Dziwne dźwięki spod maski |
Autor |
Wiadomość |
damiroz
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-03-2020, 20:02 Dziwne dźwięki spod maski
|
|
|
Witajcie,
zauważyłem u siebie dźwięki tego typu jak na filmie (ten jest zapożyczony z działu Lancera, ale u mnie też właśnie taki dźwięk występuje, jakby klekot):
https://youtu.be/1M0d53i4tAs?t=29
Co ciekawe nie zawsze one występują. Najlepiej są słyszalne w okolicach 2000 obrotów lub trochę wyżej. Czasem występują na luźnym biegu, ale przeważnie szybciej je słychać podczas jazdy zwłaszcza na 2 i 3 biegu.
Luzy zaworowe sprawdzone w serwisie - rzekomo książkowe. To samo jeśli chodzi o łańcuch, również wg serwisu nie dzieje się z nim nic złego. Gdzie zatem należy dalej szukać przyczyny ? |
|
|
|
 |
skawin
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 2010r.
|
Wysłany: 06-03-2020, 10:12
|
|
|
Z podobnym klekotem spotkałem się w corolli silnik vvt-i, uszkodzony był kolektor dolotowy. Może tutaj to samo, też plastikowy. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-03-2020, 12:25 Re: Dziwne dźwięki spod maski
|
|
|
damiroz napisał/a: | Witajcie,
zauważyłem u siebie dźwięki tego typu jak na filmie (ten jest zapożyczony z działu Lancera, ale u mnie też właśnie taki dźwięk występuje, jakby klekot):
https://youtu.be/1M0d53i4tAs?t=29
Co ciekawe nie zawsze one występują. Najlepiej są słyszalne w okolicach 2000 obrotów lub trochę wyżej. Czasem występują na luźnym biegu, ale przeważnie szybciej je słychać podczas jazdy zwłaszcza na 2 i 3 biegu.
Luzy zaworowe sprawdzone w serwisie - rzekomo książkowe. To samo jeśli chodzi o łańcuch, również wg serwisu nie dzieje się z nim nic złego. Gdzie zatem należy dalej szukać przyczyny ? |
Raz miałem podobny efekt w swoim ASX. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu już nie klekotał. Wtedy mi podpowiedzieli, że mogło być tak, ze to jakaś klapka co jest w filtrze oleju może taki dźwięk wydawać, jeśli auto przez kilka dni nie było odpalane. Od tamtej pory nigdy więcej ten efekt nie wystąpił. Nawet nie zgłosiłem togo do ASO na przeglądzie .... |
|
|
|
 |
wojk2
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 09-03-2020, 11:08
|
|
|
mam tak w swoim jadąc 140 słyszę klepanie ale jak jade 145 lub 130 już nie słychać zawory ustawione mam jak by co |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2020, 18:29
|
|
|
Klekotanie występuje głównie na zimnym silniku. Wraz z jego rozgrzaniem ulega zmniejszeniu (czasem nie ma go wcale, czasem ulega wyciszeniu). Sam nie wiem co o tym sądzić. Dodatkowo co jest ciekawe głównie pod obciążeniem (jazda) na biegu jałowym nie słychać nic takiego niepokojącego.
[ Dodano: 16-03-2020, 15:32 ]
Nagrałem pracę silnika podczas jazdy - dyktafon pod maską
Nagranie dostępne jest tutaj:
https://drive.google.com/file/d/1DYISWjym3BMkOvcQylEpVKPnMCL40tcM/view?usp=sharing
Moim zdaniem dźwięk przypomina łańcuch, choć ten wg ASO prawidłowo jest napięty. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 517 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-03-2020, 18:58
|
|
|
damiroz napisał/a: | Moim zdaniem dźwięk przypomina łańcuch, choć ten wg ASO prawidłowo jest napięty. |
Też mi się tak wydaje, że to łańcuch. Może siada napinacz? Na zawory to raczej nie wygląda. Próbowałeś może zdjąć pasek osprzętu i wtedy go posłuchać? Jaki masz przebieg? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2020, 20:25
|
|
|
Przebieg 81 tys. Pasek osprzętu niedawno wymieniany na nowy. Zawory sprawdzone w ASO - wg nich jest idealnie. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 517 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-03-2020, 21:28
|
|
|
Raczej miałem na myśli sprawdzenie ręcznie osprzętu napędzanego przez pasek. Trzeba go zdjąć, odpalić silnik i posłuchać. Następnie, albo wcześniej przed odpaleniem, pokręcić urządzenia napędzane tym paskiem. To zawęzi obszar poszukiwań sprawcy problemu. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2020, 15:07
|
|
|
Jadę nim do serwisu raz jeszcze. Moją uwagę również zwróciło to, że od ostatniego miesiąca w zbiorniczku wyrównawczym ubyło kilka cm płynu Zostawiam go niech grzebią. |
|
|
|
 |
osabzyk
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 30-09-2020, 07:05
|
|
|
damiroz napisał/a: | Jadę nim do serwisu raz jeszcze. Moją uwagę również zwróciło to, że od ostatniego miesiąca w zbiorniczku wyrównawczym ubyło kilka cm płynu Zostawiam go niech grzebią. |
Czy serwis coś znalazł ? |
|
|
|
 |
Gulczas31
Nowy Forumowicz Szukam ASX
Auto: Mitsubishi ASX '13
|
Wysłany: 26-02-2022, 03:17
|
|
|
damiroz napisał/a: | Jadę nim do serwisu raz jeszcze. Moją uwagę również zwróciło to, że od ostatniego miesiąca w zbiorniczku wyrównawczym ubyło kilka cm płynu Zostawiam go niech grzebią. |
Udało się znaleźć rozwiązanie? |
|
|
|
 |
|