Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne dźwięki spod maski
Autor Wiadomość
damiroz 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-03-2020, 20:02   Dziwne dźwięki spod maski

Witajcie,

zauważyłem u siebie dźwięki tego typu jak na filmie (ten jest zapożyczony z działu Lancera, ale u mnie też właśnie taki dźwięk występuje, jakby klekot):

https://youtu.be/1M0d53i4tAs?t=29

Co ciekawe nie zawsze one występują. Najlepiej są słyszalne w okolicach 2000 obrotów lub trochę wyżej. Czasem występują na luźnym biegu, ale przeważnie szybciej je słychać podczas jazdy zwłaszcza na 2 i 3 biegu.

Luzy zaworowe sprawdzone w serwisie - rzekomo książkowe. To samo jeśli chodzi o łańcuch, również wg serwisu nie dzieje się z nim nic złego. Gdzie zatem należy dalej szukać przyczyny ?

skawin 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 2010r.
Wysłany: 06-03-2020, 10:12   

Z podobnym klekotem spotkałem się w corolli silnik vvt-i, uszkodzony był kolektor dolotowy. Może tutaj to samo, też plastikowy.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 06-03-2020, 12:25   Re: Dziwne dźwięki spod maski

damiroz napisał/a:
Witajcie,

zauważyłem u siebie dźwięki tego typu jak na filmie (ten jest zapożyczony z działu Lancera, ale u mnie też właśnie taki dźwięk występuje, jakby klekot):

https://youtu.be/1M0d53i4tAs?t=29

Co ciekawe nie zawsze one występują. Najlepiej są słyszalne w okolicach 2000 obrotów lub trochę wyżej. Czasem występują na luźnym biegu, ale przeważnie szybciej je słychać podczas jazdy zwłaszcza na 2 i 3 biegu.

Luzy zaworowe sprawdzone w serwisie - rzekomo książkowe. To samo jeśli chodzi o łańcuch, również wg serwisu nie dzieje się z nim nic złego. Gdzie zatem należy dalej szukać przyczyny ?

Raz miałem podobny efekt w swoim ASX. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu już nie klekotał. Wtedy mi podpowiedzieli, że mogło być tak, ze to jakaś klapka co jest w filtrze oleju może taki dźwięk wydawać, jeśli auto przez kilka dni nie było odpalane. Od tamtej pory nigdy więcej ten efekt nie wystąpił. Nawet nie zgłosiłem togo do ASO na przeglądzie ....

wojk2 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 09-03-2020, 11:08   

mam tak w swoim jadąc 140 słyszę klepanie ale jak jade 145 lub 130 już nie słychać zawory ustawione mam jak by co

damiroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-03-2020, 18:29   

Klekotanie występuje głównie na zimnym silniku. Wraz z jego rozgrzaniem ulega zmniejszeniu (czasem nie ma go wcale, czasem ulega wyciszeniu). Sam nie wiem co o tym sądzić. Dodatkowo co jest ciekawe głównie pod obciążeniem (jazda) na biegu jałowym nie słychać nic takiego niepokojącego.

[ Dodano: 16-03-2020, 15:32 ]
Nagrałem pracę silnika podczas jazdy - dyktafon pod maską :mrgreen:

Nagranie dostępne jest tutaj:

https://drive.google.com/file/d/1DYISWjym3BMkOvcQylEpVKPnMCL40tcM/view?usp=sharing

Moim zdaniem dźwięk przypomina łańcuch, choć ten wg ASO prawidłowo jest napięty.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 16-03-2020, 18:58   

damiroz napisał/a:
Moim zdaniem dźwięk przypomina łańcuch, choć ten wg ASO prawidłowo jest napięty.

Też mi się tak wydaje, że to łańcuch. Może siada napinacz? Na zawory to raczej nie wygląda. Próbowałeś może zdjąć pasek osprzętu i wtedy go posłuchać? Jaki masz przebieg?

damiroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-03-2020, 20:25   

Przebieg 81 tys. Pasek osprzętu niedawno wymieniany na nowy. Zawory sprawdzone w ASO - wg nich jest idealnie.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 16-03-2020, 21:28   

Raczej miałem na myśli sprawdzenie ręcznie osprzętu napędzanego przez pasek. Trzeba go zdjąć, odpalić silnik i posłuchać. Następnie, albo wcześniej przed odpaleniem, pokręcić urządzenia napędzane tym paskiem. To zawęzi obszar poszukiwań sprawcy problemu.

damiroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-03-2020, 15:07   

Jadę nim do serwisu raz jeszcze. Moją uwagę również zwróciło to, że od ostatniego miesiąca w zbiorniczku wyrównawczym ubyło kilka cm płynu :-X Zostawiam go niech grzebią.

osabzyk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 30-09-2020, 07:05   

damiroz napisał/a:
Jadę nim do serwisu raz jeszcze. Moją uwagę również zwróciło to, że od ostatniego miesiąca w zbiorniczku wyrównawczym ubyło kilka cm płynu :-X Zostawiam go niech grzebią.

Czy serwis coś znalazł ?

Gulczas31 
Nowy Forumowicz
Szukam ASX

Auto: Mitsubishi ASX '13
Wysłany: 26-02-2022, 03:17   

damiroz napisał/a:

Udało się znaleźć rozwiązanie?

Odpowiedz do tematu