Przekładka foteli i boczków |
Autor |
Wiadomość |
przemo321
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2021, 12:04 Przekładka foteli i boczków
|
|
|
Witam, chciałbym dokonać przekładki foteli i boczków w moim Outlanderze (rok 2016 poliftowy) z wersji 2017 - 2019. Czy są jakieś komplikacje? Ja niestety posiadam zwykłe fotele (bez elektryki i podgrzewania). Czy ktoś z Was miał okazję do takiej zabawy? |
|
|
|
 |
ALstd
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2020
|
Wysłany: 11-02-2021, 15:46
|
|
|
przyłączam się do pytania.
Dodatkowo - często na serwisach aukcyjnych pojawiają się fajne oferty tapicerek - niestety mają powyciągane poduszki. Czy problem jest przełożyć poduszki z obecnych foteli (szmacianych) do tych zakupionych (skórzanych) ? |
_________________ AL |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2021, 20:55
|
|
|
Rozmawiałem z kilkoma osobami i podobno to żaden problem. Jedyny mankament to te "wyjęte" poduszki nie wiem czy będą pasowały ze zwykłych foteli.
Czy ktoś z Was ma wiedzę jak one (poduszki bezpieczeństwa) są wyjmowane (inwazyjnie czy bezinwazyjnie). |
|
|
|
 |
RedAxe
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2016 2.0 MT
|
Wysłany: 14-02-2021, 20:45
|
|
|
Podstawowa sprawa to czy są z PHEV-a? Jeśli tak, to będzie kłopot z wewnętrznymi stronami prowadnic foteli. Mocowania prowadnic od strony tunelu środkowego przednich foteli PHEV-a są inne niż w reszcie. Poza tym PLUG AND PLAY. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2021, 18:24
|
|
|
RedAxe napisał/a: | Podstawowa sprawa to czy są z PHEV-a? Jeśli tak, to będzie kłopot z wewnętrznymi stronami prowadnic foteli. Mocowania prowadnic od strony tunelu środkowego przednich foteli PHEV-a są inne niż w reszcie. Poza tym PLUG AND PLAY. |
A jak to wyglada w przypadku wymiany z fotela „zwykłego” na sterowanego elektrycznie? Potrzebna jest jakaś przeróbka, dodatkowo należy jakość podłączyć grzanie foteli...? |
|
|
|
 |
RedAxe
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-02-2021, 16:35
|
|
|
Nie potrzeba żadnej przeróbki, jest wyprowadzony kabel z odpowiednią wtyczką. To samo w przypadku podgrzewanych foteli, też jest kabel z wtyczką. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
|
Wysłany: 27-02-2021, 20:13
|
|
|
RedAxe napisał/a: | Podstawowa sprawa to czy są z PHEV-a? Jeśli tak, to będzie kłopot z wewnętrznymi stronami prowadnic foteli. Mocowania prowadnic od strony tunelu środkowego przednich foteli PHEV-a są inne niż w reszcie. Poza tym PLUG AND PLAY. |
Faktycznie od hybrydy mocowania foteli nie pasują (tylne od strony tunelu). Mocowanie jest znacznie krótsze (ja w zwykłym ma znacznie dłuższe). Reszta pasuje. Zastanawiam się czy można wymienić cały dolny moduł, czy lepiej odciąć i ponownie dospawać tą jedną "nogę".
Czy w tunelu środkowym jest kabel do włącznika podgrzewania foteli, czy trzeba go dokupić? |
|
|
|
 |
RedAxe
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-02-2021, 18:48
|
|
|
Jest kabel z wtyczką pod zaślepką. Trzeba dokupić przekaźnik i zamontować w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2021, 21:13
|
|
|
RedAxe napisał/a: | Jest kabel z wtyczką pod zaślepką. Trzeba dokupić przekaźnik i zamontować w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie. |
A jest mocno schowany, bo wyjąłem dekielek i nigdzie go nie mogę znaleźć? Trzeba zdjąć cały tunel?
[ Dodano: 02-03-2021, 11:17 ]
No wiec tak. Można wymienić fotele przód i tył z wersji hybrydowej.
Ja miałem więcej roboty z tyłem bo mam 7 miejsc. Byłem zmuszony w tylnich siedzeniach zmienić całą tapicerkę (moje fotele były bardziej rozbudowane). Z przodu nie było żadnych problemów, tj. trzeba jedynie zamienić wózki i po sprawie - śruby są lekko ukryte. Trzeba jedynie wykręcić 4 szt. i po sprawie.
Aktualnie jeszcze muszę podłączyć włącznik do podgrzewania foteli w tunelu środkowym.
[ Dodano: 06-03-2021, 15:10 ]
Potwierdzam, kabel z wtyczką do ogrzewania foteli jest schowany w tunelu środkowym. Po podpięciu przełącznik się podświetla. Proszę o wskazówki jaki przekaźnik / bezpiecznik muszę włożyć do skrzynki, mile widziane parametry i miejsce gdzie należy go wpiąć.
[ Dodano: 12-03-2021, 09:50 ]
Operacja zakończona, fotele grzeją!
Należy dokupić przekaźnik - sprzedawany w Mitsubishi za 75 zł. - nr części 8627A030. Do włożenia w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownicą - prawa strona na samej górze (na samym dole powinien być zielony bezpiecznik 30). |
|
|
|
 |
the_playa
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2wd
|
Wysłany: 10-07-2022, 20:09
|
|
|
Witam,
Mierzył sie ktos z przekladka z Phev ale z wersji manualnej do elektrycznej....pokusilem sie i niestety utknalem na fotelu kierowcy. O ile kable zasilania sa wyprowadzone to niestety wózka nie da sie podmienic. Chyba jedyna droga to podmienić niższą noge ... Jeśli ktos ma jakiś pomyśł to bede wdzieczny za porade. |
|
|
|
 |
bezor
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 22-08-2022, 14:15
|
|
|
W przypadku przekładki foteli z wersji PHEV do zwykłego modelu trzeba się liczyć z koniecznością przełożenia wewnętrznych tylnych stopek wózka foteli przednich. Stopki od wersji PHEV są po prostu niższe. Stopki wózka są nitowane i spawane. W sumie prosta praca, lecz bez szlifierki kątowej się nie obejdzie. Wszystko inne pasuje. Przekładałem ostatnio fotele z wersji PHEV 2020 -> 2013 i dodatkowo trzeba tylko zamienić w boczkach przełączniki do sterowania szybami. W wersji 2020 są inne kostki. Przełączniki od wersji 2013 idealnie pasują do boczków 2020. Wszystkie kable do sterowania podgrzewaniem foteli czy ich elektrycznym sterowaniem są wyprowadzone pod fotelami. |
|
|
|
 |
|