Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Biały dym
Autor Wiadomość
wojak999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 4G93 Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2022, 09:50   Biały dym

Cześć. Panowie co jest grane z moją Carismą ? Z wydechu wali biały dym i widać też wodę ale nie kapie. Z chłodnicy i ze zbiornika wyrównawczego nic nie ubywa. Ale w zbiorniczku płyn jest brązowy. Na bagnecie oleju silnikowego też nie ma zmian. Jak zgasiłem auto to z wydechu szedł jeszcze dymek. Odkręciłem korek wlewu oleju i z komory silnika też lekko się dymiło. W ciągu ostatnich 2 lat spalanie wzrosło z 6 do 8 litrów.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 19-04-2022, 10:34   

jak jezdzisz krótkie dystanse to mogła woda zalegać w tłumiku, zrób 1godz w trasie i wilgoć powinna wyparować. Dla świętego spokoju kup tester szczelności uszczelki pod głowicą np taki https://allegro.pl/oferta/tester-szczelnosci-uszczelki-glowicy-co2-8-testow-6777972902. Kiedy wymieniałeś płyn chłodzący?

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2022, 12:13   

Testerem sprawdzałem już kilka miesięcy temu bo ze zbiorniczka wyrównawczego mi płyn zniknął, było tylko na samym dnie trochę. Tester niby nic nie wykazał. Dolałem Borygo i od tamtej pory nic nie ucieka tylko brązowy się zrobił w zbiorniku. A w chłodnicy jest czysty. Jakieś 4-5 lat temu oddałem auto do wymiany rozrządu i wtedy kazałem płyn zmienić. A czy człowiek któremu to zleciłem zrobił to w ogóle to nie wiem. Płyn jest jakiś taki przezroczysty w chłodnicy. Sprawdzałem go miernikiem do płynów i zamarza przy -36 także jest to jakiś płyn chłodniczy. Tak, robię tylko krótkie dystanse. Od soboty auto stało aż do dziś bo święta były.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2022, 12:42   

no to obstawiam wilgoć w układzie wydechowym, myślę że jak zrobisz trasę ok 1godz to problem się rozwiąże. Co do płynu to jak wlałeś inny rodzaj to mogła zajść jakaś reakcja, dolałeś taki sam typ płynu?
Mechanik jak wymieniał rozrząd i pompę wody to i tak musiał zlać stary płyn więc wlał świeży.

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2022, 15:46   

Wlałem Borygo różowy, napisane jest na nim że jest mieszalny ze wszystkimi płynami. A czy mechanik w ogóle zmienił mi rozrząd i pompę wody i płyn tego nie wiem, wiesz sam ze dzisiaj mechanicy to patologia i tylko żerują na niewiedzy klienta. Ja na mechanice się nie znam więc nie byłem wtedy w stanie sprawdzić czy coś było robione. Dolałem około 300-500 ml tego Borygo. Nie wiem sam już co o tym sądzić.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 21-04-2022, 10:59   

może po prostu wymieszałeś ze sobą dwa kolory płynu, weź pobierz próbkę płynu z chłodnicy i zobacz jaki ma kolor. Może być też tak że ktoś wlewał wodę do chłodnicy i zrobił się syf. Piszesz że nie ufasz mechanikom ale to jest twój samochód i to ty powinieneś sie dowiedzieć jaki płyn został zalany podczas wymiany, jakiej firmy rozrząd wstawił itp. Co do tematu to jak pisałem zrób jakąś trasę i zobacz czy dymienie ustało, a sama zmiana koloru płynu nie jest groźna jeśli się pomyliło kolory płynu a nie jego rodzaj.

Odpowiedz do tematu