Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rdza...
Autor Wiadomość
wiwi02 
Nowy Forumowicz
ciekawość

Auto: mitsubishi ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-03-2017, 15:34   Rdza...

Witam,stary temat ostatnio zauważyłem delikatne ślady rdzy na tylnej klapie bagażnika tuż przy uchwycie otwierania .Macie jakieś domowe sposoby na zneutralizować tego paskudztwa?

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 13-03-2017, 11:05   Re: Rdza...

wiwi02 napisał/a:
Witam,stary temat ostatnio zauważyłem delikatne ślady rdzy na tylnej klapie bagażnika tuż przy uchwycie otwierania .Macie jakieś domowe sposoby na zneutralizować tego paskudztwa?

ASX mają 12 letnią gwarancję na perforacje blach, jak masz robione przeglądy jedź na serwis i w ramach gwarancji ci wyminą. Problem znany w ASX, była seria źle zabezpieczonych blach.

jak nie robiłeś przeglądów perforacyjnych to szlifowanie, neutralizatory rdzy + lakier

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 13-03-2017, 15:49   

marrok napisał/a:
ASX mają 12 letnią gwarancję na perforacje blach

Na PERFORACJĘ i właśnie to magiczne słowo powoduje że gwarancja nic nie jest warta.
marrok napisał/a:
jak nie robiłeś przeglądów perforacyjnych

Nie ma czegoś takiego , jest tylko przegląd powłoki lakierniczej i drobne ogniska trzeba zabezpieczać we własnym zakresie.

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 13-03-2017, 23:30   

sla napisał/a:
marrok napisał/a:
ASX mają 12 letnią gwarancję na perforacje blach

Na PERFORACJĘ i właśnie to magiczne słowo powoduje że gwarancja nic nie jest warta.
marrok napisał/a:
jak nie robiłeś przeglądów perforacyjnych

Nie ma czegoś takiego , jest tylko przegląd powłoki lakierniczej i drobne ogniska trzeba zabezpieczać we własnym zakresie.

Jak zwał,tak zwał. Chodzi o przegląd nadwozia. Masz racje, że drobne ogniska rdzy powstałe np od uderzeń trzeba samemu likwidować, ale klapa była wymieniana gwarancyjne ( rdza była na łączeniu blach). Mój kolega ma kupionego używanego ASX (6 lat) i właśnie ze względu na korodującą klapę dostał w ASO nową. Miał wbite przeglądy w książkę, powiedzieli mu, że takie rzeczy dzieją się w niektórych egzemplarzach i tyle.

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

wiwi02 
Nowy Forumowicz
ciekawość

Wysłany: 15-03-2017, 17:52   

No cóż pozostaje brać się do roboty :cry:

[ Dodano: 16-03-2017, 22:20 ]
Witam.Ruda nie daje mi spokoju,myślę o zabezpieczeniu mojego miska a konkretnie podwozia. Słyszałem o takim preparacie RUST CHECK,podobno nieźle konserwuje i łączy się z rdzą. Czy ktoś stosował coś takiego i gdzie to możona dostać

sla 
Forumowicz

Wysłany: 17-03-2017, 06:48   

Nad tym http://krown.pl/ się zastanów.

wiwi02 
Nowy Forumowicz
ciekawość

Wysłany: 17-03-2017, 18:12   

..No,no fajny preparat ale ja myślałem o czymś powszechnie dostępnym, gdyż chciałem zrobić to we własnym zakresie. Mimo to dzięki :)

1plubas 
Forumowicz

Auto: OII
Wysłany: 09-04-2017, 19:12   

wiwi02 napisał/a:
..No,no fajny preparat ale ja myślałem o czymś powszechnie dostępnym, gdyż chciałem zrobić to we własnym zakresie. Mimo to dzięki :)

Cortanin- tani i sprawdzony

tonyhc 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.8 150KM
Wysłany: 17-07-2017, 21:26   

U mnie to samo... :( masakra...

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 17-07-2017, 22:21   

Panowie stoję przed podobnym zadaniem tylko w O1T. Ja będę używał mleczka RC800 dinitrol bezpośrednio na oczyszczoną blachę potem Noxudol 750 z inhibitorami korozji, potem na to właściwa konserwa Noxudol 900, na nadkola noxudol 1600 a komora silnika 3100 - wygłuszająca masa.

Odpuście sobie KROWN. Byłem w oddziale w radomiu, konserwacja trwa 3h wraz z myciem :roll: Preparat kładą na mokro i jest to jakaś oleista breja którą zalecają odnawiać co rok...
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

sla 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2017, 10:06   

Bzyk_R1 napisał/a:
Preparat kładą na mokro i jest to jakaś oleista breja którą zalecają odnawiać co rok...
Ja byłem z kolegą w Warszawie.I robili to profesjonalnie, po myciu osuszali samochód. Otwory robocze zabezpieczali. Każdą konserwację trzeba ponawiać i uzupełniać, a cena jest atrakcyjna tzn. ok 500 zł. Nie piszę tego żeby cokolwiek reklamować, ale jest to dosyć znana i uznana forma zabezpieczenia samochodów. W Polsce od niedawna.
Bzyk_R1 napisał/a:
konserwacja trwa 3h wraz z myciem
I to uważasz za wadę? Kiedyś czymś smarowali 3 dni , śmierdziało 3 miesiące, a efekt był mizerny.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-07-2017, 11:49   

Profesjonalną konserwację w 3h no nawet w nowym samochodzie nie wierzę a o starszym samochodzie to już w ogóle.
Jestem ciekawy czy w tych 3h demontują: zbiornik paliwa, zderzak tylny, osłony + wydech itd :wink: .

sla 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2017, 13:10   

Cytat:
Jestem ciekawy czy w tych 3h demontują: zbiornik paliwa, zderzak tylny, osłony + wydech itd :wink: .
Ciekawy jestem gdzie demontują zbiornik paliwa, zderzaki i wydech? Ja nawet nie pozwoliłbym im tego robić, szczególnie przy nowym samochodzie. Robią to w/g opracowanej technologii, a czy jest ona skuteczna czy nie to oceniają użytkownicy. Sprawdź opinie na forach kanadyjskich i US. Pewnie, że najlepiej jest rozebrać cały samochód, ale jaki to ma sens? Wszystko kiedyś zeżre rdza, a żywot samochodu jest określony. Ja nigdy nie konserwuję dodatkowo, jeżdżę ok 5 lat i zmieniam na nowy, bo i tak ten zacznie się sypać, a rdza jest tutaj najmniejszym problemem.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-07-2017, 13:42   

sla napisał/a:
Ciekawy jestem gdzie demontują zbiornik paliwa, zderzaki i wydech?

U mnie tak było, tylko ja zapłaciłem tysiaka i auto stało chyba z tydzień na kanale :wink: .

Cytat:
Ja nigdy nie konserwuję dodatkowo, jeżdżę ok 5 lat i zmieniam na nowy, bo i tak ten zacznie się sypać, a rdza jest tutaj najmniejszym problemem.

Jak się ma $ to można :wink: .
Niestety 95% miśków na forum raczej do młodych aut nie należy 8) .

sla 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2017, 14:04   

Bizi78 napisał/a:
auto stało chyba z tydzień na kanale :wink: .

Nie sądzę, żeby czas był aż takim wykładnikiem jakości konserwacji. W/g mnie bardziej liczy się technologia. W Warszawie najdłuższa konserwacja trwa ok. 3 dni, przy koszcie ok 1800-2000.Tam też nie demontują elementów o których wspomniałeś, oprócz nadkoli. A czy jest lepsza, czy gorsza to już tylko czas pokaże. Jest wiele firm, wiele preparatów, każdy najlepszy, a my podejmujemy samodzielną decyzję z jego późniejszymi konsekwencjami.

Odpowiedz do tematu