Zamknięty przez: Chooper 17-04-2010, 09:33 |
Odgrzybianie klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
sterydzik
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-04-2010, 16:25 Odgrzybianie klimatyzacji
|
|
|
Przekopałem się przez całe forum i nadal nie mam pewności jak odgrzybia się te przeklętą klime. Chodzi oczywiście o klime w Cari 1.8 GDI przed liftem (auto klima).
Zakupiłem preparat do odgrzybiania z dłuugą rurką. I teraz nie wiem czy mam odnaleźć te rurkę (parownik ?) koło silnika i tam spryskać, czy też mam rozebrać schowek, wyjąć filtr przeciwpyłkowy i psiknąć całą zawartość do komory na lewo od filtra.
Rozwiejcie moje wątpliwości bo nie chcę nic skopać
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-04-2010, 16:35
|
|
|
sterydzik napisał/a: | nie wiem czy mam odnaleźć te rurkę (parownik ?) koło silnika i tam spryskać | Nie sterydzik napisał/a: | czy też mam rozebrać schowek, wyjąć filtr przeciwpyłkowy i psiknąć całą zawartość do komory na lewo od filtra.
| coś w ten desen, ale cała zawartosc to przesada, na opakowaniu masz napisane jak uzyc srodka, koniecznie tez przeczytaj przeciwwskazania. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-04-2010, 17:05
|
|
|
Jak masz u siebie filtr elektrostatyczny za schowkiem to radzę go wyjąć i porządnie wyczyścić. U mnie wyglądał tak przed czyszczeniem:
 |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 16-04-2010, 18:01
|
|
|
O holender ! U mnie było dużo czyściej. Chyba nikt tam nigdy nie zaglądał.
Sterydzik jakiej marki masz odgrzybiacz ? Chciałbym kupić Wurth ale nie wiem czy warto. Rok temu stosowałem jakiś co się daje za siedzenie ale cały środek wychlapał się na wycieraczkę i tylną tapicerkę. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 16-04-2010, 19:39
|
|
|
Ja wam powiem, że szkoda na to kasy. Lepiej pojechać żeby wam gdzieś ozonem wyczyścili albo taką maszyną która robi mgłę w samochodzie. Wtedy naprawdę jest efekt. A te wszystkie "psiakcze" ze sklepów to można powiedzieć że są to tylko odświeżacze bo przez moment jest ok ale potem znowu capi.
Lepiej raz a dobrze. Do tego z tymi specyfikami to trzeba uważać żeby elektroniki nie zalać. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-04-2010, 19:58
|
|
|
Też tak uważam. Szkoda kasy na te "odgrzybiacze". Najpierw wyczyścić filtr elektrostatyczny (jak jest) a potem profesjonalne odgrzybianie i wtedy mamy spokój na kilka lat. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
sterydzik
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8
|
Wysłany: 16-04-2010, 20:24
|
|
|
ja staram sie raz do roku czyscic filtr i odgrzybiac mimo ze nie mam zadnych nieprzyjemnych zapachow. ot taka profilaktyka. kupilem w intercarsie najzwyklejszy odgrzybiacz marki CRC. wali cytrynką.
sorry, jestem moze troche opóźniony ale upewnie sie jeszcze raz... czyli wyjme filtr z obudowy i na lewo będzie dziura, mam tam wsadzisz te rurke i psiknąć ?
na jaką głębokość ? |
|
|
|
 |
|