Wymiana lusterka (boczne) |
Autor |
Wiadomość |
Jorge
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-10-2018, 10:12 Wymiana lusterka (boczne)
|
|
|
Cześć,
ktoś mnie minął za ciasno i uszkodził mi lusterko... mechanizm działa, szkło jest ok ale wygląda tak:
mam ogrzewanie plus elektrykę (ale bez elektrycznego składania) oraz fabrycznie miałem lakierowaną tą nakładkę tylnią której nie widać bo jest zerwana.
Moje pytania:
1. Czy da się przełożyć mechanizm ze szkłem do innej obudowy?
2. Czy macie pomysł gdzie kupie tą samą nakładkę tylną w czarnym lakierze? Bo wydaje mi się ,że dałoby radę ją po prosto przykleić na stałe (mocowanie jest urwane).
3. Jeśli pkt 1 jest niemożliwy to ile pinów potrzebuje?
4. Macie takie lusterko na sprzedaż? |
|
|
|
 |
oEdGein
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 08-10-2018, 13:36
|
|
|
Przełożyć mechanizm powinno się dać. Ale nigdy tego nie robiłem.
Osobiście kupiłbym tylko ten uszkodzony plastik i gotowe .
Zamiennik lub używki na allegro /olx. |
|
|
|
 |
miśko1977
Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 143KM SB
|
Wysłany: 08-10-2018, 16:14
|
|
|
Ściągnij trójkącik z głośnikiem wysokotonowym od środka samochodu i zobaczysz ile masz pinów. On jest na kołki więc tylko wyczep - nic nie musisz odkręcać.
Możesz kupić lusterko bez wkładu i przełożyć sam wkład.
Mam chyba jeszcze lewe lusterko, ale nakładka na pewno nie jest czarna. |
|
 |
Jorge
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8
|
Wysłany: 09-10-2018, 08:18
|
|
|
Dziękuję za odpowiedz. Rzeczywiście mam tam głośniczek. Niestety samej tej pokrywki nie da się kupić praktycznie.. Problem też jest z lakierem i kombinacją ilość pinów + lakier. Jeżeli mam głośniczek, elektrykę i ogrzewanie to ile pinów potrzebuje?
Wiecie może ile by kosztowało malowanie (np.samej tej pokrywki) i czy będzie to jakoś wyglądało?
miśko1977, wysłałem PW |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 09-10-2018, 10:59
|
|
|
Jorge napisał/a: | elektrykę i ogrzewanie to ile pinów potrzebuje? | 5 PIN |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Kwiat288
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.5
|
Wysłany: 12-01-2022, 11:11 Lusterko lewe Mitsubishi Lancer 2010r. 1.5
|
|
|
Witam.
Proszę was o pomoc w doborze lusterka do Lancera.
Wiem że wychodziły 5 pinowe i inne.
Jestem kompletnym żółtodziobdem w tej kwestii.
W Aso zawołali 1500zł za nowe.
Rozebrałem te miejsce od głośniczka gdzie jest mocowanie lusterka.
Do lusterka idzie jeden głównh kabel z którego wychodzą 2 grubsze kabele ( niebieski i żółty) i 3 kabelki do małej kostki.
Tu fotka
https://zapodaj.net/6b49f10fc29ff.jpg.html
Jakie muszę znaleźć te lusterko?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Kwiat288 12-01-2022, 11:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-01-2022, 11:38
|
|
|
Kwiat288 napisał/a: | Jakie muszę znaleźć te lusterko? |
5 PIN |
 |
|
|
|
 |
cypo
Mitsumaniak
Auto: Lancer X SB INVITE
|
Wysłany: 12-01-2022, 17:31
|
|
|
To ja może nie do końca na temat ale pozwolę sobie podpiąć się tutaj. Otóż właśnie wymieniłem całe lusterko - ukradli mi sam wkład, a że wcześniej już zauważyłem że z tej strony przestało działać mi elektryczne sterowanie, więc postanowiłem wymienić całe. Kupiłem oczywiście takie, które ma tą elektryczną regulację, 5pin no i ta regulacja dalej nie działa (drugie lusterko działa ok). Wiem, że to może być zbieg okoliczności i może po prostu to nowe lusterko (oryginalne, ale wyciągnięte z innego lancera) kupiłem też zepsute, ale trochę to dziwne. W skrzynce bezpieczników znalazłem bezpiecznik odpowiadający właśnie za to (bezpiecznik nr 16), jednak wygląda on ok (z resztą drugie lusterko jak pisałem wcześniej działa, a jest jeden bezpiecznik na obydwa lusterka). Czy jest coś co jeszcze mogę sprawdzić ? Zamierzam rozebrać drzwi od strony kierowcy, żeby zobaczyć czy coś się nie odłączyło w samym sterowniku w drzwiach (kontrolerze?), ale zastanawiam się czy może jest coś jeszcze co wypadałoby sprawdzić (jakiś inny bezpiecznik jeszcze może?). Podgrzewanie w tym lusterku działa. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 12-01-2022, 21:47
|
|
|
cypo napisał/a: | To ja może nie do końca na temat ale pozwolę sobie podpiąć się tutaj. Otóż właśnie wymieniłem całe lusterko - ukradli mi sam wkład, a że wcześniej już zauważyłem że z tej strony przestało działać mi elektryczne sterowanie, więc postanowiłem wymienić całe. Kupiłem oczywiście takie, które ma tą elektryczną regulację, 5pin no i ta regulacja dalej nie działa (drugie lusterko działa ok). Wiem, że to może być zbieg okoliczności i może po prostu to nowe lusterko (oryginalne, ale wyciągnięte z innego lancera) kupiłem też zepsute, ale trochę to dziwne. W skrzynce bezpieczników znalazłem bezpiecznik odpowiadający właśnie za to (bezpiecznik nr 16), jednak wygląda on ok (z resztą drugie lusterko jak pisałem wcześniej działa, a jest jeden bezpiecznik na obydwa lusterka). Czy jest coś co jeszcze mogę sprawdzić ? Zamierzam rozebrać drzwi od strony kierowcy, żeby zobaczyć czy coś się nie odłączyło w samym sterowniku w drzwiach (kontrolerze?), ale zastanawiam się czy może jest coś jeszcze co wypadałoby sprawdzić (jakiś inny bezpiecznik jeszcze może?). Podgrzewanie w tym lusterku działa. |
Może przełącznik od regulacji nie przełącza się na drugie lusterko? Chyba najwygodniej byłoby spojrzeć w schematy i zmierzyć na wtyczce multimetrem odpowiednie piny. Ale mogę się mylić. |
|
|
|
 |
Kwiat288
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.5
|
Wysłany: 14-01-2022, 07:52
|
|
|
NA PEWNO TO JEST 5 PIN?
BO DO KOSTKI U MNIE IDĄ 3 KABELKI.
BYŁEM DZIŚ NA GDZIE I BYŁO JEDNO LUSTERKO 5 PINOWE ale tam do kostki idzie 5 kabelków
U mnie do kostki idą 3 kabelki.
A te grube kable żółty i niebieski (one nie idą do kostki tylko prosto z drzwi do lusterka)wyglądają jakby były od podgrzewania lusterka.
I tu pytanie czy jak założe 5 pinowe lusterko to czy wszystko będzie działać.
Proszę o pomoc
Bo u mnie to jakoś dziwnie wygląda i czy ktoś się z takim czymś spotkał.
Foto u mnie
https://zapodaj.net/6b49f10fc29ff.jpg.html
https://zapodaj.net/3d4dfd75860db.jpg.html |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2022, 11:09
|
|
|
Kwiat288 napisał/a: | I tu pytanie czy jak założe 5 pinowe lusterko to czy wszystko będzie działać. | Musi działać |
 |
|
|
|
 |
|