|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Outlander III 3.0 V6 układ wydechowy |
Autor |
Wiadomość |
marcinspike
Forumowicz
Auto: Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 21-12-2021, 11:25 Outlander III 3.0 V6 układ wydechowy
|
|
|
Witam wszystkich ponownie, auto jeszcze nie dotarło do Polski a już jakiś cwaniak dźwignął mi element wydechu.
Wstępnie dowiedziałem się że nie był to katalizator, te samochody mają ponoć katalizatory zintegrowane z kolektorami wydechowymi, co potwierdza fakt że w miejscu w którym wydech został przecięty nie ma kabli od sond lambda, na wizerunku części mitsu też nie widać żeby były tam montowane sondy, więc prawdopodobnie jest to tłumik przelotowy, generalnie ta część jest nie do dostania w Polsce, czy mogę w to miejsce wspawać jakiś tłumik przelotowy, jeżeli tak to jaki?
https://zapodaj.net/a13dda996828d.jpg.html
https://www.mitsubishipar...wbC12Ni1nYXM%3D
Jest to początkowy element tej rury |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-12-2021, 17:10
|
|
|
Podjedź do jakiegoś lepszego tłumikarza i wstawi Ci tam tłumik przelotowy w identycznej obudowie (obudowa katalizatora). Dobierze odpowiedni i wspawa.
Być może u Ciebie był to drugi kat.
W O2 2.0 BSY w tym miejscu jest filtr, który ASO nazywa DPF, ale tak naprawdę DPFem nie jest.
Np. pod Warszawą taki zabieg w trybie ekspresowym kosztuje 300zł - robocizna + części |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2021, 18:25
|
|
|
Pewnie tak. Tylko czy za głośne to nie będzie |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-12-2021, 22:20
|
|
|
Raczej nie. Nie zauważyłem większej głośności poza jedną rzeczą - bardziej słychać upuszczanie ciśnienia z turbiny.
Ogólnie zamierzam tam z tego powodu wrzucić coś innego. Może dobiorę jakiegoś zamiennego kata w przyszłym roku, albo coś lepiej tłumiącego.
Robiłem to na szybko, a 3 stówki, to nie jest wielki pieniądz. Po wstawieniu tego tłumika sprawdziłem zadymienie i do normy miałem jeszcze spory margines. |
|
|
|
 |
SZCZAW
Forumowicz
Auto: O III 3.0 V6 z 2017
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2014 Posty: 141 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 26-12-2021, 19:53
|
|
|
no różne mi ginęły rzeczy , ale żeby wcinkę robić - to już masakra , chyba ze to Holandia lub PL, po dostawie. zrobisz przelotkę, ale badania nie mam pojęcia, ostatnio wjechałem 17 i 19 3.0.v6 na badanie spalin i się alarm zapalił w stacji , było wesoło bo auta mają około , po 30k, okazało się że sprzęt się [edit] |
_________________ szczaw |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 26-12-2021, 20:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2022, 15:08
|
|
|
Witam serdecznie, czy orientuje się ktoś może jaka jest średnica wewnętrzna wydechu w Outlander III |
|
|
|
 |
|
|