Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA3A/W 2.4] GDI pali / nie pali
Autor Wiadomość
voytech 
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2021, 08:33   [EA3A/W 2.4] GDI pali / nie pali

Cześć,
ni z gruchy, ni z pietruchy auto się zbiesiło (po 250kkm). Żona przejechała kawałek, potem wsiadła znowu i dzwoni, że nie pali. Podjechałem, zapaliło. Po kilku dniach problem się potwórzył, ale już nie zapaliło.
Potem nabrałem podejrzeń, że pali na zimnym, a na ciepłym nie. I niby teoria się zgadzała przez jakiś czas, ale podejrzenia nie do końca się spełniły, gdy stał cały dzień i nie odpalił. A na drugi dzień odpalił. Wymrugałem kody błędów -błędów brak.
Zawiozłem do mechanika. Odpalił. Mechanik mi wymienił czujnik położenia wału korbowego (wsadził nowy oryginał). Zanim założył wszystkie osłony - odpalił. Poskładał, wyjechał. Na drugi dzień Galant nie odpalił. Mechanik testował go ok. 20 razy przez 2 dni. 18 razy odpalił, 2 razy nie. A gdy nie odpalił, to poczekał ok. kwadransa i wtedy odpalił. Już po wymianie czujnika. Rozłożył ręce.

Reasumując:
- auto przeważnie odpala, ale czasem nie pali, jedyny sposób to poczekać nieokreśloną ilość czasu (kwadrans - dzień)
- wymruganie błędów nie pokazuje żadnych
- wymieniono czujnik położenia wału korbowego (nowy oryginał)
- proces odpalania wygląda tak, jakby już-już miało odpalić, jeden obrót zaczyna już brzmieć w porządku, po czym nagle jakby nożem uciął odpalanie jest urwane, nagrałem krótki film z tego procesu:
https://youtu.be/RM45j2MDQXw

Mechanik jeszcze zasugerował, abym spróbował drugim kluczykiem (może coś z immobiliserem). Do sprawdzenia.

Jakieś pomysły, sugestie, rady, polecany warsztat w sensownej odległości od Sosnowca?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-05-2021, 14:12   

Niech wymieni czujnik wałka rozrządu. To tylko 1 śrubka.

voytech 
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 Avance
Wysłany: 12-05-2021, 18:39   

Zamówiłem czujnik wałka rozrządu.

NTY ECR-MS-001
J005T23071, MD327107
z wysyłką jakieś 40 zł.

Zanim jednak doszedł, nagrałem nieco inny sposób nieodpalania niż uprzednio:

https://youtu.be/iIeCEr79DRA

gdy potem na drugi dzień rano na zimnym udało mi się odpalić, w trakcie jazdy do domu zapaliło się i świeciło ciągle check engine.

Przed chwilą mechanik wymienił mi czujnik wałka. Pomogło. Micek odżył. Batdzo dziękuję za pomoc. Bardzo.

Odpowiedz do tematu