Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Misiek "Kuma" O1T
Autor Wiadomość
alwxis12 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2021, 00:11   Misiek "Kuma" O1T

Witam, pisałem już parę postów ale chciałem się przywitać i opisać jak stałem się posiadaczem mojego Outka :)
W listopadzie ur lanosik skończył 21 lat i skończył mu się przegląd, z rudą nie warto było już walczyć więc zacząłem szukać, po przeglądnięciu X artykułów,for zacząłem szukać i wybierać między Nissanem X-trail I gen/ Dodge Journey i oczywiście Outek koniecznie 2.0T. Po 2 tyg jeżdżenia i oglądania w końcu napotkałem tego oto :)

Przebieg 212kkm, rudej brak wrażliwe miejsca oczyszczone (Podziękowania za obszerny filmik na YT dla pana Krzysztofa ^^) i zabezpieczone, zainstalowany gaz marki zavoli dwu letni. Kilka mankamentów wyszło po zakupie :

1. Ukręcone gniazdo świecy, wpadła tulejka.
2. Gaz nie wyregulowany szarpie i ruszanie z miejsca pod górkę było niemożliwe. Po wyregulowaniu kilka dni spokoju jednak teraz pojawił się inny problem z którym walczę . Od czasu do czasu poszarpuje w przedziale 2-3k rpm i sporadycznie przy hamowaniu lub dojeżdzaniu gaśnie :?
3. Katalizator i znana kontrolka
4. Hamulce a raczej ich brak.

Zrobione już:
*Wymiana świec, przewodów zapłonowych
*Wymiana filtra powietrza/kabinowego
*Nowe tarcze + klocki Brembo przód i tył
*Wymiana płynu wspomagania/hamulcowego
*Wymiana sprzęgła i wysprzęglika
*Olej w rozdzielaczu

Do zrobienia i plany
*Wymiana rozrządu (czeka na pogodę)
*Olej z płukanką
* Swap hamulców tył
* Wymiana głowicy
* Zawieszenie sprawne bez luzów ale z tego co czytam polecacie wymianę łączników stabilizatora
* Tuleje dyferencjału
*Oleje dyfra i skrzyni biegów
* Chłodnica już się poci

Jak tylko pogoda się polepszy zakasać rękawy i do pracy :D

Turbocbr 
Forumowicz

Auto: outlander turbo
Wysłany: 21-01-2021, 13:18   

Witam Nowego Outlanderowca, i zycze cierpliwości w przywracaniu sprawności i Blasku turbiaczowi . 😀

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 21-01-2021, 16:15   

alwxis12 napisał/a:
Jak tylko pogoda się polepszy zakasać rękawy i do pracy

Mhm...a to dopiero początek :mrgreen:
Powodzenia i wytrwałości :wink: Pamiętaj, że z O1T jest jak z Linuxem. Trzeba się natrudzić, żeby działało jak chcesz, ale społeczność daje radę i pomaga jak może :D

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 21-01-2021, 18:13   

Witam serdecznie nowego posiadacza O1T. Cieszę się że mogłem pomóc cokolwiek. Mam parę zastrzeżeń co do tego co się robi w tym Outlanderze ale to będę punktował na bieżąco. Nauka niestety kosztuje. Mam nadzieję że doprowadzisz do zadowalającego stanu.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Rafik83 
Forumowicz
Moc z wami.

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 22-01-2021, 07:06   

Witamy, witamy nowego zapaleńca mam nadzieję :D bo tylko tacy mają szansę wygrać bój z O1T. 8)
Ładna sztuka trochę pracy dużo kasy i będzie Gitarka. :lol:
Powodzenia.

lolo.lolo 
Forumowicz
O1T rodzinny :-)))

Auto: O1T '06
Wysłany: 22-01-2021, 09:54   

witam nowego "poturbowanego" :mrgreen:
niech moc będzie z tobą ... :twisted:
Skoda Fabia 64 KM
VW Passat B5 V6 193 KM
Fiat Bravo
Renault Laguna V6 201 KM
VW Golf IV 180 KM
VW Passat B5 130 KM
Subaru Impreza GD AT Kombi 160 KM https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1588134&sid=bd1b4a62bbe5478c901e33f3119c3a8c#1588134

Mitsubishi O1T 250 KM/410Nm: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=106275
Subaru Forester 2.0 XT AT MY04 177 KM https://forum.subaru.pl/topic/117986-samoch%C3%B3d-rodzinny-forester-20-xt-at/
Subaru Forester 2.5 XT AT MY08 280KM/430Nm

alwxis12 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2021, 01:08   

Witam, po kilku miesiącach mała aktualizacja co do prac wykonanych:

*Wymiana podpór oraz krzyżaków na wale
*W jednym z moich tematów wspominałem problem ze sprzęgłem po wymianie, nie odpowietrzony układ i robił co chciał.
*Wszystkie płyny już wymienione
*Wpadł emulator sondy i mały zonk :oops: Brak pierwszego katalizatora (Nie wiem jak nie zauważyłem :oops: :oops: ) Zastąpiono go rurą 3" na odcinku do drugiego kata dalej seria.
*Problemy z LPG rozwiązane ustawiając szczelinę na świecach na 0.7mm

Następnie w pierwszej kolejności wpadnie:
*Rozrząd (Muszę doczytać co kupić)
*Kable WN do wymiany, kupiłem od NGK a już mają przebicia :evil:
*Mały serwis zawieszenia, ta zima dała się we znaki asfaltowi w Trn i zawias ucierpiał

Kolego Bzyku, rozumiem masz na myśli mój sposób naprawy gniazda świecy oraz oczekiwanie długie na wymianę rozrządu ? Zdaję sobie sprawę że to powinno być wykonane w pierwszej kolejności jednak mam problem znaleźć kogoś chętnego do podjęcia się tego w mojej okolicy :? Samemu nie miałem jeszcze okazji wymieniać a czytając posty rozrząd jest trochę kłopotliwy.

Cytat:
Witamy, witamy nowego zapaleńca mam nadzieję :D bo tylko tacy mają szansę wygrać bój z O1T. 8)
Już dostałem po głowie od znajomych i rodzinki co ja kupiłem że serwis drogi,a co jak się coś zepsuje hahaha jednak nie poddam się :twisted:

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 11-04-2021, 23:03   

alwxis12, bardziej mi chodziło o seryjne hamulce na które nie warto wydawać ani złotówki, kable pożal się Boże NGK i jazda z nieogarniętym gazem dziwnej firmy. Do tego oczywiście rozrząd ale rozumiem że jest ciężko z mechanikami. Tulejka w świecy no cóż jakie wyjście jak jeździć trzeba, potem zmienisz głowicę i po temacie.

Po prostu czytaj dużo bo zaoszczędzisz sporo czasu pieniędzy i nerwów.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...

STOP HYBRID GO LPG

alwxis12 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2021, 23:56   

Bzyk_R1 napisał/a:
alwxis12, bardziej mi chodziło o seryjne hamulce na które nie warto wydawać ani złotówki, kable pożal się Boże NGK i jazda z nieogarniętym gazem dziwnej firmy. Do tego oczywiście rozrząd ale rozumiem że jest ciężko z mechanikami. Tulejka w świecy no cóż jakie wyjście jak jeździć trzeba, potem zmienisz głowicę i po temacie.

Po prostu czytaj dużo bo zaoszczędzisz sporo czasu pieniędzy i nerwów.

Zgadzam się, hamulce nie grzeszą skutecznością przy tej masie. GAZ montował poprzedni właściciel i chciałbym go zmienić na STAGA. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-04-2021, 07:56   

alwxis12 napisał/a:
chciałbym go zmienić na STAGA
zdecydowanie bardziej mi odpowiada LPG TECH - też polska firma a soft zarówno w sterowniku jak i dla regulacji znacznie lepszy i przede wszystkim przyjazny

alwxis12 
Forumowicz

Wysłany: 18-06-2021, 23:20   

Witam, mały update :

Zabrałem się za tuleje w wahaczach, łączniki oraz sworznie. Nie poszło jak po maśle tak jakbym chciał, ktoś był przede mną i dolna śruba poszła gładko niestety ta pozioma po stronie kierowcy nie dość że objechana to i nitonakrętka zerwana...

Całe sanki poszły w dół, przy okazji zrobię konserwację choć w moim miśku korozji brak, lekki nalot ot co.

Zdecydowałem się na poliuretany na przód, z tyłu tylko dyfer oraz tuleja wahacza dolnego bo już skrzypi.

Małe ogarnianie wnętrza

...Nie wiem co autor miał na myśli

...Co by z tym zrobić...

Temperatura nie rozpieszcza, plecy już spalone od pracy pod chmurką :oops:

Ogólnie z ważniejszych rzeczy to nareszcie znalazłem mechanika który ogarnie mi rozrząd w miśku, już za 2tyg, na deser szpilka mocująca sanki od strony kierowcy również została tknięta czyjąś ręką i gwint zjechany :evil: Gwintownik w łapę i mam nadzieję że się ułoży jak nie to będę kombinował. Przewód od wspomagania niestety puścił, już robiony jest na zamówienie , na fotce wisi maglownica ale juz jest zdjęta więc bez obaw i tak nowe przewody idą, przy okazji gumy też.

Pozdrawiam

PS: Jemu też Misiek się podoba :D

Rafik83 
Forumowicz
Moc z wami.

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 19-06-2021, 08:08   

Się dzieję i dobrze :D czekamy na dalsze efekty

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-06-2021, 10:43   

Jak na Outlandera to ten wózek przedni wygląda naprawdę zjawiskowo.

alwxis12 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2021, 19:08   

Mały update co się robi właśnie, rozrząd i wziąłem się za pęknięty kolektor wydechowy, póki co brak kasy na nierdzewkę więc ten pójdzie do spawania i się go owinie bandażem. Mały fail przy rozkręcaniu bo przyciąłem kabel od sondy :oops:

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 21-10-2021, 20:18   

Zastanawiam się czemu zdejmujesz całkowicie sprawny kolektor? Ten element pęka zawsze na kanale wydechowym 1 cylindra a szczelina na zdjęciu to element odprężający, zastosowali go w późniejszej fazie produkcji żeby wyeliminować lub ograniczyć problem pękania kolektorów. Ja tam nie widzę problemu przynajmniej na fotkach.

STOP HYBRID GO LPG

Odpowiedz do tematu