunkowe? Asymetryczne?
Ostatnio zmieniony przez krzychu 18-01-2013, 07:14, w całości zmieniany 1 raz  

marti33 
Forumowicz

Auto: LANCER KOMBI 2.0 SPORT
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-04-2008, 08:31   

Witam, myślę, że większość poleci Tobie Yokohamy AC 01 lub A460. Ja osobiście mam AC01 i jestem z nich bardzo zadowolony, zrobiłem na nich ponad 20,000 km i raczej nic się z nimi nie dzieje.

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2008, 20:55   

AC01 czyli Yokohama C-drive, bieżnik asymetryczny....To by się zgadzało z tym co słyszałem od gumiarza, że opony asymetryczne to najlepsza opcja dla zawieszenia wielowahaczowego.
Dzięki za info!

marti33 
Forumowicz

Auto: LANCER KOMBI 2.0 SPORT
  Wysłany: 25-04-2008, 07:49   

Witam, polecam ten sklep http://www.opony.net/

seba76
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2008, 11:51   

Ja jestem właśnie po zakupie nowych felg aluminiowych i dokupiłem do nich komplet opon Fulda Carat Excelero - cieżko coś wiecej w tej chwili powiedzieć, jeżdżę na nich niecały miesiąc, ale na razie wszystko ok, przede wszystkim są bardzo ciche.
pzdr.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-04-2008, 15:15   

Ja zakupilem ostatnio EcoControl Fuldy i jestem bardzo zadowolony jak na opony ktore sa 20zl drozsze od debicy ciezko nimi zerwac przyczepnosc na mokrej nawierzchni (szczegolnie przy hamowaniu duza poprawa) duzo lepiej tez trzymaja na zakretach (w porownaniu z frigo czy barumami starymi duzo mniejsze przechyly) a jednoczesnie lepiej tlumia dziury. A ta firma robi tez opony do Porsche tez to mnie jakos przekonalo do zakupu.

Krzychu

Lancelot
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2008, 23:45   

zimówki Nokian WR (drugie auto, inny rozmiar), są bardzo dobre biorąc pod uwagę jakość-cena, letnie Yokohama - super oponki

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2008, 14:25   

Witam,

Zgadzam się - letnie to tylko Yokohama, klasa sama dla siebie i długo brak konkurencji. Jedyna wada to cena 500 za sztuke. Zima to Pirelii, podchodziłem do nich sceptycznie bo miałem założyć Continentale, ale musiałbym czekać około miesiąca więc wybrałem Pirelk i powiem, że naprawdę super.

Pzdr

Maciek

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 26-04-2008, 19:48   

Alph napisał/a:
letnie to tylko Yokohama, klasa sama dla siebie i długo brak konkurencji.

próbowałeś Dunlopy, Goodyeary, Micheliny, Bridgestone ??

Alph napisał/a:
Zima to Pirelii

Jeździłem tej zimy na Pirelli ... na przyszły rok kupuje nowe, innej marki opony. Przy temperaturze paru stopni na deszczu makabrycznie się ślizgały.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2008, 21:03   

Witam,

Tak z letnich probował Dunlopy i Micheliny i jak dla mnie do zwykłe opony bez niczego na plus. Tak samo jak piszesz jezdzilem tez zimowymi pirelli w innym rozmiarze i to byla tragednia dlatego podcholem do nich z dystanesem, ale teraz kazdy rozmiar jest praktycznie robiony w innej fabryce dlatego rozmiar tego samego modelu nie jest rowny innemu.

Pzdr

Maciek

P.S. Pozatym rozmawiamy o własnych upodobaniach i dlatego pisze, że Yokohama to najlepsza opona, dla mnie reszta to chłam, są ludzie co napiszą, że Michelin jest najlepszym, a dla mnie to jeden z większych bubli

grab
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2008, 15:58   Re: Na jakich oponach jeździcie?

zulu napisał/a:
Ja kupiłem nowe auto z Bridgestone Turanza ER30, które nie były produkowane juz w chwili zakupu (!). (Zastąpiono je chyba ER300 (zupełnie inny bieżnik))
Moja opinia:
Ogólnie dobre - jedyna wada hałaśliwe (nawet bardziej od zimówek - Dunlop winterSport), no i to, że niestety po 15 tysiącach km wyząbkowały. Trudności z wyważeniem w 1 roku.
Eksploatacja - głównie po Warszawie (a jak już się wyrwę to szybko na zakrętach).

Ponowny zakup: nie
Ale co zamiast? Co nie będzie ząbkowało przy wielowahaczowym zawieszeniu z tyłu na naszych drogach? Kierunkowe? Asymetryczne?

Mam od początku turanze ER30 i wcale nie jest hałaśliwa, i bardzo dobrze się prezentują po 30 tys km. Wymieniłbym na asymetryczne Turanza ER300.

rydzu25 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 13-05-2008, 18:55   

cześć
mam pytanko czy ma ktoś za dużo:) jedna za dużo opone zimowa VREDESTEIN 185/65R15 88 SNOWTRAC2
bo mam 3 sztuki a czwarta zaliczyła krawężnik i jest już nie do użytku. Chodzi mi oczywiście o opone używana w dobrym stanie.

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 14-05-2008, 16:35   

Ja teraz kupuje nowe felgi z oponkami i zastanawiam sie bo sprzedawca polecil mi kupienie opon 205/55 do felg 16 calowych i nie wiem czy czasem nie beda za duze kola czy nie bedzie gdzies obcierac. tarz mam felgi 15 i opony 195/65
Jakie kola sa w standardzie w lancerze 2.0 ?

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2008, 17:04   

Pawel`85 napisał/a:
Ja teraz kupuje nowe felgi z oponkami i zastanawiam sie bo sprzedawca polecil mi kupienie opon 205/55 do felg 16 calowych i nie wiem czy czasem nie beda za duze kola czy nie bedzie gdzies obcierac. tarz mam felgi 15 i opony 195/65
Jakie kola sa w standardzie w lancerze 2.0 ?

W 2.0 jest 195/50/16, nie ma dobrego odpowiednika w rozmiarze 205, ale najlepszy bedzie lekko wiekszy 205/50/16. Amerykanska wersja Ralliart 2.4 jezdzi na takich chyba.

205/55/16 powinno sie zmiescic, ale pytanie po co taki balon, skoro zakladasz 16-tki :-)

rydzu25 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 27-07-2008, 10:52   opony i felgi

cześć
mam pytanko czy ma ktoś do odsprzedania opone zimowa
VREDESTEIN 185/65R15 88T SNOWTRAC2
bo mam 3 sztuki a czwarta zaliczyła krawężnik i jest już nie do użytku. Chodzi mi oczywiście o opone używana w dobrym stanie lub nową.
Oraz poszukuje 4 szt. felg stalowych do swojego miśka 15" 4*114,3

Odpowiedz do tematu