Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładka foteli i boczków
Autor Wiadomość
przemo321 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-02-2021, 12:04   Przekładka foteli i boczków

Witam, chciałbym dokonać przekładki foteli i boczków w moim Outlanderze (rok 2016 poliftowy) z wersji 2017 - 2019. Czy są jakieś komplikacje? Ja niestety posiadam zwykłe fotele (bez elektryki i podgrzewania). Czy ktoś z Was miał okazję do takiej zabawy?

ALstd 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2020
Wysłany: 11-02-2021, 15:46   

przyłączam się do pytania.

Dodatkowo - często na serwisach aukcyjnych pojawiają się fajne oferty tapicerek - niestety mają powyciągane poduszki. Czy problem jest przełożyć poduszki z obecnych foteli (szmacianych) do tych zakupionych (skórzanych) ?

przemo321 
Forumowicz

Wysłany: 12-02-2021, 20:55   

Rozmawiałem z kilkoma osobami i podobno to żaden problem. Jedyny mankament to te "wyjęte" poduszki nie wiem czy będą pasowały ze zwykłych foteli.

Czy ktoś z Was ma wiedzę jak one (poduszki bezpieczeństwa) są wyjmowane (inwazyjnie czy bezinwazyjnie).

RedAxe 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 MT
Wysłany: 14-02-2021, 20:45   

Podstawowa sprawa to czy są z PHEV-a? Jeśli tak, to będzie kłopot z wewnętrznymi stronami prowadnic foteli. Mocowania prowadnic od strony tunelu środkowego przednich foteli PHEV-a są inne niż w reszcie. Poza tym PLUG AND PLAY.

przemo321 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2021, 18:24   

RedAxe napisał/a:
Podstawowa sprawa to czy są z PHEV-a? Jeśli tak, to będzie kłopot z wewnętrznymi stronami prowadnic foteli. Mocowania prowadnic od strony tunelu środkowego przednich foteli PHEV-a są inne niż w reszcie. Poza tym PLUG AND PLAY.

A jak to wyglada w przypadku wymiany z fotela „zwykłego” na sterowanego elektrycznie? Potrzebna jest jakaś przeróbka, dodatkowo należy jakość podłączyć grzanie foteli...?

RedAxe 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-02-2021, 16:35   

Nie potrzeba żadnej przeróbki, jest wyprowadzony kabel z odpowiednią wtyczką. To samo w przypadku podgrzewanych foteli, też jest kabel z wtyczką.

przemo321 
Forumowicz

Wysłany: 27-02-2021, 20:13   

RedAxe napisał/a:

Faktycznie od hybrydy mocowania foteli nie pasują (tylne od strony tunelu). Mocowanie jest znacznie krótsze (ja w zwykłym ma znacznie dłuższe). Reszta pasuje. Zastanawiam się czy można wymienić cały dolny moduł, czy lepiej odciąć i ponownie dospawać tą jedną "nogę".

Czy w tunelu środkowym jest kabel do włącznika podgrzewania foteli, czy trzeba go dokupić?

RedAxe 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-02-2021, 18:48   

Jest kabel z wtyczką pod zaślepką. Trzeba dokupić przekaźnik i zamontować w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie.

przemo321 
Forumowicz

Wysłany: 28-02-2021, 21:13   

RedAxe napisał/a:
Jest kabel z wtyczką pod zaślepką. Trzeba dokupić przekaźnik i zamontować w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie.

A jest mocno schowany, bo wyjąłem dekielek i nigdzie go nie mogę znaleźć? Trzeba zdjąć cały tunel?

[ Dodano: 02-03-2021, 11:17 ]
No wiec tak. Można wymienić fotele przód i tył z wersji hybrydowej.
Ja miałem więcej roboty z tyłem bo mam 7 miejsc. Byłem zmuszony w tylnich siedzeniach zmienić całą tapicerkę (moje fotele były bardziej rozbudowane). Z przodu nie było żadnych problemów, tj. trzeba jedynie zamienić wózki i po sprawie - śruby są lekko ukryte. Trzeba jedynie wykręcić 4 szt. i po sprawie.

Aktualnie jeszcze muszę podłączyć włącznik do podgrzewania foteli w tunelu środkowym.

[ Dodano: 06-03-2021, 15:10 ]
Potwierdzam, kabel z wtyczką do ogrzewania foteli jest schowany w tunelu środkowym. Po podpięciu przełącznik się podświetla. Proszę o wskazówki jaki przekaźnik / bezpiecznik muszę włożyć do skrzynki, mile widziane parametry i miejsce gdzie należy go wpiąć.

[ Dodano: 12-03-2021, 09:50 ]
Operacja zakończona, fotele grzeją!

Należy dokupić przekaźnik - sprzedawany w Mitsubishi za 75 zł. - nr części 8627A030. Do włożenia w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownicą - prawa strona na samej górze (na samym dole powinien być zielony bezpiecznik 30).

the_playa 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2wd
Wysłany: 10-07-2022, 20:09   

Witam,
Mierzył sie ktos z przekladka z Phev ale z wersji manualnej do elektrycznej....pokusilem sie i niestety utknalem na fotelu kierowcy. O ile kable zasilania sa wyprowadzone to niestety wózka nie da sie podmienic. Chyba jedyna droga to podmienić niższą noge ... Jeśli ktos ma jakiś pomyśł to bede wdzieczny za porade.

bezor 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 22-08-2022, 14:15   

W przypadku przekładki foteli z wersji PHEV do zwykłego modelu trzeba się liczyć z koniecznością przełożenia wewnętrznych tylnych stopek wózka foteli przednich. Stopki od wersji PHEV są po prostu niższe. Stopki wózka są nitowane i spawane. W sumie prosta praca, lecz bez szlifierki kątowej się nie obejdzie. Wszystko inne pasuje. Przekładałem ostatnio fotele z wersji PHEV 2020 -> 2013 i dodatkowo trzeba tylko zamienić w boczkach przełączniki do sterowania szybami. W wersji 2020 są inne kostki. Przełączniki od wersji 2013 idealnie pasują do boczków 2020. Wszystkie kable do sterowania podgrzewaniem foteli czy ich elektrycznym sterowaniem są wyprowadzone pod fotelami.

Odpowiedz do tematu