Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni metalu? |
Autor |
Wiadomość |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 11:05 Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni metalu?
|
|
|
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2006, 11:12
|
|
|
Tzw "drapane" aluminium o ile mnie pamięć nie zawodzi. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 11:28
|
|
|
To jest akurat stal, choć to nie ma znaczenia.
Metalkę zdawałem ponad 20 lat temu i nic mi już z niej w głowie nie zostało, nawet wykres żelazo-węgiel
W artykule muszę nazwać ten sposób obróbki, a chciałbym zrobić to możliwie fachowo. "Drapanie" brzmi nieźle, ale może znajdą się inne propozycje. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 15:42
|
|
|
kiedys wszystkie wieze Diory i Radmora tak wygladaly dzieki Galwanizowaniu ale nie wiem czy to dokladnie o to Ci chodzi |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 23:15
|
|
|
Miałem Elizabeth z tak zrobioną płytą przednią - daaawne dzieje.
Może rzeczywiście taki efekt uzyskuje się elektrolitycznie, ale mi jakoś bardziej widzi się że to jakaś obróbka mechaniczna.
Na razie w artykule napisałem o "drapaniu", ale do czwartku mogę to jeszcze zmienić. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-03-2006, 01:06
|
|
|
to sie robi raczej przez wytlaczanie albo trawienie:
popatrz tu
i tu
ten profil co pokazales to pewnie wytrawianie ale podrapac tez pewnie mozna
pzdr |
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2006, 12:10
|
|
|
To z pewnością robota dla znudzonych kotów.
Poczytalem o tych blachach i choć identycznego wzoru nie znalazłem, to obróbka trawieniem zaczyna mi pasować. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 01-03-2006, 12:47
|
|
|
Ja taki efekt uzyskałem poprzez "drapanie" szczotką drucianą (lecz te wżery nie były takie głębokie i nie żadną obrotową tylko zwykłą szczotką o grubszych drutach i bardzo mocno dociśnięte) a następnie trzeba było to wytrawić . Ja to robiłem na małej płytce alu . Nie wiem czy to wyjdzie na dużej powieżchni.
A później się to anoduje lub oksyduje na dany kolorek . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
|
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
|
Wysłany: 01-03-2006, 18:22
|
|
|
Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 03-03-2006, 07:16
|
|
|
jawlo napisał/a: | Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki. |
załóżmy że jest to Canon, i myślicie że w fabryce aparatów Canona, gdzie panuje reżim czystości większy niż w naszych restauracjach, koleś siedzi ze szczotką drucianą, lub tępym nożem? |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 03-03-2006, 10:35
|
|
|
Oj ty niedobry . Jak to robią przemysłowo to już inna sprawa . Zakładając , że to w ogóle aluminium w tym aparaciku - to też może być plastik napylany miedzią i powlekany jakimś metalem . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2006, 11:39
|
|
|
Producentem jest Premier, ale gdy publikowałem pierwszy post to na ten model obowiązywało jeszcze embargo informacyjne, więc zamaskowałem logo.
Obudowa zrobiona jest ze stali.
W artykule zostawiłem "drapanie" (w cudzysłowie).
Dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
|
Wysłany: 03-03-2006, 18:10
|
|
|
tomusn napisał/a: | jawlo napisał/a: | Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki. |
załóżmy że jest to Canon, i myślicie że w fabryce aparatów Canona, gdzie panuje reżim czystości większy niż w naszych restauracjach, koleś siedzi ze szczotką drucianą, lub tępym nożem? |
W przemyśle takie powierzchnie uzyskujemy również przez szlifowanie narzędziami (tarczami, taśmami, wałkami...) o dużej ziarnistości. Zrozumiałem, że chcesz we własnym zakresie takie powierzchnie uzyskać.
Tematem wątku było: Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni? |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2007, 15:09
|
|
|
To jest raczej szczotkowanie a nie drapanie i faktycznie robi sie to drucianą szczotka.
Swoja droga ciekawe kto by to robił przeciąganiem i gdzie tam jest nóż? Jesli chodzi o przeciagacz (narzedzie do przeciaganie) to jego wykonanie jest jednym z droższych procesów produkcji narzedzi do obróbki skrawaniem (mówie tu o narzedziach stalowych).Na strugarce to tez zupełnie nie technologiczne moim zdaniem: maszyna wielka,trudna do ustawienia w parku maszunowym (drgania od ruchu posuwisto zwrotnego są bardzo trudne do nie przenoszenia ich na inne maszyny).ponadto szczerze nie widzialem jeszcze strugarki z podajnikiem a nie wyobrażam sobie gościa tory mocuje półprodukt,maszyna zrobi jeden suw i gość zdejmuje produkt. |
|
|
|
 |
|