|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mycie silnika |
Autor |
Wiadomość |
wawik
Forumowicz
Auto: MSS 2017 1.2 Mirage
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-08-2020, 07:55 Mycie silnika
|
|
|
Jak w temacie - jak i czym można myć silnik?. Nie często zaglądam pod maskę, ale ostatnio widzę kurz na silniku i stąd moje pytanie. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 31-08-2020, 13:47 Re: Mycie silnika
|
|
|
wawik napisał/a: | Jak w temacie - ale ostatnio widzę kurz na silniku i stąd moje pytanie. |
bez wyraźnej potrzeby / dla przykładu zaolejenie/ nie myj silnika, kurz to nie problem - pozbądź się go inaczej. |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 01-09-2020, 10:19
|
|
|
Witam.
Ja co jakiś czas myję komorę silnika.
generalnie nie jest to skomplikowana czynność. kupujesz jakiś preparat do mycia silnika( z tanich polecam K2 akra) do tego jakaś szczotka do czyszczenia (ja używam szczotki do butów).
Wygłuszenie maski czyscisz przez naniesienie preparatu i czyszczenie szczotką, następnie spłukujesz myjką ciśnieniową.
komorę silnika spryskujesz preparatem czekasz minutę czyścisz szczotką i płuczesz niskim ciśnieniem.
jak myjesz silnik to staraj się nie lać wody po alternatorze, akumulatorze, bezpiecznikach i wtyczkach elektrycznych.
Jak chcesz to zrobić porządnie to pamiętaj o wyjęciu akumulatora bo tam zbiera się dużo syfu, wszystkich wnękach i zakamarkach.
Potem albo osuszasz elektrykę auta kompresorem (alternator, wtyczki, akumulator, przewody WN itd)
lub czekasz ok 30min i możesz odpalić auto w celu osuszenia i zostawiasz je na ok 10min (aż do rozgrzania) |
|
|
|
 |
wawik
Forumowicz
Auto: MSS 2017 1.2 Mirage
|
Wysłany: 02-09-2020, 13:04
|
|
|
Dzięki, taka informacja przyda się mnie i nie tylko. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-09-2020, 18:04
|
|
|
Silnik myje się wtedy, kiedy jest ku temu potrzeba, np. trzeba zlokalizować wyciek oleju.
W innym wypadku jest to bezsensowna czynność, która na dokładkę może poważnie zaszkodzić, oczywiście nie samemu silnikowi, ale elektryce i/lub elektronice. A nowsze auta są naszpikowane wieloma czujnikami, przewodów i złączek różnych tez jest sporo, ze o alternatorze, rozruszniku i silniku wentylatora nie wspomnę.
No ale jak ktoś lubi... |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
ylid
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star CVT
|
Wysłany: 21-02-2022, 08:54
|
|
|
Jak ktoś bardzo musi umyć silnik bo jest estetą, ale nie chce narażać się na problemy z zalaniem wodą czegokolwiek to powinien poszukać w swojej okolicy firmy czyszczącej suchym lodem. Można wtedy podjechać do nich - poczekać aż ostygnie silnik - wyczyścić suchym lodem, zrobić zdjęcia na pamiątkę i wracać do domu.
Więc jeśli ktoś czuje potrzebę umycia silnika to warto przynajmniej rozważyć czyszczenie suchym lodem. |
|
|
|
 |
|
|