Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Dziwne stuki z napędu/zawieszenia
Autor Wiadomość
agang 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2 200KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2018, 13:35   [3.2 DID] Dziwne stuki z napędu/zawieszenia

Cześć wszystkim,

Od niedawna jestem posiadaczem Pajero IV 3,2 200km i mam problem ze stukami dochodzącymi spod samochodu.

Stuki pojawiają się podczas delikatnej jazdy i dodawania lub odejmowania pedału gazu, wydaje mi się, że dochodzą z tylnej osi. Wszedłem pod samochód, nie zauważyłem nic niepokojącego, poszarpałem za półosie - sztywno, wahacze - sztywno. wał - sztywno... Nie mam pojęcia gdzie szukać.

Może spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

klapek 
Forumowicz

Auto: V80 Alpine Edition
Wysłany: 24-05-2018, 10:17   

Pierwsze co, to krzyżaki.

agang 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2 200KM
Wysłany: 13-06-2018, 10:29   

Na tylnym wale raczej nie ma krzyżaków.
Problem dalej nie jest rozwiązany niestety, nie mam pojęcia co to może być.

mechanik obstawia przeguby na półosiach ale nie wiem czy to dobra diagnoza...

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 18-06-2018, 16:22   Re: Dziwne stuki z napędu/zawieszenia

agang napisał/a:
Cześć wszystkim,

Od niedawna jestem posiadaczem Pajero IV 3,2 200km i mam problem ze stukami dochodzącymi spod samochodu.

Stuki pojawiają się podczas delikatnej jazdy i dodawania lub odejmowania pedału gazu, wydaje mi się, że dochodzą z tylnej osi. Wszedłem pod samochód, nie zauważyłem nic niepokojącego, poszarpałem za półosie - sztywno, wahacze - sztywno. wał - sztywno... Nie mam pojęcia gdzie szukać.

Może spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Luz homokinetyków na wale napędowym.

Giba_IV 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2 DiD
Wysłany: 11-03-2019, 20:24   

Witam,

niedawno nabyłem Pajero IV 3.2 DiD w automacie z 2007 roku i założyłem konto na forum, szukając odpowiedzi na zadany tu problem. Podczas jazdy, przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, z podwozia (tylnej części) wydobywa się głuchy, pojedynczy stuk połączony z odczuwalnym szarpnięciem samochodu. Mechanik przejrzał wszystkie elementy napędu i zastanawiamy sięnad przegubem homokinetycznym lub samym mostem napędowym z tyłu i jego regeneracją, ale to już koszt około 2 tysięcy złotych ... Szkoda ładować kasę na ślepo, zbyszekm2 myślisz, że można homokinetyk potraktować jako bardziej typową usterkę w tym modelu i obstawiać bardziej za nim, czy może jeszcze coś innego ? Jest jeden ten przegub na końcu, czy sąz dwóch stron i ewentualnie wymieniaćoba? Sam most nie huczy, słychać tylko lekkie wycie opon (sądzę, że normalne przy zimówkach 265/60), ale odgłos i szarpnięcie ewidentnie wymaga naprawy. Może ktoś jeszcze ma za sobą takie doświadczenie i może na coś wskazać ?
Teoretycznie wszystkie elementy przeniesienia napędu mają jakiś luz, ale zakładam że jest to normalne, bo w żadnym samochodzie nie jest to spasowane idealnie na sztywno, jednak nie powinno to powodować takiego efektu, nawet po zsumowaniu wszystkich luzów. Pajero ma 211 tysięcy przebiegu (dośćprawdopodobnego).

Z góry dzięki za pomoc.

Patant 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3,2 did
Wysłany: 20-03-2019, 11:48   Stuki puki z wału

Cześć w moim przypadku były to tuleje trzeba zdemontować zbiornik ten sam problem stukanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu

dziobaku 
Nowy Forumowicz
dziobaku

Auto: pajero IV 3.2DID
Wysłany: 20-03-2019, 20:59   

które to tulejki? nr. 25 i 26 ze schematu? zawieszenie tylnego mostu?

https://tedgum.pl/katalog/44/303/6399

Patant 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3,2 did
Wysłany: 20-03-2019, 23:01   

dziobaku napisał/a:
które to tulejki? nr. 25 i 26 ze schematu? zawieszenie tylnego mostu?

https://tedgum.pl/katalog/44/303/6399

W moim przypadku były to 9 10 25 i 26 ale trzeba było zwalić zbiornik

dziobaku 
Nowy Forumowicz
dziobaku

Auto: pajero IV 3.2DID
Wysłany: 25-03-2020, 22:48   odgrzeje temat - tylny wał

miałem okazje byc na kanale i zerknąłem na wał, gumowe końcówki wyglądają ładnie ale ruszając wałem (wybierając luz) słychać lekkie pukanie dokładnie pośrodku wału (skrzynia - tylny most)
to pukniecie jest metaliczne
wał wygląda na lit, możne to tylko dźwięk tak niesie czy jest tam jakiś wieloklin itp

KrzysiekC 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 28-03-2020, 12:09   

Pajero 4 występują luzy na wale jestem normalne zjawisko, tylko nie mogą przekraczać pewnej wartości.
Muszę być podjechać do warsztatu które zajmuje się typowo Pajero i móc prawidłowo sygnalizować Czy to jest awaria czy wszystko jest okej

marcinp1983 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 4
Wysłany: 17-10-2021, 15:48   

Dołączam się do tematu otóż zauważyłem u siebie że podczas odejmowania gazu z tyłu jest słyszalne delikatnie puknięcie nic nie czuć i nie mogę nic namierzyć nie jest to jakieś mocne ale ja to słyszę i denerwuje mnie to posprawdzałem tuleje na szarpakach i nie wydaje mnie się aby było coś nie tak nie mogę tylko sprawdzić tego wahacza poprzecznego z końcówką bo moje szarpało nie są skrętne . Może ktoś już zdiagnozował coś takiego i pomoże naprowadzić na usterkę?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 21-10-2021, 09:18   

marcinp1983 napisał/a:
Dołączam się do tematu otóż zauważyłem u siebie że podczas odejmowania gazu z tyłu jest słyszalne delikatnie puknięcie nic nie czuć i nie mogę nic namierzyć nie jest to jakieś mocne ale ja to słyszę i denerwuje mnie to posprawdzałem tuleje na szarpakach i nie wydaje mnie się aby było coś nie tak nie mogę tylko sprawdzić tego wahacza poprzecznego z końcówką bo moje szarpało nie są skrętne . Może ktoś już zdiagnozował coś takiego i pomoże naprowadzić na usterkę?

95 % jest wina wału tylnego napędowego. liz na wieloklinie przegubu homokinetycznego, później luz na walku zdawczym na reduktorze lub luz miedzy zębny na ataku w moście. nic innego.

marcinp1983 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 4
Wysłany: 22-10-2021, 14:05   

Ok dziś namierzyłem przyczynę stukania napędów a mianowicie winne są tuleje mcowania górnego mostu tylnego takiego banana. Pytanie jakiego producenta tuleje założyć i czy dobrze widziałem że trzeba wyjąć zbiornik paliwa bo ktoś wsadził śruby od strony zbiornika pewnie fabryka i czy przy składaniu można je założyć odwrotnie?

Odpowiedz do tematu