Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
STACJE LPG W EUROPIE
Autor Wiadomość
swireek
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2006, 22:03   STACJE LPG W EUROPIE

Jezeli posiadacie jakis wykaz stacji na trasie POLSKA -ANGLIA, to prosze o pomoc.Za podanie stacji LPG w EUROPIE tez sie nie pogniewam.

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2006, 15:23   

Pewnie troszke pozno, ale moze CI choc troche pomoge:

Niemcy przy autostradach sa stacje gazu z dwoma wężami (Holenderska i włoska<- czyli nasza instalacja) - bez problemu z tankowaniem, gaz ok. 0,50 euro/l

Belgia - stacje gazu praktycznie na kazdej duzej stacji paliw - koncowki tylko Holenderskie

Holandia - j.w.

Francja - j.w.

Wielka Brytania - j.w.

Czyli, majac instalacje gazowa bez problemu przejedziesz na gazie trase Polska - Anglia pod warunkiem ze masz przejsciowke na Holenderskie dystrybutory.

znaki pokazujace stacje paliw maja napisy (LPG) jesli jest na nich gaz.. Dodatkowo na stacjach w Anglii mozna wziac gratis broszurke z mapa stacji gazu w tym kraju.

Na zadnej ze stacji oni nie maja takowych (mowa o przejsciowkach), gdyz twierdza, ze jest to niebezpieczne, wiec trzeba sie przygotowac przed wyjazdem (ja sie nie przygotowalem)

a i poza granicami Polski gaz tankuje sie samemu:) Ale nie wali tak po łapach..
Ostatnio zmieniony przez Firebee 20-11-2006, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 20-11-2006, 16:42   

Na Chorwacji LPG jest także wyłącznie na odrębnych prywatnych stacjach ale końcówki na wężach są jak do włoskich instalacji. Stacji jest niewiele średnio co 250km jedna ale na stacjach benzynowych można pytac o mapki stacji LPG. Zwykle w największych miastach tylko jest stacja z gazem.

We Włoszech za to pomimo iz stacji z LPG czy CNG od nawalenia to w weekendy praktycznie nie ma szans na zakup gazu :) z racji iz większość stacji jest samoobsługowych i na weekend wyłączają dystrybutory z gazem. W nielicznych stacjach z obsługa tylko w największych miastach w weekend da się kupić LPG.

Na Węgrzech trochę lepiej niż w Chorwacji bo mniej więcej w każdym nawet średnim mieście jest LPG.

W Słowenii nie miałem okazji by dostrzec stację z LPG albowiem zwykle poruszam się tam nocą a że to mały kraj więc zwykle prawie tam nie tankuję.

W Grecji widziałem LPG tylko w naprawdę dużych miastach i tylko na wybranych stacjach. Za to u nich ropy jak na lekarstwo - w największych miastach prawie nie ma dystrybutorów z ON - są w stacjach na przedmieściach - ponoć tam zakazy jakieś mają na dizle tak że nawet ciężko tam w dużych miastach kupić auto z takim silnikiem.

W Bośni i w Czarnogórze to LPG także widziałem tylko w większych miastach.

Wszędzie ceny na LPG mniej więcej połowa ceny 95'ki

swireek
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 17:00   

Wielkie dzieki wszytskim.juz znalazlem.jak bede mial wolna chwile to dam na forum,moze sie jeszce komus przyda.pozdrawiam

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 19-04-2007, 23:13   

Swireek masz moze ten wykaz stacji na trasie Polska Anglia?

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Wysłany: 20-04-2007, 08:18   

Odświeżę temat, wybieram się latem do Czarnogóry i szukam map z LPG, wiem że kiedyś można było kupić taką mapę europy z zaznaczonymi stacjami LPG. Znalazłem też taką wyszukiwarkę http://www.gas-tankstellen.de/index.php, przydatna lecz szukanie na mapie troszkę mozolne.

Ursus - dziękuję :)

Mój Galant!

Odpowiedz do tematu