|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[I 2.4 MIVEC] Outlander 1 jako auto do wszystkiego |
Autor |
Wiadomość |
magicwojtek
Nowy Forumowicz
Auto: w210
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-09-2021, 03:30 [I 2.4 MIVEC] Outlander 1 jako auto do wszystkiego
|
|
|
Hej
Myślę nad zakupem Outlander 1(do 20 k) Podoba mi się bardzo zewnętrznie (bardziej niż 2) Myślę nad 2.4 mivec(+LPG) + automat.
Auto ma służyć do codziennej jazdy
Robię rocznie ~15 k km. Miasto/trasa/autostrada/wieś(dlatego potrzebuje wyzszego auta). Auto dla rodziny 2+2+1... Ja + dziewczyna +2 małe psy + kiedyś dziecko 😂
Trochę poczytałem o tym aucie już ale mam kilka pytań:
1) automat. Invecs II. Podobno dość trwały, a jak coś się zepsuje to drogi w naprawie ?
2) dodatki w stylu grzanie siedzenia. Da się dołożyć? Są grzane fotele w wersji z materiałowymi fotelami?
3) jak się jeździ w trasie? Wygodne fotele? Często robię trasy 100-150 km i czasami 500 km.
4) spalanie LPG. Pewnie trzeba w mieście liczyć 15-17 l, w trasie 11-12l?
Dotychczas mialem mondeo MK3, Jeep XJ 4.0, omega b 3.0 i Mercedes w210 2.0 186. |
|
|
|
 |
Fighter001
Forumowicz
Auto: Colt CZC Turbo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lip 2017 Posty: 105 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-09-2021, 16:36
|
|
|
Za te pieniądze kupisz turbo. Silnik bezawaryjny, skrzynia w trasie daje radę, jest chłodnica oleju. Wolnossaki są za słabe na tą budę i napęd. Mi w trasie palił 14 l LPG. |
|
|
|
 |
magicwojtek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2021, 17:42
|
|
|
1 podstawa.... Automat |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 03-09-2021, 10:51 Re: Outlander 1 jako auto do wszystkiego
|
|
|
magicwojtek napisał/a: | Auto dla rodziny 2+2+1... Ja + dziewczyna +2 małe psy + kiedyś dziecko 😂 |
Pamiętaj, że Outlander ma rzekomo stosunkowo mały bagażnik. Przy napędzie na 4 koła jest po prostu płytki. Są ludzie, którzy w to upakują dwójkę dorosłych, dwójkę dzieci i psa na dwutygodniowy urlop, ale są też tacy, co twierdzą, że to na maks dwie osoby i weekendowy wypad jest. Także sprawdź, czy Ci odpowiada
magicwojtek napisał/a: | 3) jak się jeździ w trasie? Wygodne fotele? Często robię trasy 100-150 km i czasami 500 km. |
Myślę, że jedynie osoby powyżej 190 cm wzrostu będą miały problem, bo o dziwo przedniego fotela wcale nie da się daleko odsunąć i wtedy może być niewygodnie z nogami w dłuższej trasie. Poza tym jest całkiem w porządku. Ja jestem w stanie z reguły zrobić 200-300 km bez przerw i wysiadania, a mam problemy z kręgosłupem.
magicwojtek napisał/a: | 4) spalanie LPG. Pewnie trzeba w mieście liczyć 15-17 l, w trasie 11-12l? |
2.4 pali jak turbo, z tego co z ludźmi rozmawiałem.
W turbo mam w mieście 12-15 l, w trasie 10-12 l gazu. Przy czym świadomie wybieram trasy, żeby nie stać w korkach, czy na światłach i jeżdżę raczej spokojnie. |
|
|
|
 |
magicwojtek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-09-2021, 18:03 Re: Outlander 1 jako auto do wszystkiego
|
|
|
tościk napisał/a: | magicwojtek napisał/a: | Auto dla rodziny 2+2+1... Ja + dziewczyna +2 małe psy + kiedyś dziecko 😂 |
Pamiętaj, że Outlander ma rzekomo stosunkowo mały bagażnik. Przy napędzie na 4 koła jest po prostu płytki. Są ludzie, którzy w to upakują dwójkę dorosłych, dwójkę dzieci i psa na dwutygodniowy urlop, ale są też tacy, co twierdzą, że to na maks dwie osoby i weekendowy wypad jest. Także sprawdź, czy Ci odpowiada
magicwojtek napisał/a: | 3) jak się jeździ w trasie? Wygodne fotele? Często robię trasy 100-150 km i czasami 500 km. |
Myślę, że jedynie osoby powyżej 190 cm wzrostu będą miały problem, bo o dziwo przedniego fotela wcale nie da się daleko odsunąć i wtedy może być niewygodnie z nogami w dłuższej trasie. Poza tym jest całkiem w porządku. Ja jestem w stanie z reguły zrobić 200-300 km bez przerw i wysiadania, a mam problemy z kręgosłupem.
magicwojtek napisał/a: | 4) spalanie LPG. Pewnie trzeba w mieście liczyć 15-17 l, w trasie 11-12l? |
2.4 pali jak turbo, z tego co z ludźmi rozmawiałem.
W turbo mam w mieście 12-15 l, w trasie 10-12 l gazu. Przy czym świadomie wybieram trasy, żeby nie stać w korkach, czy na światłach i jeżdżę raczej spokojnie. |
idealnie. mam 185 cm wzrostu ;p
w omedze mam niby większy bagażnik ale jest zboku koło zapasowe i 80 l butla na lpg-_- więc tak naprawdę nic nie zostaje tam miejsca :/
chciałem 2.0 T ale musowo chce automat |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 10-09-2021, 14:36
|
|
|
Jak planujesz dziecko to możesz do czasu narodzin zmienić samochód. Te samochody nie są bardzo awaryjne, ale niestety czas idzie do przodu i wszystkie części się starzeją. Zużycie (od czasu, a niekoniecznie od przebiegu) daje o sobie znać, dbasz o nadwozie a mimo to korozja wychodzi tu i ówdzie. Nawet jak masz kasę na części do naprawy, to jeżdżenie do mechanika pożyczanym samochodem zaczyna wkurzać.
Osobiście uważam że czas kupowanie O1 jako samochodu "na lata" się kończy. Kto ma i dba, pojeździ jeszcze kilka lat. Kto kupuje samochód który ma swoje lata i właściciel już go nie chce sam pakuje się w wydatki.
No i rzeczywiście auto nadaje się do wszystkiego, a od czasu pozbycia się wózka z bagażnika, jakoś idzie się zapakować rodzinę 2+2 tak żeby było widać coś przez tylną szybę. |
|
|
|
 |
magicwojtek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2021, 08:27
|
|