|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Klimatyzacja - wymiana czynnika na R290/R600 |
Autor |
Wiadomość |
Jayx
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1.8 CVT sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-07-2021, 13:23 Klimatyzacja - wymiana czynnika na R290/R600
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów,
Na fali panujących chwilowo upałów coraz częściej chodzi mi po głowie wymiana czynnika chłodzącego - z tradycyjnego R134a na mieszankę R290/R600 (propan/izobutan).
Zrobiłem rekonesans w okolicy w kilku punktach serwisujących klimatyzację w autach i w odpowiedzi otrzymałem tylko wielkie zdziwienie w stylu "przecież mamy albo R134a albo ten nowy R1234yf, który jest jeszcze droższy...". Czyli trzeba będzie zastosować metodę garażową...
Pytanie czy ktoś może testował lub ma inne doświadczenie z zastosowaniem R290/R600 w Mitsubishi - chodzi mi o stronę techniczną tego przedsięwzięcia (ilość, ciśnienie, temperatury, mieszanie z R134a, zmiana oleju itp.). Oczywiście wszelkie cenne uwagi teoretyczne również są mile widziane.
O ekonomii i ekologii tego rozwiązania można poczytać w wielu innych wątkach jednak nie to jest meritum w tej dyskusji.
Z góry dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|