Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Maciejos - Mitsubishi Galant Sport Edition V6 2.5
Autor Wiadomość
Maciejos 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant SE 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2015, 23:16   Maciejos - Mitsubishi Galant Sport Edition V6 2.5

Hello Everybody :-)

Jako że to już moje kolejne Mitsu, postanowiłem założyć temat, tym razem z Galem (nie mylić z Anonimem) :-)

Moje wcześniejsze Mitsu (w kolejności chronologicznej) to:

- Colt CA4A z 1992 r. - jest o Nim temat na Mitsumaniakach >> Click <<
- Colt CA5A Gti z 1994 r. - "spadek" po forumowiczu Rafamalk >> Click <<
- Lancer CB4A z 1996 r. - "zabity" przez dzika >> Click <<
- no i teraz Galant Sport Edition V6 2.5 z 1998 roku

Na Galanta "paliłem" się już jakiś czas - zaraził mnie tym modelem Tresorex.
Nie mogłem jednak spełnić swojego marzenia, bo cały czas coś mi wyskakiwało (wiadomo - życie).
Jednakże, gdy ostatnia przeszkoda została pokonana (znalezienie nowej pracy), mogłem w końcu spełnić swoje marzenie i kupić Galant`a.
Łatwiej jednak powiedzieć niż to zrobić. Pokazywały się co jakiś czas ładne sztuki, ale raczej dość daleko od Poznania (zazwyczaj ok. 400 km wzwyż).
Co prawda, na przykład po GTi`ka pojechałem aż do Olsztyna...ale byłem wtedy jeszcze "młody i piękny", a teraz już mi się taka daleka droga nie uśmiechała :-)

No ale na szczęście, parę miesięcy temu pojawiło się na OLX coś takiego - pod poniższym linkiem jest kilkadziesiąt zdjęć, dlatego na stronie dodam tylko jedno (jeszcze na starych blachach)

click and You see Me

Mimo że na zdjęciach widnieje rejestracja FMI...(Międzyrzecz, lubuskie), to poprzedni właściciel mieszka już od jakiegoś czasu w Poznaniu - a więc Gala kupiłem "na miejscu" :-)

Od momentu kupna w aucie zrobiłem:

- wymieniłem olej w silniku: liqui moly 5w40 high tech (po tym zabiegu ucichły popychacze)
- wymieniłem tylne amortyzatory oraz górne mocowanie tychże amorów, gdyż były strasznie zardzewiałe.

- zakonserwowałem podwozie

Jakie najbliższe plany ?... ano po kolei:

1) Na początku grudnia będę zmieniał zimówki (od poprzedniego właściciela dostałem komplet felg -piętnastek, niestety bez opon, a więc czeka mnie niezły wydatek przed świętami :-(

2) Przy okazji wymiany opon, w Galu zostanie wymieniony wahacz - o ten poniżej:

Potrzebny mi jest przedni, prawy - gdzieś tu czytałem, że trzeba uważać przy kupnie , bo prawy może okazać się lewym i odwrotnie :-)

3) W lecie planuję zrobić konserwację profili wewnętrznych - generalnie Gal jest praktycznie bez rdzy i takim chciałbym Go zachować :-)

4) Ostatnio - tylko i wyłącznie podczas hamowania - zaczęło być słyszalne tak jakby pukanie. Trochę mnie to martwi. Mam nadzieję, że podczas wymiany opon i wahacza- mechanik zlokalizuje i wyeliminuje tę usterkę.

5) ...a jeżeli problem z punktu 4. będzie związany z tarczami, to i chciałem wymieniać na wiosnę komplet przednich, najwyżej wymienię również i tylne (o ile to będzie powodem stuków).

...no i to byłoby na razie tyle :-) Nie da się ukryć, że z auta jestem bardzo zadowolony: świetnie wygląda, a jeszcze lepiej jeździ...albo na odwrót - sam już nie wiem :-)

Nie zamierzam na nim oszczędzać, a więc mam nadzieję, że odpłaci mi za to bezawaryjnością :-) . Chociaż wiadomo, że od prawie dwudziestoletniego auta nie można oczekiwać cudów.

Poniżej jeszcze kilka filmików, które zrobił poprzedni właściciel, tuż przed sprzedażą:

https://youtu.be/85HL1kQPtZA
https://youtu.be/XITHps1XtKM
https://youtu.be/HEDdLtLoX3I
https://youtu.be/lGTzCQgjn10
https://youtu.be/2pVHJ46RdQg

Mitsubishi Galant SE 2.5 V6 - 2015 - do teraz (first love...and the last...)
RIP - Nissan Primera P11 2.0 - od 2015 do 2015 (zostały żyletki)
RIP - Lancer CB4A - od 2014 do 2014 (zderzenie z dzikiem)
Colt GTi CA5A - od 2010 do 2013 ...ehhh..."No Gti No Fun" jak to mawiał Rafamalk...
Colt CA4A - od 2007 do 2010 - moje pierwsze auto...płakałem, gdy odjeżdżał w siną dal...
Ostatnio zmieniony przez Maciejos 19-11-2015, 12:35, w całości zmieniany 8 razy  

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 18-11-2015, 23:44   

Ładna sztuka, oba sprawował się jak najlepiej :mrgreen:

Ps. Moje mocowania amorów wyglądały identycznie, aż jeden 2 dni temu postanowił się rozdzielić na 2 częsci :evil: Na szczęście dziś wleciały nowiutkie dokładnie takie jak Twoje :wink:

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

Maciejos 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2015, 23:49   

Z tyłu miałem jeszcze oryginalne amory - a więc nic dziwnego, że tak wszystko pordzewiało :-)
W lecie będę robił konserwę wewnętrznych profili, przyjrzę się też kielichom od spodu - może warto , korzystając z okazji, wymienić z przodu te mocowania, bo pewnie są w podobnym stanie jak te z tyłu (?) ...tylko, że z przodu amorki nie są jeszcze takie najgorsze i nie wiem czy jest sens wymieniać same mocowania (?)

Colt GTi CA5A - od 2010 do 2013 ...ehhh..."No Gti No Fun" jak to mawiał Rafamalk...
Colt CA4A - od 2007 do 2010 - moje pierwsze auto...płakałem, gdy odjeżdżał w siną dal...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-11-2015, 08:21   

Przednie górne mocowania nie korodują.

booohal 
Forumowicz
ale o co chodzi?

Auto: EA5A
Wysłany: 19-11-2015, 09:38   

Czarny SE :hello1: Moje marzenie :)
Gdzie brałeś mocowania amorków i po ile? Też muszę wymienić (już od roku :oops: :twisted: ) i najtaniej chyba 150zł za szt. kosztują :(
Maluj atrapę na czarno :thumbleft:

Maciejos 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-11-2015, 12:20   

Hugo napisał/a:
Przednie górne mocowania nie korodują.

Jesteś tego pewny ?...hmmm w razie czego, kupiłem ostatnio używane, ale pięknie odnowione mocowania...co ciekawe od Allegrowicza, który zwał się nomen-omen Hugo 1998 :-)
Pomyślałem, że za tak niską cenę (50 zł) warto kupić te części (tak na przyszłość).

booohal napisał/a:
Gdzie brałeś mocowania amorków i po ile? Też muszę wymienić (już od roku :oops: :twisted: ) i najtaniej chyba 150zł za szt. kosztują :(

Kupowałem z poniższych aukcji:

1) Poduszka amortyzatora http://allegro.pl/mitsubi...5736688223.html

2) Mocowanie osłony (ta część była u mnie najbardziej zżarta przez rdzę) - http://allegro.pl/mitsubi...5677487759.html

3) Osłona amortyzatora - http://allegro.pl/mitsubi...5695371456.html

4) Odbój amortyzatora - http://allegro.pl/mitsubi...5700832986.html

Biorąc pod uwagę, że każdą część kupowałem podwójnie (no bo wymieniałem oba amortyzatory) - łącznie zapłaciłem 532 zł.

A tak to wszystko wyglądało:

booohal napisał/a:
Maluj atrapę na czarno :thumbleft:

Pomyślimy nad tym :-)

Maciejos 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2015, 13:10   

Sir galant przeszedł mały setup zimowy:

- opony Barum Polaris3 - tu jeszcze w opony w pokrowcach ( fele w bagażniku :-) )

- tak auto prezentuje się na zimówkach (felgi: 15 )

A tutaj widoczna różnica pomiędzy "brudaskiem na piętnastkach", a "czyścioszkiem na siedemnastkach" :roll:
Różnica kolosalna, mam nadzieję, że zima będzie krótka i szybko wrócę do "setup`u letniego".

Przy okazji zmiany kół - wymieniony został prawy, przedni wahacz prosty oraz skusiłem się jednak na wymianę oleju w skrzyni na Texaco MTF 94 (chociaż generalnie skrzynia chodziła poprawnie - zrobiłem to , gdyż chciałem , aby ten stan trwał jak najdłużej). Po wymianie , biegi faktycznie wchodzą jeszcze lżej :-)

No i to byłoby na tyle. Następne w kolejce czekają do wymiany przednie tarcze+klocki, ale to dopiero na wiosnę, tuż przed przeglądem technicznym.

vrangsinn 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 09-12-2015, 13:23   

u mnie na 15 wygląda tak samo, a i jeździ sie w porównaniu do 17 fatalnie....wiec jako ze mam zimówki do wywalnie szybki zakup felg 16 i opon i już tylko czekam na przesyłeczke i zmieniam te masakryczne 15 xD imo nie da sie jeździć na tych 15.... :roll: :roll:

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 09-12-2015, 13:28   

Gratulację zakupu:mrgreen:
Miło bedzie spotkać kolejnego zadbanego gala na blachach PO :D
Co do szukania samochodu 400km to nie jest źle mój stał ponad 900km od Poznania :P
Co do wyglądu na 15 ja mam dwa komplety zima drugie lato obie 17:mrgreen:

Maciejos 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2015, 13:58   

vrangsinn napisał/a:
u mnie na 15 wygląda tak samo, a i jeździ sie w porównaniu do 17 fatalnie....wiec jako ze mam zimówki do wywalnie szybki zakup felg 16 i opon i już tylko czekam na przesyłeczke i zmieniam te masakryczne 15 xD imo nie da sie jeździć na tych 15.... :roll: :roll:

Za krótko jeżdżę na "piętnastkach", żeby się wypowiadać...natomiast kwestia wyglądu to dramat :(

Mniej więcej taka jest różnice (przed i po zmianie felg):

eremita napisał/a:
Co do wyglądu na 15 ja mam dwa komplety zima drugie lato obie 17:mrgreen:

Tak byłoby najlepiej z punktu widzenia piękna i estetyki - ale w związku z tym, że z autem dostałem dodatkowe felgi 15, to już wolałem nie robić sobie dodatkowych kosztów związanych z zakupem drugiego kompletu "siedemnastek".

mati_z 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Wysłany: 09-12-2015, 18:34   

Maciejos, jaki masz rozmiar tych opon? Na zdjęciu wyglądają jak 195/60/15, a mogłeś założyć 195/65/15 ;)
Co to 17" to może fajnie wyglądają w zimę, ale opony droższe ;)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 09-12-2015, 20:26   

Bez przesady z tą różnicą między 15 a 17. Wygląda gorzej ale auto niewiele gorzej się prowadzi. Ja daję wyższe ciśnienie i jeździ się naprawdę dobrze. Lepsze 15 i dobre opony niż 17 na uzywkach lub chinolach.
Auto warte 8k, a dwa komplety felg z porzadnymi oponami jakieś 5k... ciekawa logika.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 09-12-2015, 20:55   

Ej Ej ! Jamniki są spoko! Wiem bo mam trzy! :evil:

FIESTA ST150

mati_z 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Wysłany: 09-12-2015, 21:43   

Owczar, ja tam się cieszyłem z przesiadki na zimówki, bo po pierwsze komfort i cisza (letnie mam wyząbkowane, a zimowe nówki), mniejsze spalanie (195/65/15 vs 225/45/17), no i na zimówkach jakby lepiej się zbierał ;)

Maciejos 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-12-2015, 12:45   

mati_z napisał/a:
Maciejos, jaki masz rozmiar tych opon? Na zdjęciu wyglądają jak 195/60/15, a mogłeś założyć 195/65/15 ;)

ależ to są 195/65/15 :-) - może na tych poniższych zdjęciach będzie to lepiej widać.

Owczar napisał/a:
Bez przesady z tą różnicą między 15 a 17. Wygląda gorzej ale auto niewiele gorzej się prowadzi. Ja daję wyższe ciśnienie i jeździ się naprawdę dobrze.

mati_z napisał/a:
ja tam się cieszyłem z przesiadki na zimówki, bo po pierwsze komfort i cisza

Co prawda jeżdżę dopiero drugi dzień na "piętnastkach", ale na razie jeździ się rewelacyjnie i nie zauważyłem pogorszenia właściwości jezdnych Gala po zamianie kół.

Fragu napisał/a:
Ej Ej ! Jamniki są spoko! Wiem bo mam trzy! :evil:

:oops:

Odpowiedz do tematu