|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Szukam błotników i innych elementów karoserii |
Autor |
Wiadomość |
allmaz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2021, 19:10 [Cari 1.8 GDI] Szukam błotników i innych elementów karoserii
|
|
|
Szanowni Mistumaniaki i nie tylko!
Poszukuje dobrych błotników przednich dla swojej Cari, a również rozglądam się za innymi elementami w celu przeprowadzenia napraw blacharskich.
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, 2004 rok produkcji, liftback, 4G93
Otóż okazało się, że z powodu spróchniałych błotników moje auto nie będzie mogło przejść przeglądu technicznego co oznacza koniec żywota auta, jeśli nie wyleczę "jej" rdzy.
Nie mam pretensji do SKP, lecz w pewnym sensie sytuacja jest kuriozalna: spróchniałe błotniki + brak części zamiennych => brak przeglądu => niedopuszczenie do ruchu drogowego => problem ze sprzedażą => utylizacja pojazdu mimo dobrego stanu mechanicznego.
Dzisiaj już byłem na warsztacie blacharskim i facet przedzwonił wszystkie zaprzyjaźnione hurtownie: brak dla Carismy II, jest tylko dla Carisma I.
W związku z tym chciałbym się dowiedzieć:
- Jakie mogą tu być alternatywy albo patenty, żeby pozyskać dobrą blachę?
- Czy od Carisma I pasuje do Carisma II?
- Czy są jakieś patenty, żeby zamówić z zagranicy, zamienniki?
Interesuje mi cokolwiek oprócz loterii na Alledrogo.pl. Ostatecznie zagram, ale |
Ostatnio zmieniony przez allmaz 14-04-2021, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 13-04-2021, 20:04
|
|
|
Jakie mogą tu być alternatywy albo patenty, żeby pozyskać dobrą blachę?
Złomowce, serwisy aukcyjne - używki. ASO - nowe części, ale ceny z kosmosu.
Czy od Carisma I pasuje do Carisma II?
P&P nie pasuje, można spróbować rzeźbić bo różnice nie są kolosalne, ale musi być dobry blacharz. IMHO gra niewarta świeczki
Czy są jakieś patenty, żeby zamówić z zagranicy, zamienniki?
Na wschodzie - Ukraina, Rosja, Carismy były dość popularne. Można próbować.
Wbij sobie swój numer VIN i szukaj. Strona po rosyjsku i angielsku.
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
allmaz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 14-04-2021, 19:34
|
|
|
No cóż, po jednym wieczorze rekonesansu doszedłem do wniosku, że najbardziej słuszna opcja to ASO.
Sprawa wygląda tak:
Nowy błotnik z ASO 939 zł brutto za szt. Czas realizacji 2 dni.
Dużo to czy mało?
Błotnik zamiennik z jednej znanej hurtowni dla Carisma I kosztuje 612 zł.
Biorąc pod uwagę koszt lakierowania i montażu, to brać nowy z ASO wciąż opłaca się. 900 zł to boli, ale obawiałem się, że ceny z kosmosu to będzie coś w stylu 2000 za szt.
Jeśli szukasz blacharki dla swojej Carismy II, polecam sprawdzać ASO. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 14-04-2021, 20:07
|
|
|
allmaz napisał/a: | Dużo to czy mało? |
Wiesz, to zależy, jak na to patrzysz.
Ja z Carismy zrezygnowałem, kupiłem Accorda 7 2.0 155 KM, ale Carismę miałem (zresztą mam ją jeszcze nadal) rocznik 1995. Wiesz, nieopłacalne i nieuzasadnione ekonomicznie jest wkładanie kasy w auto warte 1500 zł. Twoja Cari jest poliftowa młodsza o 9 lat, z ostatniego roku produkcji. Ale i tak, Carismy z tego rocznika idzie za 4-5 tyś kupić, chociaż za 14 tyś też widziałem.
Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy warto to auto ratować, czy nazbierać kasę i kupić coś innego.
allmaz napisał/a: | Nowy błotnik z ASO 939 zł brutto za szt. Czas realizacji 2 dni. |
Dostaniesz w kolorze ?? Czy też do malowania ? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
termi52
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
|
|