|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
"Ciało obce" w dolocie - czy się martwić? |
Autor |
Wiadomość |
woyt1
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.2 DI-D 2014
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-05-2021, 11:35 "Ciało obce" w dolocie - czy się martwić?
|
|
|
Witam serdecznie
W moim Outku III 2.2 D dzisiaj podczas czyszczenia układu dolotowego i dalej EGR prepratem Wynns Diesel Egr 3 przy sprejowaniu nim do dolotu wpadła mi rureczka dł. ok. 10 cm średnicy 1mm.
Czy Waszym zdaniem może narobić szkód?
Wiem, że jak każde ciało obce, jej obecność nie jest pożądana ale czy aby nie ma szans na stopienie się etc? Czy jednak rozbiórka mnie czeka?
Notabene przejechałem się parę km i nic niepokojącego się nie stało ... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 07-05-2021, 14:10
|
|
|
Niektóre warsztaty mają endoskop - można sprawdzić, gdzie leży. Nie znam budowy tego silnika i kształtu dolotu, ale zapewne są jakieś zagięcia po drodze, więc raczej zaworu nie podeprze. Ale może da się ją w prosty sposób wyciągnąć po zdjęciu przepustnicy. |
|
|
|
 |
woyt1
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.2 DI-D 2014
|
Wysłany: 07-05-2021, 14:24
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Niektóre warsztaty mają endoskop - można sprawdzić, gdzie leży. Nie znam budowy tego silnika i kształtu dolotu, ale zapewne są jakieś zagięcia po drodze, więc raczej zaworu nie podeprze. Ale może da się ją w prosty sposób wyciągnąć po zdjęciu przepustnicy. |
Dzięki Kolego za podpowiedź. Łudziłem się, że może się stopić etc.
Reasumując - raczej koniecznie rozebrać i szukać? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 10-05-2021, 09:56
|
|
|
Tak, nic nie tracisz. Słabo znam Mitsu po 2005 roku, ale możliwe, że uszczelka przepustnicy się nie rozpadnie i będzie można bez problemu zamontować bez szukania nowych części. |
|
|
|
 |
|
|